Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης
Τον ισχυρισμό ότι στην πόλη Ούρφα της νοτιοανατολικής Τουρκίας, που δεν είναι άλλη από την ιστορική πόλη της Έδεσας, μια από τις πρώτες περιοχές που δέχτηκε την διδασκαλία του Ιησού Χριστού, βρίσκεται η Ιερή Σινδόνη διατυπώνει ο ίδιος ο ιμάμης του Ulu τζαμί της πόλης.
Σύμφωνα με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, το μεγάλο μυστικό της Ιερής Σινδόνης κρύβεται στο μοναστήρι Cosmas Manastırı των χριστιανών Ασυρίων. Από εκεί κάποιος έχει κλέψει πριν από 1145 χρόνια την Ιερή Σινδόνη αλλά επειδή αυτή άρχισε να λάμπε εκθαμβωτικά αυτός φοβήθηκε και την εγκατέλειψε στην «ιερή πηγή» του σημερινού Ulu Cami.
Η Ιερή Σινδόνα με το φως που εξέπεμπε προκάλεσε την προσοχή των πιστών και αφού την ανέσυραν την ξανατοποθέτησαν στο μοναστήρι. Οι Τούρκοι μάλιστα παραθέτουν και φωτογραφίες που όπως ισχυρίζονται φανερώνουν την ύπαρξη της Ιερής Σινδόνης.
Όπως είναι γνωστό την εποχή του Ιησού Χριστού βασιλιάς στην πόλη της Ούρφα ήταν βασιλιάς ο Αβγάρ. Λέγεται ότι είχε μια αρρώστια και έστειλε τον υπηρέτη του Ανανία ο οποίος τύγχανε να είναι πολύ γνωστός ζωγράφος στον Ιησού Χριστό, για να ζητήσει να τον κάνει καλά.
Ο Ανανίας πήγε μέχρι τον Χριστό και του μετέφερε το αίτημα. Ο Χριστός πήρε ένα μεγάλο μαντήλι και το έβρεξε στο νερό. Σκουπίστηκε και το έδωσε στον Ανανία λέγοντάς του να το δώσει στον βασιλιά Αβγάρ και να σκουπιστεί με αυτό. Ο Ανανίας δεν έχασε χρόνο και πάνω στο μαντίλι ζωγράφισε τον Χριστό. Το μανδήλιον έγραφε, «Πιστή εικών του Ιησού Χριστού προς τον βασιλιά Αβγάρ».
Πράγματι ο βασιλιάς Αβγάρ σκουπίστηκε με το μαντίλι κ μέσα σε λίγες εβδομάδες έγινε καλά και επέζησε. Εξαιτίας αυτού του γεγονότος γκρέμισε από την πλατεία της πόλης Ούρφα ένα αρχαίο Ελληνικό άγαλμα, δεν γνωρίζουμε ποιού, βάζοντάς στη θέση του αυτού το μανδήλιον αλλά και το πορτρέτο του Χριστού.
Η Χριστιανοσύνη για πρώτη φορά αναγνωρίστηκε στην πόλη αυτή ως επίσημη και ο βασιλιάς Αβγάρ έδωσε απλόχερα πλήρη δικαιώματα σε όλους τους Χριστιανούς. Η ιστορία με τις δύο σινδόνες συνεχίζεται μέχρι τις μέρες μας , αυτή του πορτρέτου του Χριστού, αλλά και η σινδόνη του σαβάνου του Ιησού Χριστού όπου κι αυτή ήρθε στην Έδεσσα, όπως λέγονταν τότε στην πόλη.
Η δεύτερη σινδόνη από την Έδεσσα της Μεσοποταμίας είχε μια μεγάλη διαδρομή μέχρι το μουσείο του Τορίνο και στη συνέχεια στο Βατικανό. Μάλιστα πριν λίγα χρόνια είχε προβληθεί πάνω της απεικονισμένο το σώμα και το πρόσωπο του Ιησού που έγινε αντικείμενο μεγάλων συζητήσεων.
Να σημειωθεί ότι η πόλη της Sunliurfa, όπως αναφέρεται, έχει σημαντική θέση αφού βρίσκεται ανάμεσα σε δέκα κέντρα τα οποία θεωρούνται ιερά από τρεις θρησκείες. Τα κέντρα αυτά είναι: Mecca, Medina, Jerusalem, Vatican, Antakya, Ephesus, Iznik, Istanbul, Demre, Kapadokya, Tarsu.
ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος
www.nikosxeiladakis.gr