O Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Νικόλαος Χαρδαλιάς, κήρυξε σήμερα, Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2021, την έναρξη των εργασιών της 7ης Συνόδου των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων (7thForum of the Commanders of European Land Forces).
Η Σύνοδος διοργανώνεται φέτος για πρώτη φορά στη χώρα μας από το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), κατά το χρονικό διάστημα από 10 έως 11 Νοεμβρίου 2021, με κεντρικό της θέμα «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαϊκοί Στρατοί – Δυνατότητες συνεργατικής ασφάλειας για την αντιμετώπισή τους».
Συμμετέχουν 28 Αρχηγοί Στρατών των κ – μ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λοιπών ευρωπαϊκών κρατών, αλλά και Διοικητών άλλων δομών, όπως της Αμερικανικής Στρατιωτικής Διοίκησης Ευρώπης και Αφρικής (USAREUR – AF), της Ευρωπαϊκής Στρατιωτικής Επιτροπής (EUMC), καθώς και του Στρατηγείου Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM).
Στην ομιλία του ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας ανέφερε τα ακόλουθα:
«Με ιδιαίτερη χαρά, αποδέχτηκα την ευγενική πρόσκληση του Αρχηγού του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, προκειμένου να συμμετάσχω στην έναρξη των εργασιών της 7ης Συνόδου των Αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων, η οποία φέτος διοργανώνεται στην Ελλάδα, σε μια χρονιά που συνιστά την επέτειο συμπλήρωσης διακοσίων ετών από την έναρξη του αγώνα της Ανεξαρτησίας του Έθνους, ενός αγώνα ο οποίος οδήγησε στη σύσταση του νέου Ελληνικού Κράτους, εδραιώνοντας την παρουσία της χώρας, ύστερα από απουσία αιώνων στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη, ως ένα κράτος σύγχρονο, δημοκρατικό και ευνομούμενο.
Σε αυτή την εμβληματική λοιπόν, για όλον τον ελληνισμό χρονική συγκυρία, σας υποδεχόμαστε στην Αθήνα, την πόλη που αποτελεί την κοιτίδα της Δημοκρατίας, σε ένα Συνέδριο που φιλοδοξεί, αφενός να εμπλουτίσει με τα γόνιμα συμπεράσματά του, τη γνώση μας και την πολιτική μας και αφετέρου να προσφέρει σημαντικό πεδίο ανταλλαγής ιδεών, απόψεων και προτάσεων σε θέματα που αφορούν στην άμυνα, την ασφάλεια και τις απειλές που αντιμετωπίζει η Ευρώπη.
Στο λυκαυγές της 3ης δεκαετίας του 21ου αιώνα, συνιστά αδιαμφισβήτητο γεγονός, ότι η μετατόπιση των κέντρων παγκόσμιας ισχύος, η μεταβολή των παραδοσιακών εθνικών ταυτοτήτων και η διάχυση των ανθρώπινων δικτύων, μεταλλάσσει το διεθνές περιβάλλον σε περισσότερο διασυνδεδεμένο, ανταγωνιστικό και απρόβλεπτο, με αποτέλεσμα η Ευρωπαϊκή Ένωση, το NATO, αλλά και οι λοιποί διεθνείς Οργανισμοί, να βρίσκονται διαρκώς αντιμέτωποι, με μια πληθώρα ασύμμετρων προκλήσεων και απειλών.
Το σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, χαρακτηρίζεται από έντονα φαινόμενα αστάθειας, ρευστότητας, υψηλής αλληλεξάρτησης και εύθραυστων ισορροπιών και διαμορφώνει μια ιδιαίτερη παγκόσμια ατζέντα, που περιλαμβάνει απειλές που γίνονται ολοένα και πιο πιεστικές, όπως πολεμικές συγκρούσεις, κλιματική αλλαγή, μετανάστευση, θρησκευτικό φονταμενταλισμό, διεθνή τρομοκρατία, οργανωμένο έγκλημα, πειρατεία, κυβερνοεπιθέσεις και εξάπλωση όπλων μαζικής καταστροφής.
Οι παραπάνω προκλήσεις, σε συνδυασμό με τον αναμφισβήτητο γεωπολιτικό και τεχνολογικό ανταγωνισμό, συγκροτούν ένα ιδιαίτερο παγκόσμιο ψηφιδωτό, το οποίο περιπλέκεται ακόμη περισσότερο από την πανδημία του COVID-19, μια πρωτόγνωρη υγειονομική κρίση που επαναπροσδιόρισε το παγκόσμιο πλαίσιο ασφάλειας, σε όλα τα επίπεδα.