Έλληνας Στρατηγός που υπηρέτησε σε Μεγάλους Σχηματικούς και στο ΝΑΤΟ και υπήρξε μέχρι πρότινος πολεμιστής πρώτης γραμμής , έχοντας τους Τούρκους στο Προσκεφάλι του …Αναρωτιέται ,Μα καλά ποιον κατηγορούμε ;
Προφανώς ο Στρατηγός αναφέρεται αν και δεν το λέει ,σε κάτι Στρατιωτικούς Κομματάρχες,αλλά και σε κάτι Απόστρατους που βγήκαν να γράψουν μια “Καλημέρα ” στον Έλληνα Στρατηγό της Ε.Ε ,την ώρα που ανάθεμα αν μπορούν να βάλουν πέντε λέξεις στη σειρά και να σχηματίσουν μια Ολοκληρωμένη πρόταση …
Τι αναφέρει ο Στρατηγός …Ποιον κατηγορούμε;
Αναγράφηκαν τελευταία στο διαδίκτυο κάποιες παρατηρήσεις του Στρατηγού Κωσταράκου Μιχαήλ, σχετικά με την απόσυρση του προσωπικού που τον υποστηρίζει στα καθήκοντα του ως προέδρου της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθήκοντα τα οποία ουδείς Έλληνας Αξιωματικός στο παρελθόν είχε αναλάβει, καθήκοντα τα οποία τιμούν τον ίδιο, τους έλληνες στρατιωτικούς και την Ελλάδα, καθήκοντα τα οποία του ανατέθηκαν, με τη σύμφωνη γνώμη της πολιτικής μας ηγεσίας, από το μείζον των χωρών της ΕΕ δια ψήφου, αναγνωρίζοντας στο πρόσωπό του το έργο του και τις ικανότητες του.
Η έκθεση των παρατηρήσεων αυτών στο διαδίκτυο, είναι λογικό να επιφέρουν σχολιασμό στα γραφόμενα, αλλά και στον ίδιο τον Στρατηγό. Παρατήρησα βέβαια ότι η μια μερίδα των σχολιαστών εκφράζεται θετικά στα γραφόμενα του στρατηγού και χαίρομαι προς τούτο διότι κατανοεί το ήθος του Στρατηγού, ο οποίος εκ πεποιθήσεως στην αυτοκριτική του, ερωτούσε και απαντούσε καθημερινά στα διαχρονικά ερωτήματα των Πυθαγορείων:
Τι καλό ή κακό έκανα σήμερα; Τι πρόσφερα; Τι καθήκον είχα να κάνω και δεν το έκανα; Εκτιμώ ότι αυτή την φορά στις ερωτήσεις αυτές απάντησε το πλήθος των διαφόρων σχολιαστών και δικαίωσε τον Στρατηγό.
Ωστόσο δε μπορώ να μην επισημάνω ότι υπήρξε και αριθμός σχολιαστών που αβίαστα και ίσως μη έχοντας πλήρη εικόνα της πραγματικότητας εξέπεμψαν διάφορες κατηγορίες, είτε σχετικές, είτε άσχετες με το θέμα που έθιξε ο Στρατηγός.
Θα μπορούσα να πω με θυμό ότι είναι πολύ άδικες αυτές οι κατηγορίες για το συγκεκριμένο πρόσωπο, ωστόσο αποβάλω τον θυμό μου ανατρέχοντας στην απάντηση του Σωκράτη σε αυτούς που με παράπονο του έλεγαν ότι κατηγορήθηκε άδικα…… «γιατί θυμώνετε φίλοι μου; Θα θέλατε να με κατηγορούσαν δικαίως;;;»
Τα θετικά και αρνητικά σχόλια είναι αυτά που με διήγειραν να γράψω αυτά τα λίγα λόγια. Σε αυτούς που σχολίασαν θετικά θα ήμουν ευτυχής αν προσέθετα κάποια στοιχεία παραπάνω προς επίρρωση αυτών που ισχυρίζονται και σε αυτούς που σχολίασαν αρνητικά αν προσέθετα κάτι στις γνώσεις τους, όχι για να τους πείσω να αλλάξουν τα σχόλια τους, αλλά για να τους πείσω ότι μπορεί και να μην είναι έτσι όπως παρουσίασαν αυτά που έγραψαν.
Ο Αστυδάμαντας έλεγε: «δεν με ενδιαφέρει η γνώμη των άλλων παρά μόνο η αλήθεια», εγώ αν μπορούσα να παρέμβω σε αυτή τη ρήση θα έλεγα ότι πρέπει να μας ενδιαφέρει η γνώμη όλων αλλά ανεξάρτητα αυτού να υποστηρίζουμε την αλήθεια.
Ο Στρατηγός Κωσταράκος Μιχαήλ ήταν ένας άξιος Αρχηγός με πολυπρόσωπο έργο και απόδοση στα δύσκολα καθήκοντά του. Επί τέσσερα χρόνια δεν κατηγορήθηκε ποτέ για έλλειψη ηγετικών και επιχειρησιακών δυνατοτήτων, δεν κατηγορήθηκε για θέματα που άπτονται ηθικής, ενώ στα δύσκολα χρόνια της κρίσης διατήρησε την επιχειρησιακή κατάσταση των Ενόπλων Δυνάμεων και αύξησε την ετοιμότητά του.
