Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, ότι οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν από τη διεθνή συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι ένα πρόσωπο ενήμερο σε σχέση με τα όσα ειπώθηκαν στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν νωρίτερα σήμερα οι δύο ηγέτες.
Ο Ντόναλντ Τραμπ είχε, εδώ και καιρό, με κάθε τρόπο καταστήσει σαφές ότι δεν θέλει τη συμφωνία -η οποία προβλέπει ότι σε αντάλλαγμα των περιορισμών που τίθενται στο διαφιλονικούμενο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν αίρονται οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον του- επιχειρηματολογώντας ότι αφήνει απέξω το πρόγραμμα βαλλιστικών πυραύλων του Ιράν όπως την εμπλοκή της Τεχεράνης στους πολέμους της Συρίας και της Υεμένης, ενώ δεν την εμποδίζει εις το διηνεκές από το να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Απόσυρση των ΗΠΑ από τη συμφωνία σημαίνει ότι αυτές θα μπορούν πλέον να επαναφέρουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν, αλλά να επιβάλλουν κι άλλες. Ωστόσο, η εκτίμηση είναι ότι ο Τραμπ θα προχωρήσει σταδιακά. Δηλαδή, θα επαναφέρει μέρος των κυρώσεων, και συγκεκριμένα αυτές που εμπίπτουν στο χρονοδιάγραμμα το οποίο λήγει το ερχόμενο Σάββατο 12 Μαΐου. Τον Ιούλιο είναι η επόμενη λήξη χρονικού πλαισίου.
Εντούτοις, η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος δεν πραγματοποίησε καμία αναφορά στην απόφαση του σχετικά με τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας του με τον Μακρόν. Ομοίως, το δημοσίευμα των New York Times διεψευσέ και ο Λευκός Οίκος μέσω ενός ανώτατου αξιωματούχου του, ο οποίος δήλωσε ότι ο Τραμπ δεν είπε στον Μακρόν «αυτά τα πράγματα».
Ο πρόεδρος Τραμπ αναμένεται να προβεί σε επίσημες ανακοινώσεις σχετικά με το αν η Ουάσιγκτον θα αποχωρήσει ή όχι από τη διεθνή συμφωνία σήμερα στις 14:00 (τοπική ώρα), 21:00 ώρα Ελλάδας. Εφόσον ο Αμερικανός πρόεδρος βγάλει όντως τις ΗΠΑ από τη συμφωνία, κάνοντας πράξη μία από τις βασικές προεκλογικές του υποσχέσεις, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα αποξενωθούν ακόμη περαιτέρω από τους συμμάχους τους και θα έρθουν σε ακόμη μεγαλύτερη σύγκρουση με τους αντιπάλους τους σε σχέση με τη στάση που θα πρέπει να κράτησουν απέναντι στο Ιράν.