Εγκαίνια Μνημείου Ελληνοκορεατικής Φιλίας, στο Πολεμικό Μουσείο: «Η Δημοκρατία της Κορέας δεν θα λησμονήσει ποτέ την ύψιστη θυσία των Ελλήνων»
Η κοινή βούληση Ελλάδας και Κορέας για την περαιτέρω εμβάθυνση των δεσμών φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών επισημάνθηκε κατά τη σεμνή τελετή των εγκαινίων του Μνημείου Ελληνοκορεατικής Φιλίας, στο Πολεμικό Μουσείο.
Ο Πρέσβης της Κορέας κ. Soosuk Lim χαρακτήρισε το Μνημείο ως «ένα συμβολικό έργο που έγινε με χρήματα των φορολογουμένων της Κορέας από τον Έλληνα καλλιτέχνη Πραξιτέλη Τζανουλίνο, το οποίο -όπως είπε- θα υπενθυμίζει σε κάθε επισκέπτη τους ιστορικούς ισχυρούς δεσμούς φιλίας, αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνεργασίας και ιδιαίτερα κοινών αξιών, αρχών και αγώνων μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Πρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου Αναστάσιος Λιάσκος αναφέρθηκε στο φιλικό δεσμό που τον συνδέει με τον κορεάτη Πρέσβη, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα το Μνημείο ως μία συμβολική και σημειολογική απότιση φόρο τιμής στους βετεράνους των δύο χωρών, υπό το πρίσμα της εμπιστοσύνης που δημιουργήθηκε με τη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο της Κορέας.
Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και από τις δύο πλευρές στις διμερείς σχέσεις, στη φιλία και στην αγαστή συνεργασία που αναπτύχθηκε τα τελευταία χρόνια μεταξύ της Πρεσβείας και του Πολεμικού Μουσείου.
Μια συνεργασία που σηματοδοτείται, οριοθετείται και πιστοποιείται πλέον από το «Διόραμα» που δημιουργείται στο Πολεμικό Μουσείο και το οποίο θα συμβολίζει διαχρονικά και με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο στους επισκέπτες του Πολεμικού Μουσείου την καταλυτική συμμετοχή του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Κορέα.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και ο Πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαιμάχων Πολεμιστών Κορέας στρατηγός ε.α. Στυλιανός Δράκος, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσωπική βιωματική εμπειρία του στον Πόλεμο, εξαίροντας συνάμα και τη συμβολή του Κορεάτη Πρέσβη στο «χτίσιμο» της Ελληνοκορεατικής φιλίας.
Σημειώνεται πως «το χώμα και οι πέτρες που διακοσμούν το Μνημείο προέρχονται από τα πεδία των σκληρών μαχών στην Κορέα, όπου καθαγιάστηκε το αίμα των πεσόντων Ελλήνων Ηρώων, καθώς και από τις ιδιαίτερες πατρίδες τους στην Ελλάδα».
Η σεμνή τελετή ολοκληρώθηκε με ανταλλαγή συμβολικών δώρων και από τις δύο πλευρές.