Ήταν μια καθημερινή του μέριμνα και το γεγονός αυτός λειτούργησε ως η απόλυτη αποτροπή, κυρίως στην εξ ανατολών διαφαινόμενη ‘βουλιμία’.
Πέραν της κύριας αυτής αποστολής του για την διαφύλαξη της εθνικής μας κυριαρχίας που αυταπόδεικτα ήταν επιτυχής είχε και την ευθύνη στο τελευταίο έτος της αρχηγίας του να προετοιμάσει και να εκτελέσει το στρατιωτικό σκέλος της ελληνικής προεδρίας στο συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ίσως η σοβαρότερη εκτός συνόρων πρόκληση, η οποία κατά γενική ομολογία στο σύνολό της αλλά κυρίως στο στρατιωτικό σκέλος της ήταν απόλυτα επιτυχής. Θα ήταν παράλειψη να μην αναφέρουμε ότι ο πλουραλισμός των διεθνών γνώσεων του Στρατηγού μας επέφερε μια πολύ πλούσια σε δράσεις, ιδέες και θέματα προεδρία στα θέματα ασφάλειας και άμυνας με πολύ μικρή δαπάνη, με προϋπολογισμό, κάτι λιγότερο από αυτόν που αρχικά είχε εκτιμηθεί.
Δείτε κάποιες από τις δράσεις που ενέκρινε ο Στρατηγός και υιοθετήθηκαν από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια
Ασφάλεια Κυβερνοχώρου
Βιώσιμη ανάπτυξη στην άμυνα
Ανάπτυξη Αμυντικών δυνατοτήτων
Αναβάθμιση της στρατιωτικής εκπαίδευσης στην ΕΕ και ανάληψη πρωτοβουλίας και ενεργοποίηση του Military Erasmus
Προβολή των ελληνικών Νατοϊκών και Ευρωπαϊκών στρατιωτικών οντοτήτων στη Μακεδονία και τη Κρήτη με δύο επισκέψεις των αντιπροσώπων της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ σε Θεσσαλονίκη, Λάρισα και Χανιά.
Ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Στρατηγείου της Λάρισας με ευρωπαϊκά κυρίως κονδύλια για ανάληψη πραγματικών επιχειρήσεων, για πρώτη φορά από τη χώρα μας αποσπώντας τα εύσημα όλων των χωρών για την οργάνωση και τον επαγγελματισμό του προσωπικού μας.
Εστιάζω περισσότερο στις Ευρωπαϊκές επιτυχίες μας επί Αρχηγού Κωσταράκου για να δώσω έμφαση στη ευρωπαϊκή θέση που κατέχει σήμερα.
Αν έμπαινα στον πειρασμό να αναφέρω τα επιτεύγματα του στον ελληνικό Στρατό, κυρίως αυτά όσο ήταν Αρχηγός θα κούραζα αδίκως πολλούς για τη γνωστή στρατιωτική πορεία του Στρατηγού.
Με την ισχυρή του λοιπόν προσωπικότητά, την στρατιωτική του παιδεία, αλλά και τις περγαμηνές μιας εξαιρετικής πορείας ως ΑΓΕΕΘΑ και μιας επιτυχημένης Στρατιωτικής προεδρίας στη ΕΕ, οι Ελληνικές αρχές πρότειναν τον Στρατηγό Κωσταράκο ως υποψήφιο Πρόεδρο της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ.
Την 13η Νοεμβρίου 2014 στην τακτική σύνοδο της ΕΕ το μείζον των χωρών της ΕΕ ψηφίζει και αποδέχεται τον Έλληνα Στρατηγό ως νέο πρόεδρο.
Αυτή τη μεγάλη τιμή στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τις χώρες της ΕΕ εκτιμώ ότι πρέπει να τη μοιρασθούμε όλοι. Αυτή την εκπροσώπηση την τίμησε και την υπηρέτησε ο Στρατηγός με τον καλλίτερο τρόπο.
Τι ζήτησε όμως ο Στρατηγός::: το αυτονόητο, να υποστηρίξει η Ελλάδα μέσω του ΥΕΘΑ – ΓΕΕΘΑ την πρόταση που έκαναν οι ίδιες οι Ελληνικές Αρχές πριν τρία χρόνια, μέχρι τέλους.
Αδιανόητο η ίδια η χώρα μας, που η πρότασή της ικανοποιήθηκε και υπερψηφίστηκε από όλη την Ευρώπη, να τοποθετεί εμπόδια στην υλοποίησή της.
Απεναντίας θα πρέπει τώρα που τελειώνει η θητεία του Στρατηγού, σε αυτό το τελευταίο εξάμηνο, να σπεύσει στην αμέριστη συμπαράστασή του και να εκμεταλλευτεί με κάθε τρόπο αυτή τη διεθνή επιτυχία ενός Έλληνα.
Ας αντισταθούμε επιτέλους και ας ακούσουμε με σοβαρότητα την φωνή του Αντισθένη, όχι μόνο για τη περίπτωση Κωσταράκου, όταν έλεγε: «Τα κράτη τότε καταστρέφονται, όταν δεν μπορούν να ξεχωρίσουν τους Σπουδαίους από τους …Ασήμαντους»
Υ.Γ τα Στοιχεία του Στρατηγού είναι στη διάθεση μας …