Ενθουσιασμένος από τις δύο συναντήσεις που είχε στην Ξάνθη, τη μία με τον μητροπολίτη Παντελεήμονα και τον τοποτηρητή της Μουφτείας Μπιλάλ Καρά Χαλίλ και τη δεύτερη, με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας (τρεις μουσουλμάνους και δύο χριστιανούς), δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς.
«Η συζήτηση που είχα με τον μητροπολίτη και τον τοποτηρητή της Μουφτείας απέδειξε για ακόμα μια φορά ότι αντιλαμβάνονται οι πνευματικοί ταγοί το πώς η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει τη συνύπαρξη αυτή και το τι δυνατότητες δίνει, και φεύγω πολύ ενθαρρυμένος από τις αντιδράσεις και τις συζητήσεις εδώ, γιατί δείχνουν ακριβώς να αντιλαμβάνονται αυτή την προστιθέμενη αξία του ευρωπαϊκού πλαισίου», δήλωσε ο κ. Σχοινάς.
Ως προς τη δεύτερη συνάντηση, είπε ότι οι πέντε νέοι «μοιράστηκαν μαζί μου τις δικές τους εντυπώσεις και εμπειρίες από την εκπαίδευση, από τη διαμόρφωση της κοινωνικής δράσης στη δημόσια ζωή και συμφωνήσαμε ότι η Ευρώπη έχει πάρα πολλά εργαλεία στον τομέα του πολιτισμού, των ανταλλαγών, για να συνεχίσει να στηρίζει αυτές τις δραστηριότητες».
«Τελειώνω τη διήμερη περιοδεία μου στη Θράκη ενθουσιασμένος γιατί δεν υπάρχει καλύτερο υπόδειγμα, καλύτερο παράδειγμα για να εξηγήσει κανείς τον Ευρωπαϊκό Τρόπο Ζωής, σε όλες του τις διαστάσεις, από αυτά που προσφέρει σήμερα η Θράκη και από αυτά που μπορεί και σίγουρα θα προσφέρει στο μέλλον», επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.
Ο μητροπολίτης πρόσφερε αναμνηστικά δώρα στον κ. Σχοινά και ο τοποτηρητής της Μουφτείας τον καλωσόρισε εκ μέρους των μουσουλμάνων της Ξάνθης και του επέδωσε ένα κείμενο με θέματα της μουσουλμανικής μειονότητας.
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έγινε αποδέκτης αιτήματος να χρηματοδοτήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση τη δημιουργία Διαθρησκειακού Κέντρου.
Μεταξύ των πέντε νέων (τρεις γυναίκες και δύο άνδρες) από την κοινωνία των πολιτών που συναντήθηκαν με τον κ. Σχοινά ήταν δύο χριστιανοί (ένας ιστορικός και μία εκπαιδευτικός) και τρεις μουσουλμάνοι (μία ποιήτρια, μία εκπαιδευτικός κι ένας θεατρολόγος)