Όπως όλα δείχνουν, ανοίγει η συζήτηση ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ, εν μέσω της διαφαινόμενης κρίσης των σχέσεων με την Τουρκία. Αναλυτές σχολιάζουν τις εξελίξεις στο Sputnik.
«Να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ. Ναι, η Κύπρος» είναι ο τίτλος άρθρου, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council. Εν μέσω της αντιπαράθεσης των ΗΠΑ με την Τουρκία, έρχεται στο προσκήνιο η διαδικασία ένταξης της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.
Το διχοτομημένο νησί, που από το 1974 βρίσκεται υπό τουρκική κατοχή κατά περίπου 40%, προσεγγίζεται έντονα το τελευταίο διάστημα από τη βορειοτλαντική συμμαχία.
To Sputnik μίλησε με αναλυτές, που ο καθένας θέτει μια διαφορετική παράμετρο στο ζήτημα, στην προσπάθεια να εξηγηθεί η βιασύνη των ΗΠΑ και η δεδομένη χρονική στιγμή, που επιλέγουν να ανοίξουν τη συγκεκριμένη ενταξιακή συζήτηση.
Την άποψη ότι οι ΗΠΑ στην πραγματικότητα επιθυμούν την εδραίωσή τους στην περιοχή για οικονομικούς λόγους, αλλά και επειδή θέλουν να προστατεύσουν και να ενισχύσουν το Ισραήλ, εκφράζει στο Sputnik ο δικηγόρος Γιάννης Ραχιώτης, που έχει μελετήσει στενά την επέκταση του ΝΑΤΟ κατά τα προηγούμενα χρόνια.
«Δεν υπάρχει κανένας πραγματικός λόγος για να ενταχθεί η Κύπρος στο ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα ασφάλειας, όπως τουλάχιστον το εννοούν οι Αμερικανοί. Οι Κύπριοι θα πρέπει να συνεισφέρουν μέσω του προϋπολογισμού τους σε αυτό και θα κληθούν να πληρώσουν για αμερικανικά οπλικά συστήματα», επισημαίνει μεταξύ άλλων.
«Μια επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα νοτιοανατολικά, κοντά στο Ισραήλ, με τις ΝΑΤΟϊκές βάσεις και τις άλλες στρατηγικές διευκολύνσεις που θα ακολουθήσουν, ενισχύει το ρόλο του ισραηλινού κράτους στην περιοχή, κάτι που δεν μπορεί να αναλυθεί, παρά μόνο ως το στρατηγικό προγεφύρωμα του δυτικού κόσμου στη Μέση Ανατολή» σημειώνει χαρακτηριστικά.
Όπως τονίζει, το ΝΑΤΟ παραμένει ένας επιθετικός οργανισμός, που αυτή τη στιγμή έχει «αφενός στόχο τη συρρίκνωση και την αλλαγή καθεστώτος της Ρωσίας και έναν μελλοντικό πόλεμο προς αυτή. Αφετέρου, έχει τη γενικότερη επέκτασή του στις περιοχές του πλανήτη αλλά και όπου υπάρχουν γενικότερα εχθρικά καθεστώτα απέναντι στους Αμερικανούς».