Δεν προκάλεσε έκπληξη σε όσους γνωρίζουν πως κινείται η αλβανική δικαιοσύνη, η χθεσινή (18/2/2021) απόφαση καταδίκης του Χειμαρριώτη Μόντη Κολίλα σε 8,5 χρόνια φυλάκιση για το «στυγερό έγκλημα» της παρουσίας και του χαιρετισμού, σε εκδήλωση αφιερωμένη στην επέτειο της Αυτονομίας στο χωριό Βουλιαράτες της Δρόπολης στις 12/5/2018.
Η ίδια δικαιοσύνη, που για 2,5 χρόνια δεν έχει αποφανθεί για τη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο ίδιο χωριό, έρχεται μετά από 3 χρόνια «ερευνών» να καταδικάσει Έλληνα πολίτη για τη συμμετοχή του σε μία καθ όλα δημοκρατική και σοβαρή εκδήλωση τιμής στον αγώνα των Βορειοηπειρωτών το 1914, που οδήγησε στην υπογραφή του πρωτοκόλλου της Κερκύρας με την αναγνώριση Αυτονομίας στη Βόρειο Ήπειρο.
Ωστόσο το αλβανικό κράτος γνωρίζει καλά τι κάνει και ενεργεί μακροπρόθεσμα. Επί 10 χρόνια εξευτελίζει ταπεινωτικά στα σύνορα τον κ. Μόντη Κολίλα κάθε φορά που επισκέπτεται την πατρική του γη, υποβάλλοντάς τον σε ανακρίσεις και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις.
Με την απόφαση αυτή πετάει το προσωπείο και εκδικείται τον κ. Μόντη Κολίλα για τα δύο αναγνωρισμένα και ομολογημένα “εγκλήματά ” του.
Πρώτον για το γεγονός ότι ως γαμπρός επ’ αδελφή του Εθνομάρτυρα Αριστοτέλη Γκούμα, δεν σταμάτησε εδώ και 10 χρόνια να αγωνίζεται για τη δικαίωση της θυσίας του παλικαριού από τη Χειμάρρα, που πέθανε υπερασπιζόμενος το δικαίωμά του να ομιλεί τη μητρική του γλώσσα.
Και δεύτερον ότι ως Έλληνας Βορειοηπειρώτης αγωνίζεται νόμιμα και δημοκρατικά ως αντιπρόεδρος της ΚΑΒΗ (Κίνηση για την Αναγέννηση της Βορείου Ηπείρου) για τον σεβασμό τόσο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και των εθνικών δικαίων των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου.
Είναι αυτονόητη υποχρέωση όλων μας να σταθούμε στο πλευρό του κ. Κολίλα.
Είναι υποχρέωση όμως και της ελληνικής πολιτείας να συνειδητοποιήσει ότι η βελτίωση των σχέσεων με την γειτονική χώρα, αποτελεί όνειρο θερινής νυκτός, όσο συνεχίζονται τέτοιες πρακτικές που στοχεύουν στην εξουδετέρωση όσων αγωνίζονται για να στηρίξουν τους αδελφούς μας.
Κύριο μέλημα της πατρίδας μας πριν από οποιαδήποτε ρύθμιση των ελληνοαλβανικών σχέσεων πρέπει να είναι η εξασφάλιση όλων των δικαιωμάτων που απορρέουν από το Πρωτόκολλο της Κέρκυρας υπέρ των Ελλήνων της Βορείου Ηπείρου, το οποίο υπέγραψε και η ίδια η Αλβανία το 1914.
Όσον αφορά το προκείμενο σοβαρότατο ζήτημα, καλούμε την ελληνική κυβέρνηση να αναλάβει έστω και σε αυτό το στάδιο, τη νομική υποστήριξη ενός Έλληνα, που διώκεται βάναυσα για την εθνική του καταγωγή.
ΣΦΕΒΑ, 19/2/2021