Τέλος μπήκε στην αναστάτωση των κατοίκων της Κεφαλλονιάς λόγω της… ασυνέπειας που επεδείκνυαν έως τα ξημερώματα της Δευτέρας τα «φιδάκια της Παναγίας», τα οποία θεωρείται ότι φέρνουν καλοτυχία και εμφανίζονται μετά τη γιορτή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στις 6 Αυγούστου.
Με λίγη καθυστέρηση, ένα από τα περίφημα γκριζωπά φιδάκια (με το μαύρο σημάδι σε σχήμα σταυρού στο κεφάλι) εμφανίστηκε τελικά και οι καμπάνες των ναών της Κεφαλλονιάς (του Ναού Παναγίας Φιδούς κ.ά.) άρχισαν να χτυπούν χαρμόσυνα. Εδώ και πολλά χρόνια, στα χωριά Μαρκόπουλο και Αργίνια, τα μικρά (άκακα) ερπετά βγαίνουν από τις φωλιές τους, ενώ μετά τον Δεκαπενταύγουστο… εξαφανίζονται.
«Η μη εμφάνισή τους φέτος στις 6 Αυγούστου δημιούργησε τεράστια ανησυχία. Βομβαρδιστήκαμε με τηλεφωνήματα πιστών από όλη την Ελλάδα! Κάναμε λιτανείες και δεήσεις την περασμένη Παρασκευή στο σημείο όπου βγαίνουν» λέει ο αρχιμανδρίτης Φώτιος Γαβριελάτος, ιεροκήρυκας της Μητροπόλεως Κεφαλληνίας.
Δεν ήταν λίγοι οι Κεφαλλονίτες, οι οποίοι συνέδεσαν την έγκαιρη εμφάνιση των φιδιών με τους σεισμούς του Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, ενώ άλλοι θυμήθηκαν ότι δεν είχαν εμφανιστεί το 1953 όταν η Κεφαλλονιά είχε ισοπεδωθεί από τον Εγκέλαδο, αλλά και το 1940, στην κήρυξη του πολέμου. Το φαινόμενο, πάντως, είχε ξανασυμβεί το 1987 και το 2005, δίχως να συνοδευτεί από δυσάρεστα γεγονότα.
Από την πλευρά του ο ερπετολόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Πέτρος Λυμπεράκης εκτιμά «ότι οι γηραιότεροι που γνώριζαν πού να τα ψάξουν για να τα μεταφέρουν στην εκκλησία ίσως πλέον δεν μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν. (τέτοιες μπούρδες μας λένε οι ερπετολόγοι απο τα γραφεία τους αλλά τον Σήφη δεν κατάφεραν να τον πιάσουν αυτοί που το παίζουν και ειδικοί )
Μία άλλη ερμηνεία είναι ότι φέτος μπορεί να είναι μία κακή χρονιά γι’ αυτά. Είναι συγκυριακό, μπορεί φέτος να είναι χρονιά που έχουν μείωση πληθυσμού».