Παγίδα που θα εγκλωβίσει δια παντός τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία και θα ανοίξει την κερκόπορτα για να βάλει το κατοχικό καθεστώς χέρι στο φυσικό αέριο, είναι η περιβόητη γραπτή πρόταση Ακιντζί για τους υδρογονάνθρακες, στην οποία θα απαντήσει αύριο ομόφωνα και αρνητικά, όπως όλα δείχνουν Προεδρία και Εθνικό Συμβούλιο.
Το Σίγμα εξασφάλισε τη γραπτή πρόταση, μιάμιση σελίδας, πέντε αρχών και εννέα σημείων και την παρουσιάζει αυτούσια για να αναδείξει τις τουρκικές μεθοδεύσεις που κανείς από τη διεθνή κοινότητα δεν είχε το θάρρος να στηλιτεύσει.
Από την πρώτη κιόλας αρχή – παράμετρο δείχνουν τα δόντια τους καθώς ισχυρίζεται ο κατοχικός ηγέτης τα εξής:
• Ως συνιδιοκτήτες του νησιού Ε/κ και Τ/κ πρέπει να έχουν ΙΣΑ δικαιώματα στους θαλάσσιους πόρους ολόκληρου του νησιού.
• Τα οικονομικά οφέλη από αυτές τις πηγές πρέπει να μοιραστούν ακριβοδίκαια σε Ε/κ και Τ/κ και η απόλαυση των εσόδων θα πρέπει να αρχίσει την ίδια στιγμή και για τις δύο κοινότητες.
• Οι αποφάσεις για τους υδρογονάνθρακες θα πρέπει να λαμβάνονται από κοινού.
• Οποιαδήποτε λύση στο θέμα των υδρογονανθράκων δεν θα προκαταλαμβάνει τις θέσεις των δύο πλευρών, νομικές και πολιτικές για συνολική λύση του Κυπριακού.
Η ουσία της πρότασης περιλαμβάνει ακριβώς όλα εκείνα που οδηγούν σε ασφαλή συμπεράσματα για τους τακτικισμούς της τουρκικής πλευράς και την προσπάθεια να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο.
Το συμπέρασμα αυτό δεν είναι ούτε έωλο ούτε βιαστικό αλλά εξάγεται αβίαστα από τα όσα ως δήθεν προχωρημένη πρόταση ζητούν οι Τούρκοι.
Η Τουρκία, εισηγείται, με τις ευλογίες του Ακιντζί που «κάνει» την πρόταση τα εξής:
• Σύσταση κοινής επιτροπής υπό την αιγίδα και καλές υπηρεσίες των Η.Ε και συμμετοχή, με καθεστώς παρατηρητή της Ε.Ε.
• Στην επιτροπή θα συμμετέχουν δύο μέλη από κάθε πλευρά, θα αποφασίζει με συναίνεση και θα μπορεί να συγκαλείτε μετά από μονομερές αίτημα κάθε πλευράς.
• Στις συζητήσεις θα μπορούν να συμμετέχουν και δύο εμπειρογνώμονες διεθνούς κύρους, ως παρατηρητές, που θα συμφωνήσουν εκ των προτέρων οι δύο πλευρές.
• Η επιτροπή θα διασφαλίσει τα δικαιώματα που απορρέουν από τα υπογραφέντα συμβόλαια των εταιρειών που ήδη αδειοδοτήθηκαν (της ΤΡΑΟ συμπεριλαμβανομένης).
• Στην πρώτη συνεδρίαση της η κοινή επιτροπή θα συμφωνήσει για τα ποσοστά διαμοιρασμού των εσόδων, χωρίς προκατάληψη για τα έσοδα των εταιρειών που ήδη αδειοδοτήθηκαν.
• Η επιτροπή θα έχει αρμοδιότητα για τους σχεδιασμούς, τις αποφάσεις και την υλοποίηση όλων των μελλοντικών ενεργειών που θα αφορούν την εξερεύνηση, εξόρυξη και αξιοποίηση των υδρογονανθράκων.
• Η επιτροπή θα αποφασίσει από κοινού για τους τρόπους και οδούς μεταφοράς των υδρογονανθράκων στις διεθνείς αγορές.
• Η επιτροπή θα αποφύγει να προχωρήσει σε αδειοδοτήσεις εταιρειών σε περιοχές όπου υπάρχει επικάλυψη των θαλασσίων τεμαχίων.
