Ο ΥΦΕΘΑ Χαρδαλιάς τόνισε ότι η Ελλάδα συνεισφέρει στη σταθερότητα αντιμετωπίζοντας τις σύγχρονες προκλήσεις. Αναφέρθηκε στις στρατηγικές συνεργασίες της χώρας μας με φίλους και συμμάχους, ενώ επεσήμανε τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή.
Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, υπογράμμισε ότι το διεθνές περιβάλλον αλλάζει και γίνεται όλο και πιο απαιτητικό.
Όπως είπε, η Ελλάδα βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας για να «εξασφαλίσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια».
Όσον αφορά την άσκηση τόνισε ότι αποτελεί «ευκαιρία για να αυξήσουμε τη διαλειτουργικότητα και να μοιραστούμε εμπειρίες σε ρεαλιστικό περιβάλλον μάχης».
Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, αναφερόμενος στην επιστολή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ προς το Κογκρέσο, όπου υπογραμμίζεται ότι η πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία συνάδει με τα εθνικά συμφέροντα των ΗΠΑ, σημείωσε ότι η Αμερική έχει συμφέρον να δει την Τουρκία να παραμένει «δεμένη» στη Δύση.
Επεσήμανε, δε, ότι η στρατιωτική σχέση των ΗΠΑ με την Ελλάδα είναι εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα. Όπως είπε, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ προχωρούν στο πρόγραμμα των μαχητικών αεροσκαφών F-35, ενώ «εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας και το περιεχόμενου του στρατηγικού διαλόγου μας».
Η άσκηση «Ωρίων» ξεκίνησε το 2018 και εξελίσσεται διαρκώς. Το 2021 έγινε διεθνής, ενώ εφέτος συμμετέχουν στην άσκηση «Ωρίων 22» έξι χώρες (Ελλάδα, ΗΠΑ, Γαλλία, Ισραήλ, Βουλγαρία και Κύπρος).
Συνολικά, φέτος, στην άσκηση λαμβάνουν μέρος 1.095 στελέχη Ενόπλων Δυνάμεων, σε 22 σημεία εκπαίδευσης σε όλη την Ελλάδα, με πλήθος ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων και μονάδων.
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΥΦΕΘΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΗ ΆΣΚΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ «ΩΡΙΩΝ-22» from ΥΠΕΘΑ on Vimeo.