Περίπου 400 μέλη του Συλλόγου «Αινήσιο Δέλτα Έβρου» -ψαράδες, κυνηγοί, εθνοφύλακες- δίνουν καθημερινά εδώ και χρόνια τη δική τους μάχη στη φρούρηση των συνόρων.
Ήταν οι ίδιοι που τον περασμένο Μάρτιο, χωρίς δεύτερη σκέψη, ρίχτηκαν με τις βάρκες τους στα παγωμένα νερά του ποταμού Έβρου και βοήθησαν τον στρατό και την αστυνομία, δείχνοντάς τους τα περάσματα των μεταναστών και των διακινητών τους.
Στις όχθες του ποταμού Έβρου -και συγκεκριμένα στο Δέλτα του ποταμού- εδώ και μισό αιώνα, τα μέλη του συλλόγου έχουν στήσει πρόχειρες κατασκευές από λαμαρίνες και πάνελ, χωρίς τη χρήση μπετόν, προκειμένου να φυλάσσουν τα εργαλεία τους, ενώ οι ελληνικές σημαίες που έχουν υψώσει πάνω σε αυτά τα μικρά καλυβάκια υπενθυμίζουν στους γείτονες Τούρκους, ότι όσο κι αν αλλάξει η μορφολογία του εδάφους εξαιτίας των πλημμυρών του ποταμού, «εδώ είναι ελληνικό έδαφος» όπως είπε στο Sputnik ο πρόεδρος του Συλλόγου, Πάρης Παπαδάκης.
Οι περίπου 160 καλύβες είναι διάσπαρτες στην περιοχή και η πολεοδομία της Αλεξανδρούπολης τις έχει χαρακτηρίσει αυθαίρετες, ενώ έπειτα από κινητοποίηση των μελών του Συλλόγου αλλά και άλλων φορέων της περιοχής, με το άρθρο 122 του ν. 4495/2017 δόθηκε παράταση και δεν γκρεμίστηκαν προκειμένου να γίνει μελέτη στην περιοχή και να νομιμοποιηθούν με Προεδρικό Διάταγμα.
«Επειδή οι καλύβες είναι σε δασική έκταση και δεν υπάρχουν άδειες, από την Πολεοδομία έχουν βγει πρωτόκολλα κατεδάφισης τα οποία είναι σε αναστολή σύμφωνα με τον νόμο 4495/2017» εξήγησε ο κ. Παπαδάκης, τονίζοντας όμως ότι ζητούν από την Πολιτεία να τις νομιμοποιήσει άμεσα καθώς, όπως τόνισε, επί σειρά ετών εισπράττουν μόνο υποσχέσεις και βεβαιώσεις. Μάλιστα, πρόσφατα, έστειλαν επιστολή στα Υπουργεία Περιβάλλοντος και Εθνικής Άμυνας ζητώντας την ταχεία νομιμοποίηση των καλυβών.
Επιπλέον, όπως ανέφερε ο κ. Παπαδάκης, ήδη σε 20 άτομα μέλη του Συλλόγου έχουν κοινοποιηθεί πρόστιμα για τις καλύβες ύψους 4.000-5.000 ευρώ. Όπως ανέφερε έχουν κατασχεθεί από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς.
«Επί πολλά χρόνια είμαστε με αναστολή και με υποσχέσεις ότι θα νομιμοποιηθούν οι καλύβες. Και ο ίδιος πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, όταν είχε έρθει με τους μετανάστες, αναγνώρισε το έργο μας. Πολλές υποσχέσεις και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και στο Άμυνας που πήγαμε μας υποσχέθηκαν ότι το θέμα θα λυθεί. Ζητούμε να νομιμοποιήσουν τις καλύβες» ανέφερε ο κ. Παπαδάκης προσθέτοντας:
«Δεν θέλουμε τίτλους ιδιοκτησίας, να ανήκουν στο κράτος και να αναγνωρίσουν τη χρήση, με τον όρο ότι όποια στιγμή το θελήσουν εμείς θα τις δίνουμε».
«Θέλουμε να τις νομιμοποιήσουμε για τον εθνικό λόγο που παίζουν οι καλύβες. Εκείνο το μέρος το διεκδικούν οι Τούρκοι και πρέπει να υπάρχει ελληνική παρουσία. Εάν δεν υπάρχει ελληνική παρουσία, την επόμενη μέρα οι Τούρκοι θα βάλουν εκεί το πόδι τους και άντε να αποδείξεις εσύ ότι είναι δικό σου. Ξέρετε, η μορφολογία στη συγκεκριμένη περιοχή αλλάζει ανάλογα με τον καιρό και με τις βροχές και υπάρχουν πολλά κανάλια και εύκολα μπορεί να γίνει η παρεξήγηση με τους Τούρκους να αμφισβητούν τους χάρτες. Για αυτό πρέπει να υπάρχει καλύβα και ελληνική σημαία και παρουσία Ελλήνων εκεί μέσα» τόνισε ο κ. Παπαδάκης.
«Εμείς κάναμε τις περιπολίες μέσα στο ποτάμι και δείχναμε στον στρατό τα κρυφά περάσματα από όπου μπορούσαν να περάσουν οι μετανάστες με τους διακινητές. Εμείς κλείναμε αυτά τα περάσματα» κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.