Σε έντονο συγκινησιακό κλίμα και με αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας, γράφτηκε σήμερα ο τραγικός επίλογος για ακόμη έναν αγνοούμενο, θύμα της τουρκικής εισβολής του 1974.
Η κηδεία του στρατιώτη του 398 Τάγματος Πεζικού, Πέτρου Κυριάκου από την Άσσια, τελέστηκε από τον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Τσέρι.
Οι γονείς του, Φίλιππος και Άννα έφυγαν με τον καημό της απουσίας του.
Τα τέσσερα αδέλφια του, στην παρουσία του Επίτροπου Προεδρίας για ανθρωπιστικά θέματα, Φώτη Φωτίου, τον συνόδευσαν σήμερα στην τελευταία του κατοικία.
”Είναι και τα 4 αδέλφια του Πέτρου’ δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα.Ο Πέτρος ήταν μόλις 20 ετών το μαύρο καλοκαίρι του 1974. Υπηρετούσε στο 398 Τάγμα Πεζικού με έδρα την Κυθραία και μετρούσε μέρες για την πολυπόθητη απόλυσή του.
Η τουρκική εισβολή τον βρίσκει να επανδρώνει πολυβολεία με άλλους 10 στρατιώτες. Η μάχη ήταν άνιση. Ο τουρκικός στρατός άρχισε να καταλαμβάνει τα χωριά της περιοχής. Η διαταγή για οπισθοχώρηση δεν άργησε να δοθεί και οι στρατιώτες έτρεχαν να επιβιβαστούν στα φορτηγά που τους περιμέναν.
”Οι δύο όμως δυστυχώς δεν πρόλαβαν˙ αυτοί ήταν ο Πέτρος και ο Κουμής. Έτσι κόπηκε μια για πάντα η ζωή των παλικαριών που δεν ονειρεύτηκαν να γίνουν ήρωες, παρά μόνο άνθρωποι, όπως έγραφε και ο ποιητής.
Ο Πέτρος ήταν νέος με ασχολίες και δραστηριότητες πολυποίκιλες.Ποδοσφαιριστής στο σωματείο Ομόνοιας Άσσιας, καθώς και μέλος της θεατρικής ομάδας των λαϊκών οργανώσεων Άσσιας.Άνθρωπος απλός, αλλά με θάρρος ακατανίκητο μπροστά στο θεριό του εισβολέα” αναφέρει χαρακτηριστικά ο ΓΓ ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού.
Τα οστά του Πέτρου Κυριάκου ταυτοποιήθηκαν με τη μέθοδο του DNA. Πλήθος κόσμου, συγγενείς, και φίλοι του ήρωα έδωσαν το παρόν τους, λέγοντάς του το ύστατο χαίρε.Τέλος, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων.