Να μην ξεχνάμε οτι απο τον ερχόμενο Νοέμβριο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής αναλαμβάνει ο Έλληνας Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος
Τη δημιουργία Στρατού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να καταστεί σαφές στη Ρωσία πως «μιλάμε σοβαρά για την προάσπιση των ευρωπαϊκών αξιών» προτείνει ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, μέσω συνέντευξης που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Welt am Sonndag.
«Με τον δικό της στρατό, η Ευρώπη θα μπορούσε να αντιδρά πιο αξιόπιστα όταν απειλείται η ειρήνη σε ένα κράτος-μέλος ή σε ένα γειτονικό κράτος», αναφέρει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σε μια πιθανή έμμεση αναφορά στην περίπτωση της Ουκρανίας, η οποία δεν ανήκει μεν στην Ε.Ε. αλλά βρίσκεται στα ανατολικά σύνορά της.
Διευκρινίζει πάντως πως η Ευρώπη δεν θα έστελνε τον στρατό της στο πεδίο «αμέσως», ούτε επιδιώκει να υποσκάψει τις αμυντικές δομές του NATO, αλλά ουσιαστικά να τις συμπληρώσει.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει επίσης πως η δημιουργία ενός ευρω-στρατού θα αποκαθιστούσε το κύρος της ευρωπαϊκής εξωτερικής πολιτικής ανά τον κόσμο, ενώ παράλληλα θα επέτρεπε πιο αποτελεσματική διάθεση των χρημάτων που δαπανώνται για τους χωριστούς αμυντικούς προϋπολογισμούς των 28 κρατών-μελών.
«Μια τέτοια δύναμη θα μας βοηθούσε να σχεδιάσουμε μια ενιαία εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφαλείας […] Η εικόνα της Ευρώπης έχει υποστεί δραματικά πλήγματα και σε όρους εξωτερικής πολιτικής, δεν φαίνεται να μας παίρνουν σοβαρά»,
σχολίασε.
Η πρόταση του κ. Γιούνκερ ουσιαστικά συνιστά την πιο επίσημη ως τώρα τοποθέτηση για εγκατάλειψη του μοντέλου της αμιγώς «μαλακής δύναμης» (soft power) που ασκεί επί χρόνια η Ε.Ε., ειδικά εν μέσω της κρίσης στην Ουκρανία, της ανόδου του τζιχαντισμού στη Μέση Ανατολή και της κατάρρευσης κρατικών οντοτήτων στη Βόρεια Αφρική (όπως στην περίπτωση της Λιβύης).
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι διχασμένη όσον αφορά την πολιτική που θα πρέπει να ακολουθήσει απέναντι στη Ρωσία, με τις Βαλτικές χώρες και άλλα ανατολικοευρωπαϊκά μέλη να πιέζουν για σκληρότερη στάση.
Πάντως, η πρόταση Γιούνκερ φαίνεται πως έτυχε θετικών αντιδράσεων στη Γερμανία, έστω με επιφυλάξεις. «Στο μέλλον μας ως Ευρωπαίοι είναι μια ημέρα ένας Ευρωπαϊκός στρατός», ανακοίνωσε η γερμανίδα υπουργός Άμυνας, προσθέτοντας όμως πως αυτό δεν θα γίνει «βραχυπρόθεσμα».
Ο Ευρω-στρατός «είναι ένα ευρωπαϊκό όραμα που η ώρα του έχει έρθει», δήλωσε από την πλευρά του στη «Welt am Sonndag» ο επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικής πολιτικής της γερμανικής ομοσπονδιακής Βουλής (Bundestag).