>Μαζευτήκαμε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στα Στελέχη του Κυπριακού Στρατού, πεσόντες και θανόντες, που υπηρέτησαν την πατρίδα και τα ιδανικά της ελευθερίας.
Μνημονεύουμε αυτούς που υπερασπίστηκαν την πατρίδα μας κατά τον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα της ΕΟΚΑ, στις μάχες του 1963 και στον αγώνα κατά του Τούρκου εισβολέα το 1974. Αυτούς που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντός τους εν καιρώ ειρήνης, καθώς και τους αποθανόντες συναδέλφους.
Η πατρίδα μας, έχει ανάγκη από ανθρώπους που προασπίζονται με σθένος και αυτοθυσία την χώρα μας, στο όνομα της εθνικής ελευθερίας, ανεξαρτησίας και ακεραιότητας και μάχονται παράλληλα για την τήρηση του διεθνούς δικαίου και της ειρήνης.
Τιμούμε αυτούς που ηγήθηκαν, καθοδήγησαν, θυσιάστηκαν και δόθηκαν με κάθε αίσθημα αυταπάρνησης και πατριωτισμού προς εξυπηρέτηση των εθνικών ιδανικών και έχουν γράψει τη δική τους χρυσή σελίδα στην ιστορία.
Τον Ιούνιο του 1964, με ψήφισμα της Κυπριακής Βουλής του «Περί Εθνικής Φρουράς» νόμου, καθιερώνεται η υποχρεωτική στράτευση και ξεκίνησε η ουσιαστική συγκρότηση του στρατού.
Η νεοσύστατη τότε Εθνική Φρουρά, με τον πενιχρό οπλισμό που διέθετε, πλήγηκε ανεπανόρθωτα και υπέστη τεράστιες απώλειες, ειδικότερα μετά την τουρκανταρσία του 1963-1964 και τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974. Επήλθε η πλήρης αποδιοργάνωση των στρατιωτικών της δυνάμεων. Η τότε ευθύνη για ανασυγκρότηση και αναδόμηση δυνάμεων, έπεσε στις πλάτες του Κυπριακού Στρατού και των Ελλαδιτών συναδέλφων τους.
Το θάρρος, το αίσθημα δικαίου και η αμεροληψία είναι αναπόσπαστα χαρακτηριστικά του στρατιωτικού επαγγέλματος και είναι στοιχεία που δοκιμάζονται και αποδεικνύονται στην πράξη και στο πεδίο της μάχης
. Πρόκειται για ιερό λειτούργημα, καθώς απαιτούνται τεράστια αποθέματα σωματικά και ψυχικά, ενώ απαιτούνται ταυτόχρονα, πέραν της γνώσης και κατάρτισης, ήθος, σεμνότητα και τιμιότητα.
Πρέπει να αντιληφθούμε και να συνειδητοποιήσουμε, ότι για την επίλυση των σύγχρονων ζητημάτων που απασχολούν το κράτος μας, απαιτείται η μελέτη της ιστορίας. Οφείλουμε να την έχουμε ως καθοδηγητή, μέσα από παραδείγματα και λάθη για παραδειγματισμό.
Αν όμως, θέλουμε να αντλήσουμε τα πραγματικά μηνύματα της προσφοράς και της θυσίας των ηρώων μας, δεν πρέπει να περιοριζόμαστε στην απόδοση των οφειλόμενων τιμών και την επίδειξη του αιώνιου και ειλικρινούς μας σεβασμού.
Οφείλουμε να αξιοποιήσουμε τη σημερινή ημέρα για να αναλογιστούμε το δικό μας χρέος έναντι της μαρτυρικής μας πατρίδας.
Η σημερινή κατάσταση που επικρατεί στο εθνικό μας πρόβλημα απαιτεί από εμάς σύνεση και εντονότερες προσπάθειες.
Η Τουρκία απειλεί καθημερινά τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να έχει πρόθεση να αλλάξει την στάση της για εξεύρεση μιας δίκαιης και λειτουργικής λύσης.
Οι κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ αλλά και στην Αμμόχωστο με την πρόσφατη απόφαση για άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου των Βαρωσίων, αποκαλύπτουν τις πραγματικές προθέσεις και τους σχεδιασμούς της Άγκυρας.
Είναι ξεκάθαρη θέση πως η προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων και υπό το καθεστώς απειλών δεν βοηθά στην έναρξη του διαλόγου.
Από την πρώτη στιγμή, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επαναβεβαίωσε το καθεστώς της Αμμοχώστου όπως ορίζεται σε προηγούμενα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σημείωσε ότι δεν πρέπει να γίνονται ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτές τις αποφάσεις.
Ταυτόχρονα, φίλιες χώρες όπως η Ελλάδα, οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Ρωσία, η Κίνα, η Γαλλία και η Γερμανία καταδίκασαν σθεναρά το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, έθεσε το θέμα των παράνομων ενεργειών της Τουρκίας προς τους Ευρωπαίους εταίρους μας την 1η Οκτωβρίου και αποτέλεσε ξανά αντικείμενο συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μόλις χθες.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαίωσε τα συμπεράσματα της 1ης Οκτωβρίου και αποδοκίμασε τις επιθετικές και προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας. Την κάλεσε εκ νέου να σεβαστεί τα ψηφίσματα 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας και παράλληλα να αναστρέψει τις ενέργειες της με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
Είναι χρέος και ευθύνη έναντι του λαού και της ιστορίας μας, να συνεχίσουμε τον αγώνα μέχρι την τελική δικαίωση, της απελευθέρωσης και της αποκατάστασης της εδαφικής ακεραιότητας του τόπου μας, παρ’ όλες τις αντιξοότητες και επιθέσεις που συναντούμε από την Τουρκία.
Το οφείλουμε στους ήρωές μας, να τους θυμόμαστε και να τους τιμούμε ως πρότυπα φιλοπατρίας και αρετής. Άφησαν πίσω τους ιερή παρακαταθήκη και προσμένουμε την πολυπόθητη μέρα της ελευθερίας και της λύτρωσης της πατρίδας μας.
Αυτή θα είναι η μεγαλύτερη τιμή και το καλύτερο μνημόσυνο, για τα Στελέχη του Κυπριακού Στρατού. Αιωνία ας είναι η μνήμη τους.
Σας ευχαριστώ.