Στην έναρξη των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας ως απότοκο της βούλησης Ερντογάν για αναβαθμισμένες σχέσεις με την ΕΕ στον απόηχο της εκλογής Μπάιντεν αναφέρεται ο γερμανικός Τύπος με τη Frankfurter Allgemeine Zeitung να χαρακτηρίζει «πρόοδο» την εξέλιξη, έστω κι αν ο πήχης των προσδοκιών έχει τεθεί χαμηλά.
Στο μακροσκελές άρθρο της με τίτλο «Και στη μέση οι Γερμανοί» η συντηρητική εφημερίδα σημειώνει ότι Ελλάδα και Τουρκία έφθασαν στο χείλος της εμπόλεμης σύρραξης μέχρι να ξεκινήσει σήμερα ο 61ος γύρος των διερευνητικών επαφών . Κι επικεντρώνεται μεταξύ άλλων και στον μεσολαβητικό ρόλο, που ανέλαβε η Γερμανία στη διάρκεια και μετά τη λήξη της εξάμηνης προεδρίας της στην ΕΕ, έναν ρόλο που έκανε μάλιστα, όπως επισημαίνει, ακόμη πιο αντιπαθητικό το Βερολίνο στην Ελλάδα απ’ ό,τι ήταν στη διάρκεια της κρίσης χρέους. «Από την οπτική γωνία της Αθήνας οι Γερμανοί απέτυχαν ως έντιμοι διαμεσολαβητές και δεν προήγαγαν την απαραίτητη αλληλεγγύη ανάμεσα στην Ελλάδα και τις χώρες της ΕΕ», παρατηρεί. Ο αρθρογράφος, Mίχαελ Μάρτενς, παραθέτει με λεπτομέρειες τη δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς στη συνέχιση χορήγησης γερμανικού εξοπλιστικού υλικού προς την Τουρκία, και την «έλλειψη καθαρής γλώσσας από την καγκελάριο, όπως πιστεύει η ελληνική πλευρά, σε αντίθεση με τη σαφή γλώσσα του Γάλλου προέδρου».
«Υπ’ αυτό το πνεύμα ο Έλληνας ΥΠ ΕΞ Νίκος Δένδιας άσκησε τον Δεκέμβριο κριτική στο Βερολίνο σημειώνοντας σε συνέντευξή του στην εφημερία Το Βήμα ότι η Ελλάδα περίμενε περισσότερη υποστήριξη από την ΕΕ, αλλά λόγω της γερμανικής προεδρίας και στάσης ουδείς περίμενε από ρεαλιστική άποψη περισσότερα».
FAZ: Κι άλλες χώρες της ΕΕ δεν θέλουν να απομακρύνουν την Τουρκία
Ο αρθρογράφος της FAZ υποστηρίζει ότι εν προκειμένω «το Βερολίνο [με τη στάση του έναντι της Τουρκίας] δεν είναι σε καμιά περίπτωση απομονωμένο μέσα στην ΕΕ. Χώρες της ανατολικής Ευρώπης δεν θέλουν να αποθαρρύνουν την Τουρκία ως συμμαχική χώρα απέναντι στη Ρωσία. Μια άλλη περίπτωση είναι η Ισπανία. Ένα μεγάλο τμήμα των χρεών της Τουρκίας στο εξωτερικό βρίσκεται σε ισπανικές τράπεζες, γι αυτό και η Μαδρίτη δεν έχει συμφέρον, με την επιβολή κυρώσεων να οξυνθεί η οικονομική κρίση σε βαθμό που να μην μπορεί η Τουρκία να εξοφλήσει τα χρέη της. Αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ιδέα κατάρρευσης της τουρκικής οικονομίας αποτελεί σενάριο τρόμου με αφορμή το προσφυγικό».
Το άρθρο της FAZ επισημαίνει επίσης ότι κατά την ανάγνωση του Βερολίνου η γερμανική προεδρία σε καμιά περίπτωση δεν κινήθηκε όπως είχε στο νου της η Τουρκία, η οποία συνεχίζει να ελπίζει ματαίως στην επέκταση της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ. «Εξάλλου παρά την άπωση του Βερολίνου απέναντι στην στρατιωτικοποίηση της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, θεωρεί προφανώς τις ελληνικές θέσεις στη διένεξη με την Τουρκία μαξιμαλιστικές». Τέλος, επιβαρυντικό παράγοντα των σημερινών διερευνητικών θεωρεί ο Γερμανός αρθρογράφος και το γεγονός ότι δεν υπάρχει σαφήνεια στην ατζέντα, ποια θέματα θα συζητηθούν και ποια θα μείνουν εκτός.
Πηγή: iefimerida.gr