Νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών αναμένεται να πυροδοτήσει ο ισχυρισμός της Άγκυρας ότι η Γερμανία παρέχει στήριξη στους ενορχηστρωτές της απόπειρας πραξικοπήματος του περασμένου καλοκαιριού στην Τουρκία, αλλά και το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί σε γερμανικό έδαφος μια συγκέντρωση υποστήριξης του Ερντογάν ενόψει δημοψηφίσματος.
Μάλιστα η τουρκική πλευρά, στηρίζει τους ισχυρισμούς της στο γεγονός ότι οι αμφιβολίες που εκφράσθηκαν από τη γερμανική υπηρεσία κατασκοπείας αναφορικά με τον ρόλο του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν στην απόπειρα πραξικοπήματος, αποτελούν απόδειξη της στήριξης από την γερμανική πλευρά.
Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει ο εκπρόσωπος του Ερντογάν Ιμπράημ Καλίν, ο οποίος μίλησε στο CNN Turk, λίγες ώρες μετά τη δημοσίευση από το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel μιας συνέντευξης με τον επικεφαλής της γερμανικής υπηρεσίας εξωτερικών πληροφοριών BND, ο οποίος δήλωσε πως η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει την υπηρεσία του ότι ο Γκιουλέν ήταν υπεύθυνος για την απόπειρα πραξικοπήματος.
«Η Τουρκία προσπάθησε να μας πείσει γι’ αυτό σε κάθε επίπεδο, αλλά μέχρι στιγμής δεν το έχει καταφέρει», φέρεται ότι δήλωσε ο γερμανός αξιωματούχος.
Ο Καλίν ισχυρίσθηκε πως τα σχόλια αυτά αποτελούν απόδειξη πως το Βερολίνο υποστήριξε το πραξικόπημα. Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η κυβέρνησή του κατηγορούν τον Γκιουλέν ότι ενορχήστρωσε την απόπειρα κατάληψης της εξουσίας από στασιαστές στρατιωτικούς που χρησιμοποίησαν άρματα μάχης, πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα κι επιτέθηκαν στο κοινοβούλιο. Πάνω από 240 άνθρωποι σκοτώθηκαν στην απόπειρα.
Ο Ερντογάν και η Άγκυρα απαιτούν από τις ΗΠΑ να προχωρήσουν στην έκδοση του Γκιουλέν, ο οποίος αρνείται κάθε ανάμιξη στην απόπειρα πραξικοπήματος.
Ο εκπρόσωπος του Ερντογάν στην ίδια συνέντευξη σημείωσε πως υπάρχει πιθανότητα τούρκοι υπουργοί να μπορέσουν να οργανώσουν μια άλλη συγκέντρωση στη Γερμανία πριν από το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου για την αλλαγή του τουρκικού συντάγματος, μια κίνηση που θα μπορούσε να αυξήσει την ένταση με το Βερολίνο.
Ο Καλίν υποστήριξε πως η «τουρκοφοβία» βρίσκεται σε άνοδο στην Ευρώπη, καθώς η Άγκυρα επισημαίνει τα λάθη της Δύσης, και πρόσθεσε πως η Τουρκία παραμένει μια χώρα φιλική στους διεθνείς επενδυτές.