Αιματοχυσία επικράτησε για ακόμη μία φορά στη Λωρίδα της Γάζας, καθώς σύμφωνα με παλαιστινιακές πηγές, 26 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και πάνω από 100 τραυματίστηκαν από ισραηλινά πυρά κοντά σε δύο κέντρα διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στο νότιο τμήμα του πολύπαθου θύλακα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο (AFP), οι περισσότεροι θάνατοι σημειώθηκαν σε κέντρο διανομής στη Χαν Γιούνις, όπου καταγράφηκαν 22 νεκροί, ενώ άλλοι 4 σκοτώθηκαν στη Ράφα.
Το GHF (Gaza Humanitarian Foundation), οργάνωση που υποστηρίζεται από ΗΠΑ και Ισραήλ, είχε ξεκινήσει τις επιχειρήσεις του στα τέλη Μαΐου, μετά από δίμηνο αποκλεισμό της ανθρωπιστικής βοήθειας από το Ισραήλ, παρά τις προειδοποιήσεις του ΟΗΕ για επικείμενο λιμό.
Μόλις προχθές, η ίδια η οργάνωση παραδέχθηκε ότι 20 άνθρωποι ποδοπατήθηκαν περιμένοντας τρόφιμα στη νότια Γάζα, ενώ το Γραφείο του ΟΗΕ για την Ανθρωπιστική Βοήθεια ανακοίνωσε την Τρίτη πως 875 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα τέλη Μαΐου προσπαθώντας να παραλάβουν τρόφιμα, εκ των οποίων οι 674 σε κέντρα του GHF.
Η κατάσταση της πείνας και του υποσιτισμού έχει λάβει τρομακτικές διαστάσεις: Σύμφωνα με την UNRWA, το 10,2% των παιδιών κάτω των 5 ετών πάσχει από οξύ υποσιτισμό, όταν τον Μάρτιο το ποσοστό ήταν στο 5,5%. Πρόκειται για διπλασιασμό σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, με τα τρόφιμα να είναι είδος πολυτελείας στον αποκλεισμένο παλαιστινιακό θύλακα.
Η διεθνής κοινότητα παραμένει ανίκανη να επιβάλει κατάπαυση του πυρός, ενώ η ανθρωπιστική κρίση βαθαίνει με κάθε ημέρα που περνά.
















