..
Στη Γενική Διεύθυνση Αμυντικών Εξοπλισμών και Επενδύσεων βρίσκεται από το πρωί της Τετάρτης η επιστολή αποδοχής (LOA) του ελληνικού αιτήματος για την προμήθεια F-35.
Το έγγραφο έφθασε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο γραφείο αμυντικής συνεργασίας της αμερικανικής πρεσβείας (ODC) το απόγευμα της Τρίτης και διαβιβάστηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας.
Με την άφιξη της επιστολής ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση των 60 ημερών για την υπογραφή των σχετικών συμβάσεων. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι η διακρατική συμφωνία (FMS) πρόκειται να ολοκληρωθεί λίγο πριν τις ευρωεκλογές, καθώς η ισχύς της LOA παρέρχεται στις 9 Ιουν.
Το ΓΕΑ πήρε φωτιά και προχώρησε άμεσα στη συγκρότηση ενός πυρήνα αξιωματικών της Πολεμικής Αεροπορίας (Task Force) ο οποίος θα αποτελεί τα «μάτια» της ηγεσίας του ΓΕΑ σε όλα τα στάδια υλοποίησης του προγράμματος.
Η ομάδα αποτελείται από έμπειρους ιπτάμενους, τεχνικούς αεροσκαφών, μηχανικούς εγκαταστάσεων, αξιωματικούς επικοινωνιών και στελέχη άλλων ειδικοτήτων σχετικών με την προμήθεια και την επιχειρησιακή ενσωμάτωση των μέσων.
Η Task Force του ΓΕΑ έχει πιάσει ήδη δουλειά με στόχο να παρέχει τεχνική καθοδήγηση και ενημέρωση στη στρατιωτική και πολιτική ηγεσία από το στάδιο της συμβασιοποίησης μέχρι την άφιξη των αεροσκαφών, ενώ η ομάδα θα έχει άμεση εμπλοκή και στη σύσταση της πρώτης Μοίρας F-35 στην 117 ΠΜ
Η Πολεμική Αεροπορία πρόκειται να παραλάβει το πρώτο F-35 εντός του 2028. Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, τέσσερα αεροσκάφη θα παραμείνουν για μερικούς μήνες στις Ηνωμένες Πολιτείες προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκπαίδευση των χειριστών, μεγάλο μέρος της οποίας θα γίνεται και σε εξομοιωτές στο έδαφος.
Στην Αμερική θα εκπαιδευτούν και οι τεχνικοί που θα υποστηρίζουν τα ελληνικά F-35. Σύμφωνα με πληροφορίες, για κάθε πιλότο F-35 απαιτούνται τουλάχιστον 15 μηχανικοί.