• Η επιτροπή θα συστήσει Ταμείο όπου θα κατατίθενται όλα τα έσοδα μεγάλο μέρος των οποίων θα κατακρατηθεί για να συμβάλει στην αποκατάσταση των περιουσιακών ζητημάτων μετά από λύση, αλλά και για την ισότιμη ανάπτυξη των δύο κοινοτήτων.
• Μόλις υπάρξει εγγύηση των δικαιωμάτων των Τ/κ η επιτροπή θα καταθέσει την εντολή της.
Αυτή είναι στο σύνολο της και αυτούσια η πρόταση Ακιντζί που αποκαλύπτει απόψε το Σίγμα. Ως τέτοια βεβαίως χρήζει σχολιασμού γιατί υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία και σχόλια που πρέπει να γίνουν.
Είναι ακριβώς σαφές ότι με την πρόταση αυτή που εκπονήθηκε σαφώς στην Άγκυρα και προωθήθηκε από τον Ακιντζί, η Τουρκία επιχειρεί να μπλοκάρει όλο το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας, να τορπιλίσει την αποστολή Λουτ αλλά και να υφαρπάξει το φυσικό αέριο.
Εδώ λοιπόν καθηκόντως σημειώνουμε τα εξής πολύ σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να έχει, που σίγουρα έχει, υπόψη η πολιτική ηγεσία που συνέρχεται αύριο στη Λεμεσό για λήψη αποφάσεων και απάντηση στην πρόκληση του κατοχικού ηγέτη.
Πρώτον. Δια της προτάσεως εξισώνονται οι νόμιμες δραστηριότητες στην Κυπριακή ΑΟΖ με τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και της ΤΡΑΟ.
Δεύτερον τινάζει στον αέρα τις μέχρι σήμερα συγκλίσεις ακόμη και για την κατανομή των εσόδων και ζητεί εξ υπαρχής διαπραγμάτευση των μεριδίων.
Προσπαθεί με ένα ψεύτικο προσωπείο καλής διάθεσης να δεσμεύσει χρήματα από τους υδρογονάνθρακες για να πληρώσουν και οι Ε/κ το τίμημα της εισβολής, δηλαδή τις αποζημιώσεις για το περιουσιακό.
Μέσω της επιτροπής ουδεμία απόφαση θα μπορεί να ληφθεί χωρίς τη σύμφωνο γνώμη των Τ/κ και άρα η Δημοκρατία θα είναι έρμαιο των θέλω της Τουρκίας, ακόμη και για τους τρόπους διοχέτευσης του αερίου στις διεθνείς αγορές.
Ομοίως και με πιο πολιτικούς όρους επιβάλει συγκυριαρχία στα πάντα που θα αποτελέσει έτσι και το μοντέλο των προωθούμενων λύσεων του Κυπριακού από την Τουρκία.
Είναι επίσης παράδοξο ότι ο κατά τα άλλα πιο διαλλακτικός Ακιντζί υιοθετεί την πρόταση του λεγόμενου σκληροπυρηνικού Έρογλου την οποία μάλιστα διαμορφώνει για να είναι ακόμη χειρότερη.
Τέλος και είναι αξιοσημείωτο επίσης, ενώ η Τουρκία και οι Τ/κ απέρριψαν ένα νέο άτυπο Κραν Μοντανά γιατί δεν δέχονται την παρουσία της Ε.Ε ούτε ως παρατηρητής, σε αυτή την περίπτωση το εισηγούνται από μόνοι τους γιατί ακριβώς ο στόχος του είναι να υφαρπάξουν το φυσικό αέριο και να οδηγήσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στα τάρταρα.
Γι’ αυτούς ακριβώς τους λόγους αύριο (16/7) στο Συμβούλιο Αρχηγών πρόθεση είναι να υπάρξει ομόφωνη καταδίκη της λεγόμενης νέας πρότασης και έκκληση για να προχωρήσει η αποστολή Λουτ που σταματά ο κατοχικός ηγέτης. Και κλείνω λέγοντας σας ότι η Αμερικανίδα ακόμη δεν επανήλθε και φαίνεται ότι το στοπ που αναφώνησε ο Ακιντζί πιάνει τόπο.