Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ANT1 Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων με τον Νίκος Χατζηνικολάου, περιέγραψε με σαφήνεια ένα ιδιαίτερα ρευστό και επικίνδυνο διεθνές περιβάλλον στο ξεκίνημα του 2026. Όπως τόνισε, η διεθνής σκηνή βρίσκεται σε αναβρασμό, με κομβικές εξελίξεις στο Ιράν, τη Βενεζουέλα αλλά και τη Γροιλανδία να επηρεάζουν συνολικά την παγκόσμια ισορροπία ισχύος.
Σύμφωνα με τον κ. Φλώρο, το Ιράν αποτελεί αυτή τη στιγμή τον πιο κρίσιμο γεωπολιτικό κόμβο. Όπως επισήμανε, στο εσωτερικό της χώρας εξελίσσεται μια διαδικασία αμφισβήτησης του καθεστώτος μέσω λαϊκής εξέγερσης, γεγονός που δεν αφορά μόνο την περιοχή αλλά ολόκληρο τον πλανήτη. Η Ουάσιγκτον, όπως σημείωσε, βλέπει τις εξελίξεις αυτές πρωτίστως μέσα από το πρίσμα της στρατηγικής ανάσχεσης της Κίνας, καθώς το Ιράν αποτελεί βασικό κρίκο ενός ευρύτερου γεωπολιτικού άξονα.
Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΕΘΑ υπενθύμισε ότι το Ιράν συμμετέχει σε μια άτυπη αλλά σαφώς διαμορφωμένη συμμαχία, στην οποία εντάσσονται η Ρωσία, η Κίνα, η Βόρεια Κορέα, αλλά και η Τουρκία. Ενδεχόμενη ανατροπή των ισορροπιών στην Τεχεράνη θα μπορούσε να προκαλέσει αλυσιδωτές αντιδράσεις, επηρεάζοντας τόσο την παγκόσμια ασφάλεια όσο και τις περιφερειακές συμμαχίες, με απρόβλεπτες συνέπειες.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Φλώρος και στον παράγοντα των εθνοτήτων που ζουν στο Ιράν. Όπως τόνισε, μια αλλαγή καθεστώτος ενδέχεται να αποσταθεροποιήσει περαιτέρω την περιοχή, δημιουργώντας νέες εστίες έντασης. Μια τέτοια εξέλιξη, σύμφωνα με την εκτίμησή του, θα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για την Τουρκία, καθώς θα μπορούσε να οδηγήσει στη δημιουργία ακόμη ενός κράτους με ισχυρή κουρδική μειονότητα, γεγονός που προκαλεί έντονη ανησυχία στην Άγκυρα.
Παράλληλα, ο κ. Φλώρος προανήγγειλε ότι θα σχολιάσει εκτενώς τις εξελίξεις γύρω από τη Γροιλανδία στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 την Τρίτη 13 Ιανουαρίου. Όπως σημείωσε, η περιοχή αποκτά ολοένα και μεγαλύτερη στρατηγική σημασία λόγω της Αρκτικής, των ενεργειακών πόρων και των νέων θαλάσσιων οδών, εντείνοντας τον ανταγωνισμό μεταξύ μεγάλων δυνάμεων.
Οι παρεμβάσεις του επίτιμου Αρχηγού ΓΕΕΘΑ σκιαγραφούν ένα ιδιαίτερα σύνθετο διεθνές σκηνικό, στο οποίο οι εξελίξεις σε Ιράν, Αρκτική και Λατινική Αμερική συνδέονται άμεσα με τη σύγκρουση συμφερόντων των μεγάλων δυνάμεων και διαμορφώνουν τις γεωπολιτικές ισορροπίες της νέας χρονιάς.













