Ολοκλήρωσε την ακρόαση ο υποψήφιος Επίτροπος Δ. Αβραμόπουλος
Με επιτυχία πέρασε σήμερα το απόγευμα τη δύσκολη διαδικασία της ακρόασης στην Ευρωβουλή, ο Έλληνας υποψήφιος Επίτροπος Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Ενώπιον της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε σε 45 προφορικές ερωτήσεις ευρωβουλευτών σχετικές με το χαρτοφυλάκιό του.
Σχετικά με τη νόμιμη μετανάστευση, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε τόσο στην εισαγωγή που έκανε όσο και σε απαντήσεις σε ευρωβουλευτές, ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία πολιτική και αυτή θα είναι, όπως είπε, μια από τις προτεραιότητές του. Η Ευρώπη γερνάει και θα πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες, προσαρμόζοντας την πολιτική μας στα πρότυπα τρίτων χωρών, όπως των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας, οι οποίες καταφέρνουν να καλύψουν πλήρως τις ανάγκες τους σε εξειδικευμένους εργαζόμενους, ανάλογα με τις ανάγκες τους ανά τομέα, ανέφερε. Στο πλαίσιο αυτό, είπε ότι οι αντιπροσωπείες της Κομισιόν στις τρίτες χώρες θα μπορούσαν να καλύψουν αυτήν την ανάγκη.
Για την παράνομη μετανάστευση επεσήμανε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί με πλήρη σεβασμό στα θεμελιώδη δικαιώματα. Αυτό σημαίνει ότι οι αιτητές ασύλου που απορρίπτονται θα αντιμετωπίζονται αποτελεσματικά και ταχέως, τόνισε, προσθέτοντας ότι προτεραιότητα είναι να τους βοηθούμε να επαναπατριστούν εθελουσίως, να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με τις χώρες προέλευσης και διέλευσης και με όλους του διεθνείς και ΜΚΟ. Στο πλαίσιο αυτό, επεσήμανε ότι η ΕΕ πρέπει να κάνει περισσότερα για να στηρίξει τις χώρες και τις περιοχές από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες, ή τις χώρες διέλευσης προς την Ευρώπη.
Ο κ. Αβραμόπουλος επεσήμανε την ανάγκη να υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, κυρίως προς τις χώρες που υφίστανται μεγαλύτερη πίεση από κύματα μεταναστών. Να σταματήσει η λέξη αλληλεγγύη να είναι σλόγκαν και να εφαρμοσθεί στην πράξη, είπε.
Χαρακτήρισε τη Συμφωνία του Σένγκεν με την οποία έχουν καταργηθεί οι έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα ως «μεγάλο επίτευγμα», ωστόσο, όπως είπε, προϋπόθεση είναι ο αποτελεσματικός έλεγχος των εξωτερικών συνόρων. Στο πλαίσιο αυτό αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης των δυνατοτήτων του οργανισμού FRONTEX, ώστε να εξελιχθεί σε ένα όργανο που σώζει ζωές, προστατεύοντας ταυτόχρονα και τα εξωτερικά σύνορα.
Στον ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής Ελευθέριο Συναδινό, ο οποίος άσκησε κριτική στον ίδιο και στις κυβερνήσεις που συμμετείχε, ο κ. Αβραμόπουλος απάντησε: «Εκλέγομαι συνεχώς επί 21 χρόνια και είμαι περήφανος που υπηρέτησα την Ελληνική Δημοκρατία και το Σύνταγμα της Ελλάδας, όπως εσείς για 30 χρόνια όταν ήσασταν στρατιωτικός, ελπίζω να συνεχίζετε να υπερασπίζεστε τα θεμελιώδη δικαιώματα που προβλέπει το πιο σύγχρονο Σύνταγμα της χώρας και με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε ως στρατιωτικός να το κάνετε και ως πολιτικός».
Επισήμως οι τελικές αποφάσεις για όλους τους επιτρόπους θα ανακοινωθούν στις 9 Οκτωβρίου, μετά τη συνεδρίαση της λεγόμενης διάσκεψης των προέδρων της Ευρωβουλής.
Ο κ. Αβραμόπουλος δεσμεύτηκε ότι η Επιτροπή θα αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα τις παραπάνω προκλήσεις και κατέληξε λέγοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να είναι χώρος ελπίδας, προόδου και ελευθερίας υπέρ όλων των πολιτών, κάτι το οποίο, όπως είπε, είναι για τον ίδιο «ηθική και πολιτική υποχρέωση».
KYΠΕ