Η Φινλανδία θέτει την άμυνα της χώρας ως την πρώτη προτεραιότητα, είτε ενταχθεί στην αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ είτε όχι, σύμφωνα με την υπουργό Οικονομικών Annika Saarikko.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, η Φινλανδία, η οποία έχει σύνορα 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, άρχισε να επανεξετάζει την μακροπρόθεσμη στάση της να παραμείνει εκτός του ΝΑΤΟ μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Αν και η έκταση της επίθεσης αποτέλεσε έκπληξη, η Φινλανδία δεν αιφνιδιάστηκε, δήλωσε ο Saarikko.
“Πάντα αναγνωρίζαμε τις γεωγραφικές πραγματικότητες και διασφαλίζαμε ότι οι άμυνές μας αντέχουν”, δήλωσε σε συνέντευξή της. “Η πρώτη προτεραιότητα είναι πάντα η άμυνα της Φινλανδίας”.
Το κοινοβούλιο ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα να εξετάζει μια ”λευκή βίβλο” για την ασφάλεια που υπέβαλε η κυβέρνηση, η οποία θεωρείται ότι ανοίγει το δρόμο για μια αίτηση ένταξης στο ΝΑΤΟ εντός εβδομάδων. Η συζήτηση δεν έχει περάσει απαρατήρητη στη Ρωσία, η οποία έχει επανειλημμένα προειδοποιήσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία κατά της ένταξής τους στη δυτική συμμαχία.
Το κοινοβούλιο θα πρέπει να έχει χρόνο για να εξετάσει το θέμα με προσοχή “γιατί πρέπει να αντέξει το πέρασμα του χρόνου”, δήλωσε η Saarikko. “Δεν αρκεί να υποστηρίξουμε την ένταξη στο ΝΑΤΟ αυτή την άνοιξη. Πρέπει να μπορεί κανείς να πει ότι είναι η σωστή απόφαση την επόμενη άνοιξη και τη μεθεπόμενη άνοιξη, και γι’ αυτό χρειάζεται προσεκτική εξέταση”.
Παρόλα αυτά, η προσωπική της στάση είναι ξεκάθαρη. “Η δική μου Φινλανδία είναι μια ανοιχτή, δυτική δημοκρατία που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ήταν ένα πολύ φυσικό βήμα”, δήλωσε η Saarikko.
Η χώρα των 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων διαθέτει εφεδρεία 900.000 στρατιωτών και είναι σε θέση να αναπτύξει 280.000 από αυτούς σε καιρό πολέμου. Έχει επιμείνει σε ένα σύστημα που βασίζεται στην επιστράτευση, όπου οι περισσότεροι άνδρες και ορισμένες γυναίκες υποβάλλονται σε στρατιωτική εκπαίδευση που διαρκεί από έξι μήνες έως ένα έτος. Ο στρατιωτικός της εξοπλισμός είναι συμβατός με το ΝΑΤΟ και η χώρα αποφάσισε τον Δεκέμβριο να αγοράσει 64 μαχητικά αεροσκάφη F-35 της Lockheed Martin στο πλαίσιο μιας προμήθειας ύψους 10 δισ. ευρώ.
Αυτόν τον μήνα, η κυβέρνηση παρουσίασε το σχέδιό της για περισσότερες από 2 δισ. ευρώ επιπλέον αμυντικές δαπάνες, κυρίως για όπλα και εκπαίδευση, που αντιπροσωπεύουν αύξηση περίπου 70% σε σχέση με τον κανονικό στρατιωτικό προϋπολογισμό της σκανδιναβικής χώρας για το 2022. Η χώρο πληρεί το όριο του 2% του ΑΕΠ για τις δαπάνες του ΝΑΤΟ.
“Η απόφαση της Φινλανδίας να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες είναι ανεξάρτητη από οποιαδήποτε απόφαση για την ένταξη στο ΝΑΤΟ” και “θα πραγματοποιηθεί υπό όλες τις συνθήκες”, δήλωσε η Saarikko.
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 84% των Φινλανδών πιστεύει ότι η Ρωσία αποτελεί σημαντική στρατιωτική απειλή και είναι σχεδόν ομόφωνοι στο να λένε ότι ο γείτονάς τους είναι “ασταθής και απρόβλεπτος”, ενώ μόλις το 2% δήλωσε ότι δεν συμφωνεί με αυτόν τον χαρακτηρισμό της Ρωσίας στη δημοσκόπηση.
“Η κατάσταση αυτή μας υπενθυμίζει πόσο σοφό ήταν να εξασφαλίσουμε άμυνα ήδη σε πιο σταθερούς καιρούς”, δήλωσε η Saarikko. “Δεν χρειάζεται να αναπληρώσουμε τις χαμένες δαπάνες, όπως θα πρέπει να κάνουν κάποιες άλλες χώρες”.