Τουλάχιστον 13 άτομα που ζούσαν μέσα σε κέντρο φιλοξενίας στη Λέσβο είχαν ρόλο στη διακίνηση λαθρομεταναστών από τα τουρκικά παράλια προς την Ελλάδα, δείχνει η μεγάλη έρευνα της αστυνομίας για τα κυκλώματα διακινητών.
Πληροφορίες του Open αναφέρουν ότι οι 13 ήταν κυρίως Αφγανοί που είχαν έρθει από τα παράλια της Τουρκίας και διέμεναν στο κέντρο μέχρι να εξεταστεί το αίτημα τους για άσυλο
Οι 13 είχαν υποστηρικτικό ρόλο και στην πράξη είχαν μετατρέψει τη δομή φιλοξενείας μεταναστών σε στρατηγείο τους.
Από εκεί οργάνωναν τα παράνομα ταξίδια λαθρομεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα, ενώ φέρονται να απειλούν, να εκβιάζουν και να ξυλοκοπούν τους παράτυπους μετανάστες μέχρι να πάρουν τα χρήματά τους.
Η δράση του αποκαλύφθηκε έπειτα από ληστεία που έγινε μέσα στο κέντρο φιλοξενίας. Μετά την εξιχνίαση της υπόθεσης κατασχέθηκαν τα κινητά των Αφγανών και αποκαλύφθηκε το κύκλωμα και η δράση τους.
Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Μυτιλήνης, σε συνεργασία με το Τμήμα Συλλογής και Διαχείρισης Πληροφοριών και Αξιωματικούς της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Βορείου Αιγαίου, το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης Λέσβου, την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (Ε.Υ.Π.) και την ουσιαστική συνδρομή της 9ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και του Κεντρικού Λιμεναρχείου Μυτιλήνης, διεξήγαγε από το μήνα Σεπτέμβριο του έτους 2022 μέχρι και την 25 Ιούλιου 2023, ποινικού περιεχομένου έρευνα για τις μεταναστευτικές ροές-αφίξεις που έχουν καταγραφεί στην περιοχή ευθύνης της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λέσβου, κατά το χρονικό διάστημα από 01-09-2022 έως και 30-04-2023.
Μετά από σχετική, από την Εισαγγελική Αρχή, αξιολόγηση των στοιχείων που τέθηκαν υπόψη της τον μήνα Νοέμβριο του 2022, παραγγέλθηκε η διενέργεια Προκαταρκτικής Εξέτασης προς διερεύνηση-διακρίβωση τέλεσης του εγκλήματος της συγκρότησης ή ένταξης σε εγκληματική οργάνωση που δραστηριοποιείται μέσω συνεργασίας των μελών της σε ελληνικό και τουρκικό έδαφος και επιδιώκει την τέλεση του κακουργήματος της διευκόλυνσης της παράνομης εισόδου στο ελληνικό έδαφος πολιτών τρίτων χωρών, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση.
Σε ό,τι αφορά τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που δεν ήταν στον επίσημο κατάλογο των ΜΚΟ, δεν είναι η πρώτη φορά που σε βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία.
Οι δύο οργανώσεις ήταν γνωστές στις ελληνικές αρχές από το 2021. Και τότε, μάλιστα, η αστυνομία είχε σχηματίσει σε βάρος τους δικογραφία με σοβαρές κατηγορίες, όπως η διευκόλυνση εισόδου στη χώρα, εγκληματική οργάνωση και η κατασκοπεία.
Τον Ιούλιο του 21 για κατασκοπεία είχε κατηγορηθεί η Aegean Boat Report.
Ελπίζω να έχουν δέσει καλά την υπόθεση. https://t.co/rPy7FooQeO— My_name_is_Nobody (@Nob0dymyname) July 30, 2023