Σε προεκλογική τροχιά βρίσκεται η γείτονα χώρα, με τα Σκόπια να κουβαλούν βαριά στις «πλάτες» τους, το γεγονός ότι δεν έλαβαν ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι ισορροπίες στο εσωτερικό είναι εύθραυστες και η ενταξιακή πορεία προς το ΝΑΤΟ δεν αποτελεί λύση στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Ένα από τα μεγαλύτερα είναι η ανεργία, που προκαλεί τη φυγή των νέων στο εξωτερικό για ένα καλύτερο μέλλον. Αξιοσημείωτο είναι, επίσης, ότι πολλοί ασκούν κριτική στην πρώην κυβέρνηση του Ζόραν Ζάεφ για το ότι δεν πάταξε τη διαπλοκή.
Τα ηνία της χώρας είναι σε υπηρεσιακή κυβέρνηση, ενώ η προεκλογική περίοδος είναι, προς το παρόν, χαλαρή με τα κόμματα να προετοιμάζουν τις προεκλογικές τους καμπάνιες και τις λίστες με τους υποψηφίους.
Η μονομαχία της 12ης Απριλίου 2020
Οι εκλογές θα διεξανθούν στις 12 Απριλίου 2020, και ο αγώνας αναμένεται να δοθεί μεταξύ των δύο «μονομάχων» που είναι:
- Το SDUM του μέχρι πρότινος πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ
- Το VMRO-DPMNE του Χρίστιαν Μιτσόβσκι
Ρόλο ρυθμιστή, στον σχηματισμό κυβερνήσεων έχει το αλβανικό κόμμα, DUI του Αλί Αχμέτι. Το DUI είναι από το 2002 το μεγαλύτερο αλβανικό κόμμα στη χώρα και συμμετείχε σχεδόν σε όλους τους κυβερνητικούς συνασπισμούς, εκτός από την περίοδο 2006-2008. Ο Αχμέτι έχει, μάλιστα, ξεκαθαρίσει ότι θα συνεργαστεί με τα κόμματα που υποστηρίζουν την Συμφωνία των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, θεωρείται αδύνατο να συνεργαστεί με το VMRO-DPMNE, που είναι αντίθετο στην Συμφωνία.
Στην προεκλογική «αρένα» αναμένεται να πέσουν όμως και τρία μικρά αλβανικά κόμματα, το Alliance for Albanians του Ζιαντίν Σέλα, το Besa του Μπιλιάλ Κασάμι και το Alternativa, τα οποία σύμφωνα με τα νέα από τη γείτονα χώρα αναμένεται να συνεργαστούν προκειμένου να «ρίξουν» το DUI.
«Είναι πολύ νωρίς για τις εκλογές της 12ης Απριλίου και μετά τις γιορτές δεν υπάρχει εκλογικό κλίμα καθώς τα κόμματα τώρα εισέρχονται σε μια περίοδο προετοιμασίας. Το Κοινοβούλιο θα εργαστεί ως τις 12 Φεβρουαρίου και υπάρχουν σημαντικοί νόμοι στην ημερήσια διάταξη, ενώ περιμένουμε την Ισπανία να επικυρώσει το Πρωτόκολλο για το ΝΑΤΟ έτσι ώστε η χώρα να γίνει μέλος», σχολίασε στο Sputnik η δημοσιογράφος Σάνια Βάσικ που εργάζεται σε τηλεοπτικό σταθμό των Σκοπίων.
Όπως ανέφερε η κ. Βάσικ, η χώρα έχει υπηρεσιακή κυβέρνηση μέχρι τις εκλογές, με δύο υπουργούς από το VMRO-DPMNE και λίγους αναπληρωτές υπουργούς.