Λευκωσία: Κομβικό σημείο για τις επόμενες κινήσεις στο Κυπριακό είναι η 6η Απριλίου, ημερομηνία λήξης της NAVTEX που έχει εκδώσει η Τουρκία για παράνομες έρευνες εντός της κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Θα διαφανεί κατά πόσο η Άγκυρα θα ανανεώσει την οδηγία προς ναυτιλλομένους ή όχι και αναλόγως να αποφασίσει και για την παρουσία του ερευνητικού σκάφους «Μπαρμπαρός».
Το σκάφος ως γνωστόν παραμένει σε αγκυροβόλιο έξω από το λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου, χωρίς να διεξάγει έρευνες, εδώ και περίπου σαράντα ημέρες.
Ξένες διπλωματικές πηγές σημείωναν στο «Φ» ότι η μη ανανέωση της NAVTEX θα εξαρτηθεί πρωτίστως από τον βαθμό που θα ικανοποιηθούν οι προσδοκίες της Άγκυρας, ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Οι ίδιες πηγές σημείωναν πως σε αυτή την περίπτωση θα σημαίνει πως η Τουρκία θα έχει διασφαλίσει κάποιες από τις προϋποθέσεις που θέτει σήμερα και δημοσίως. Τι θα σημαίνει αυτό;
Η μη ανανέωση της οδηγίας προς ναυτιλλομένους θα ανοίξει τον δρόμο για την επανέναρξη των συνομιλιών, που δεν αναμένεται να γίνει πριν από τις λεγόμενες εκλογές στα κατεχόμενα, που χρονικά τοποθετούνται στις 19 Απριλίου. Ενδεχομένως, όμως, να επαναρχίσουν πριν από τις τουρκικές εκλογές της 7ης Ιουνίου. Τούτο θα γίνει εάν με την εξέλιξη αυτή η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως θα κερδίσει μια επικοινωνιακή νίκη ή ακόμη και πραγματική.
Το σενάριο για μη ανανέωση σε αυτή τη φάση της NAVTEX συνδέεται και με τις τελευταίες δημόσιες τοποθετήσεις από τουρκικής πλευράς που έχουν ως στόχο να δοθεί η εικόνα ότι επίκεινται εξελίξεις στο Κυπριακό και μάλιστα σύντομα.
Οι πρόσφατες δηλώσεις από την Ουάσινγκτον του υπουργού ΕΕ της Τουρκίας, Βολκάν Μποζκίρ, ενισχύουν την προσέγγιση αυτή και δείχνουν την πρόθεση της Άγκυρας να παίξει με τις εντυπώσεις, που θέλει να τις μετατρέψει στη συνέχεια σε πολιτικό όφελος για την ίδια.
Για την τουρκική πλευρά αυτό που επιδιώκεται να διασφαλισθεί είναι ότι θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις κάποια εκ των θεμάτων που εγείρει. Πρωτίστως εκείνο της σύστασης κοινής επιτροπής για τη διαχείριση των υδρογονανθράκων ενώ ένα στοιχείο προς ξεκαθάρισμα είναι κατά πόσο στη διάρκεια των συνομιλιών, όταν και όποτε αρχίσουν αυτές, θα διεξάγονται έρευνες. Το τελευταίο θεωρείται κόκκινη γραμμή για τη Λευκωσία, που επικαλείται τα συμβόλαια με τις εταιρείες.
Για τη Λευκωσία η συζήτηση θα πρέπει να αφορά τον διαμοιρασμό μετά την επίτευξη συμφωνίας ενώ θεωρεί πως βάση υπάρχει παραπέμποντας στις συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Χριστόφια-Έρογλου. Για τους Τούρκους η θεώρηση των πραγμάτων είναι διαφορετική και είναι προφανές πως τούτο θα φανεί από την αρχή. Η δικοινοτική διαχείριση του αερίου και κατά τη διάρκεια των συζητήσεων αποτελεί στόχο για την Τουρκία.
Στην περίπτωση που ανανεωθεί η οδηγία σημαίνει πως οι προοπτικές για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετατίθενται για το φθινόπωρο, ενώ το κλίμα έντασης θα συντηρηθεί, δυσκολεύοντας τους διπλωματικούς χειρισμούς στο έπακρον.
Πληροφορίες αναφέρουν πως ο Ερντογάν δείχνει αποφασισμένος να αποκτήσει η χώρα του πλατφόρμα, την οποία, όταν και όποτε αποφασίσει, να την εγκαταστήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Αυτό είναι ένα ενδεχόμενο, το οποίο λαμβάνεται υπόψη από όλους τους παίκτες, αν και φαίνεται να υποβαθμίζεται.
philenews.com