Στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, μετέβησαν Ελληνικές δυνάμεις που πήραν μέρος στην πολυεθνική άσκηση Bright Star 25.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική διακλαδική δύναμη που συμμετείχε Αίγυπτο αποτελείται από τρία επιθετικά ελικόπτερα AH-64A Apache, μία φρεγάτα του Πολεμικού Ναυτικού, ένα αρματαγωγό που θα λάβει μέρος σε αμφίβιες επιχειρήσεις, τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη F-16 της Πολεμικής Αεροπορίας, τμήματα ειδικών επιχειρήσεων και πεζοναύτες, ενώ, θα δοκιμαστούν και συστήματα εξουδετέρωσης drone των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.
Πρόκειται για μία εξόχως σημαντική άσκηση, τόσο σε διμερές όσο και σε διασυμμαχικό επίπεδο, καθώς λαμβάνουν μέρος δυνάμεις από τρεις ηπείρους, ενώ ενισχύεται ακόμη περισσότερο η στρατιωτική συνεργασία Αθήνας – Καΐρου.
Στην Bright Star, η οποία ξεκινησε στις 28 Αυγούστου, συμμετέχουν ακόμη, οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Ιαπωνία, η Ινδία, το Ιράκ, το Κατάρ, το Κιργιστάν, η Νότια Αφρική, η Σαουδική Αραβία και το Πακιστάν.
Η άσκηση επικεντρώνεται στις διακλαδικές επιχειρήσεις που καλύπτουν όλο το φάσμα του σύγχρονου πεδίου μάχης και περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, αντικείμενα αντιαεροπορικής και αντιβαλλιστικής άμυνας, αντιμετώπισης ασύμμετρων απειλών και μη επανδρωμένων συστημάτων, κυβερνοασφάλεια και προστασία δικτύων κρίσιμων υποδομών, αμφίβιες επιχειρήσεις και σενάρια ανακατάληψης εδαφών, διάσωσης ομήρων και αναγνώρισης σε περιβάλλον πολλαπλών απειλών.
Στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας, Ελλάδα και Αίγυπτος συνδιοργανώνουν τα τελευταία χρόνια και την άσκηση «Μέδουσα», στην οποία συμμετέχουν και άλλες νατοϊκές και μη χώρες, με έμφαση στις αεροναυτικές επιχειρήσεις.
















