Το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας εγκαινίασε σήμερα, παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η ιδέα, όπως εξήγησε ο ίδιος, ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2020, στο οικονομικό φόρουμ του Νταβός.
Η σημερινή μέρα αποτελεί ορόσημο, τόνισε ο πρόεδρος της Microsoft Μπραντ Σμιθ στο χαιρετισμό του για το έργο της ψηφιακής αναβίωσης της Αρχαίας Ολυμπίας με τίτλο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» που αποτελεί το αποτέλεσμα της συνεργασίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft.
«Στη Microsoft είμαστε ενθουσιασμένοι με το έργο που είχαμε να υλοποιήσουμε, να ξαναζωντανέψουμε δηλαδή το χώρο που πριν από 25 αιώνες ήταν η Ολύμπια αλλά και το απόγειο της δόξας των υπεροχών κτιρίων και χώρων όπου αθλητές και θεατές συνήθιζαν να συγκεντρώνονται» αφήνοντας πίσω τους αντιπαλότητες και συγκρούσεις τόνισε ο κ. Σμιθ.
«Αυτή είναι για μένα μια ευκαιρία να συνδυάσω την τεχνολογία του 21ου αιώνα με την τεχνητή νοημοσύνη και τη Microsoft ώστε να βοηθήσω τους ανθρώπους να δουν από πρώτο χέρι και να κατανοήσουν ακόμα καλύτερα αξίες που πιστεύω για όλους μας δεν είναι απλώς κοινές, αλλά πραγματικά διαχρονικές. Είναι ένα μεγάλο βήμα προς τα εμπρός, όχι μόνο για την Ελλάδα και την Ολύμπια αλλά για όλο τον κόσμο, με την ένωση τεχνολογίας πολιτισμού και ιστορίας».
Το έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» επιτρέπει στους θεατές σε όλο τον κόσμο να εξερευνήσουν την Αρχαία Ολυμπία στη μορφή που είχε πριν από περισσότερα από 2.000 χρόνια μέσα από μια καθηλωτική εμπειρία, η οποία περιλαμβάνει: μια διαδραστική εφαρμογή για κινητά, ένα πλήρες website που παρέχει μια μοναδική εμπειρία, αλλά και μια έκθεση με ψηφιακούς σταθμούς που έχουν στηθεί γύρω από το εντυπωσιακό Microsoft HoloLens 2 στο Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας.
Παράλληλα, το έργο αποκαθιστά ψηφιακά 27 μνημεία, μεταξύ αυτών το Στάδιο, τους ναούς του Δία και της Ήρας και το εργαστήριο του Φειδία, ενώ επιτρέπει στον επισκέπτη να περπατήσει στους δρόμους του ιερού σε μια από τις πιο σημαντικές περιόδους της ιστορίας.
Μιλώντας για το έργο, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη, τόνισε ότι «με την ψηφιακή αναπαράσταση του πανελλήνιου ιερού της Αρχαίας Ολυμπίας, η πολιτιστική κληρονομιά, αλλά και οι αξίες του Ολυμπισμού, της ειρήνης, της αρμονίας, της αριστείας, της ευγενούς άμιλλας, γίνονται προσβάσιμες σε όλο τον κόσμο, σε όλο τον πλανήτη, μέσω της χρήσης τεχνολογίας αιχμής».
Επίσης, ανέφερε ότι «το έργο Ψηφιακής Διατήρησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω της χρήσης τεχνολογιών Τεχνητής Νοημοσύνης και Μεικτής Πραγματικότητας, που υλοποιήθηκε μέσω πολιτιστικής χορηγίας της Microsoft, προβάλλει και αναδεικνύει τον μοναδικό και εμβληματικό αρχαιολογικό χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας, συμβάλλει στην έρευνα και αποτύπωση των μνημείων, υποστηρίζει τον τουρισμό και την εξωστρέφεια της χώρας ως μιας σύγχρονης και ισχυρής δημοκρατίας με μεγάλο ιστορικό και πολιτισμικό παρελθόν και αναμφισβήτητη αναπτυξιακή δυναμική».