Η ιστορία της Κρίσης των S-300 ενδέχεται να επαναληφθεί και με το φυσικό αέριο, εάν η Τουρκία επιμείνει μέχρι τέλους και υπάρξουν παρεμβάσεις από τρίτους για εκτόνωση της κατάστασης. Παρεμβάσεις που δεν θα λαμβάνουν υπόψη τη Λευκωσία.
Τότε, η εκτόνωση της κατάστασης πέρασε μέσα από την ακύρωση της απόφασης για εγκατάσταση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος, S-300.
Κοντολογίς έγινε αυτό που ζητούσε διά των απειλών η Τουρκία. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι το 1997 υπήρξε από αμερικανικής πλευράς διαμεσολάβηση (από Όλμπραϊτ, Χόλμπρουκ και Μίλερ), για να αποκλιμακωθεί η κρίση των S-300. Βρήκε αυτή η παρέμβαση ανταπόκριση πρώτα από την Αθήνα και στη συνέχεια από τη Λευκωσία.
Τον Σεπτέμβριο του 1997, η τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μαντλίν Ολμπράιτ, βρισκόμενη στην περιοχή και επιστρέφοντας από τον Λίβανο στην Ουάσινγκτον στάθμευσε για λίγο στην Κύπρο και είχε χωριστές συναντήσεις με τους Κληρίδη και Ντενκτάς.
Είχε δε ανακοινώσει μετά τις επαφές της πως Γλαύκος Κληρίδης και Ραούφ Ντενκτάς «θα συναντηθούν σύντομα για να συζητήσουν θέματα ασφάλειας».
Η Ολμπράιτ περιέγραψε την εξέλιξη ως ένα «ουσιαστικό βήμα» που θα βοηθούσε «στη μείωση των εντάσεων και στη βελτίωση της συνολικής ατμόσφαιρας για σοβαρές διαπραγματεύσεις για την αντιμετώπιση των βασικών ζητημάτων του κυπριακού προβλήματος».
Στην Κύπρο βρισκόταν και ο συντονιστής για το Κυπριακό στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τόμας Μίλερ, ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.
Τότε το Καύχημα της Ρώσικη Αντιαεροπορικής Ασπίδας κατέληξε στη Κρήτη και χρειάστηκαν 15 χρόνια ,ώστε με παρέμβαση των τότε Α/ΓΕΕΘΑ και του τότε ΑΤΑ να γίνει η πρώτη και από ότι φαίνεται και η τελευταία βολή στο “ΠΒΚ-ΝΑΜΦΙ”
Αν θέλετε να μιλήσουμε για σοβαρότητα ακόμη και τα λάστιχα ήταν κλαταρισμένα και όσο για Ετοιμότητα άς το αφήσουμε καλύτερα …Κυριολεκτικά είχαν καταλήξει να είναι σχεδόν εκτός λειτουργίας !
Και τότε οι Τούρκοι πίεσαν και τα Κατάφεραν να μας αχρηστεύσουν έναν πανίσχυρο Α/Α όπλο που μαζί με τα OSA θα κατέβαζε τα Τούρκικα F-16 σαν παπιά χωρίς να πέσει ντουφεκιά
Σήμερα παρεμβάσεις γίνονται στο παρασκήνιο, υπάρχει ανησυχία για αύξηση των εντάσεων με απρόβλεπτες συνέπειες, ενώ το ενδεχόμενο να επαναληφθεί το σκηνικό με τους S-300 δεν πρέπει να αποκλειστεί.
Τα δεδομένα είναι διαφορετικά, όπως βέβαια και η βαρύτητά τους. Άλλο να ακυρωθεί η εγκατάσταση ενός οπλικού συστήματος και διαφορετικά να ακυρώνεται ο ενεργειακός σχεδιασμός.
Με πληροφορίες απο το sigmalive.com