Τουρκία,Ρωσία και Ιράν θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου σε μία προσπάθεια επίλυσης του συριακού ζητήματος. Όμως,οι τρεις χώρες έχουν διαφορετική στρατηγική,όπως εύστοχα επισημαίνει το αμερικανική πρακτορείο «CNN».
O Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ως οικοδεσπότης, υποδέχεται σήμερα στην Άγκυρα τον ισχυρό άνδρα της Ρωσίας,Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Ιρανό ομόλογό του Χασάν Ροχανί με τους οποίους θα συζητήσει καυτά ζητήματα όπως το συριακό και τους S-400.
Πολιτικοί αναλυτές και φωτογράφοι περιμένουν εναγωνίως να δουν τον Σουλτάνο του Βοσπόρου να υποδέχεται τον Ρώσο πρόεδρο.
Πούτιν και Ερντογάν θα τελέσουν τα εγκαίνια του εργοταξίου της πρώτης μονάδας του τουρκικού πυρηνικού σταθμού του Ακούγιου, ανέφερε στην ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στην Τουρκία όπου θα συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό τουν και τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί.
Επισήμως οι τρεις χώρες είναι σύμφωνες ότι η συριακή κρίση μπορεί να επιλυθεί με πολιτικά μέσα, όπως τόνισε ο σύμβουλος του Πούτιν, Γιούρι Ουσακόφ.
Οι πρόεδροι της Ρωσίας,Τουρκίας και του Ιράν, μετά το τέλος της συνάντησης κορυφής η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Άγκυρα, θα παρουσιάσουν την κοινή τους θέση για την κατάσταση στην Συρία. Οι τρεις ηγέτες «θα υπογραμμίσουν την υποστήριξή τους για την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Συρίας» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ.
Μεταξύ άλλων, όπως πρόσθεσε,θα συζητηθεί η προώθηση της συνταγματικής μεταρρύθμισης στην Συρία, όπως και ότι οι τρεις χώρες θα συμβάλλουν ούτως ώστε στην αρμόδια συνταγματική επιτροπή να εκπροσωπηθούν όλα τα τμήματα της συριακής κοινωνίας.
Σήμερα οι συνομιλίες Πούτιν-Ερντογάν για το συριακό, τον αγωγό Turkish Stream και τους S-400
Ο Ρώσος πρόεδρος θα έχει σήμερα ξεχωριστές συνομιλίες με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την κατάσταση στη Συρία, περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, την συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και το ζήτημα των εισαγωγών τουρκικής ντομάτας. Ο σύμβουλος του Πούτιν, Ουσακόφ υπενθύμισε ότι, το 2017, η Ρωσία ήρε τους περιορισμούς στις εισαγωγές μιας σειράς τουρκικών αγροτικών προϊόντων με αποτέλεσμα οι τουρκικές εξαγωγές να αυξηθούν κατά 1,6 φορές αγγίζοντας σε αξία το ποσό του ενός δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Μετά το τέλος της συνάντησης των προέδρων Τουρκίας-Ρωσίας θα υπογραφούν μια σειρά διμερείς συμφωνίες, από τις οποίες πέντε είναι ήδη έτοιμες προς υπογραφή.
Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου δήλωσε επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Turkish Stream προγραμματίζεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τις 30 Δεκεμβρίου του 2019.
Η πώληση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας S-400 στην Τουρκία, όπως και ζητήματα στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας θα είναι ζητήματα τα οποία θα συζητηθούν μεταξύ των δύο προέδρων, δήλωσε ο Ουσακόφ, επισημαίνοντας ότι η Ρωσία θα καταβάλει όλες τις προσπάθειες για να ολοκληρωθούν οι πωλήσεις των S-400 στην Τουρκία έως το 2020.
Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου
Ο πυρηνικός σταθμός Ακούγιου, ο οποίος προγραμματίζεται να κατασκευαστεί σε μια περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο, είναι ένα όνειρο 60 ετών για την Τουρκία.
Τον θεμέλιο λίθο του πυρηνικού σταθμού βάζουν σήμερα ο Ταγίπ Ερντογάν και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.
«Με την τελετή του θεμέλιου λίθου η Τουρκία θα γίνει πυρηνική δύναμη για να φτάσει τον στόχο μιας «Μεγάλης και δυνατής Τουρκίας» (σύνθημα του Τούρκου προέδρου και του κόμματός του (ΑΚΡ) και θα είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα ώστε να ανέλθει σε μια άλλη κλίμακα με ποικιλία πηγών σε τεχνολογική επίπεδο», έχει δηλώσει ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Μπεράτ Αλμπαϊράκ,προσθέτοντας ότι αυτό θα βάλει την χώρα στην “πρώτη κατηγορία στον τομέα της ενέργειας».
Η εταιρεία που κατασκευάζει τον πυρηνικό σταθμό είναι η ρωσική κρατική εταιρεία ROSATOM. Ο σταθμός αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία το 2023, με δυνατότητα ηλεκτροπαραγωγής 4.800 Megawatt.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, το ύψος της ρωσικής επένδυσης ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια καθιστώντας την την μεγαλύτερη επένδυση που έγινε ποτέ στην Τουρκία.
ΠΗΓΗ protothema