Οι ΑΝΕΛ προτείνουν την αναθεώρηση των συνταγματικών διατάξεων που αφορούν πρώτα-πρώτα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με απευθείας εκλογή του από τον λαό.
Υπενθύμισε ότι αυτή η πρόταση είναι και πρόταση του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, προσθέτοντας “μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε απαξιωτικά για την πρόταση του πρώην πρωθυπουργού”.
Επίσης, δικαίωμα υποψηφιότητας πρέπει να έχει ο κάθε πολίτης που προτείνεται “είτε από κοινοβουλευτικό κόμμα, είτε από 100.000 εκλογείς”.
Πρότεινε ακόμα “τρείς τομές που δεν μεταβάλλουν το πολίτευμα σε Προεδρική Δημοκρατία” και συγκεκριμένα “ο ΠτΔ να μπορεί να αναπέμψει νόμο που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μία φορά σε κάθε Σύνοδο που για να ισχύσει πρέπει να ψηφιστεί από τα 3/5 της Βουλής” σημειώνοντας ότι αυτή η δυνατότητα υπήρχε αλλά ουδέποτε ασκήθηκε,
Ως δεύτερη τομή πρότεινε την δυνατότητα του ΠτΔ “να προτείνει δημοψήφισμα για κρίσιμο εθνικό θέμα με την πρότασή του να ψηφίζεται από 151 βουλευτές” και την προκήρυξη δημοψηφισμάτων από τον ΠτΔ “τα οποία προτείνονται από τον λαό με αίτημα 1.000.000 εκλογέων για ψηφισμένο νομοσχέδιο, 500.000 για κρίσιμο εθνικό ζήτημα και 100.000 για σοβαρό κοινωνικό ζήτημα”.
Ως τρίτη τομή πρότεινε την θέσπιση δικαιώματος του ΠτΔ “ακόμα και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του πρωθυπουργού” να προχωρεί “σε διαγγέλματα στον ελληνικό λαό σε εξαιρετικές περιστάσεις”.
Ο Πάνς Καμμένος πρότεινε την αλλαγή του άρθρου 86 του Συντάγματος “περί ευθύνης υπουργών”, αλλά και την αναδρομική ισχύ της κατάργησής του για 20 χρόνια, χαρακτήρισε το συγκεκριμένο άρθρο “φερετζέ της ατιμωρησίας και της συγκάλυψης” και επισήμανε ότι κανένα από τα “πολιτικά μορφώματα της διαπλοκής και της διαφθοράς δεν τόλμησε” να το αλλάξει.
“Τώρα άρχισαν να ψελλίζουν την αναγκαιότητα συζήτησης του συγκεκριμένου άρθρου που η οσμή των σκανδάλων κοντεύει να πνίξει όλο το πολιτικό σύστημα του παρελθόντος της μεταπολίτευσης” τόνισε, σημειώνοντας ότι η Δικαιοσύνη τον δικαίωσε όταν επέμενε για τη μη παραγραφή “των εγκλημάτων Τσοχατζόπουλου και Παπαντωνίου για το ξέπλυμα χρήματος”.
Πρόσθεσε ότι δεν πλούτισαν μόνο υπουργοί αλλά και “κάποιοι που ήταν δίπλα τους, δημοσιογράφοι, (Για ποιους χτυπάει η Κουδούνα;) που δεν φάνηκε πουθενά το πόθεν έσχες τους, κυκλοφορούν με τεράστιες περιουσίες, με βίλες ανά την Ελλάδα και το εξωτερικό, με λογαριασμούς στην Ελβετία, με σκάφη αναψυχής 30 μέτρων, τους καταγγέλλεις επώνυμα και δεν τολμά καν η Αρχή για το ξέπλυμα χρήματος να κάνει έρευνα, δεν με έχει πάρει ένας εισαγγελέας όταν τα λέω αυτά από το βήμα της Βουλής να με ρωτήσει σε ποιόν αναφέρομαι’.
Είπε ακόμα ότι “δεν δίνεται το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων όταν ζητά κανείς αντίγραφο για να κάνει κοινοβουλευτικό έλεγχο, ενώ των πολιτικών, καλώς γίνεται αυτό, δίδεται σε όλους”.
“Δεν υπάρχουν δημοσιογράφοι και άλλοι βοηθοί που δημιούργησαν όλη τη συμμορία της μεταπολίτευσης; Τώρα πρόσφατα έγιναν και εκδότες” πρόσθεσε, θέτοντας το ερώτημα “δεν είναι υποχρέωση της πολιτείας εξετάζοντας τις πολιτικές και ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων να ελέγξουμε αυτούς που είναι “45άρια” των πολιτικών;”
Πρότεινε ακόμα την ταύτιση των ορίων παραγραφής περιπτώσεων υπουργικής παραβατικότητας με τα αντίστοιχα όρια του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας όπως ισχύουν για κάθε Έλληνα πολίτη.
Ο Π. Καμμένος υπογράμμισε ότι μόνο για την ψήφιση της αναθεώρησης του άρθρου 86 οι ΑΝΕΛ “θέτουν θέμα κομματικής πειθαρχίας”.