Η Κύπρος έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στο πλαίσιο της ΕΕ και προσπαθούμε να έχουμε την Κύπρο στο ρόλο αυτό υπό τους ευνοϊκότερους όρους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ, Στρατηγό Μιχάλης Κωσταράκος.
Μιλούσε μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Άμυνας Χριστόφορο Φωκαΐδη, στο Υπουργείο Άμυνας, ο οποίος από την πλευρά του επεσήμανε την πρόθεση της Κύπρου να συμβάλλει στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αλλά και να συνεισφέρει στην ενίσχυση πολιτικών της Ένωσης για την προώθηση της σταθερότητας και της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.
Στις δηλώσεις του ο κ. Φωκαΐδης συγχάρηκε θερμά τον Στρατηγό Κωσταράκος «για το εξαιρετικό έργο που επιτελεί σε μια περίοδο ειδικά που βρίσκονται σε εξέλιξη σημαντικές πρωτοβουλίες για την ενίσχυση και την εμβάθυνση της αμυντικής συνεργασίας στην Ευρώπη».
«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε, να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε όλο το φάσμα των εξελίξεων αυτών σε σχέση με το πώς καλύτερα η ΕΕ μπορεί να αντιμετωπίσει τις σύγχρονες προκλήσεις, να αναβαθμίσει το ρόλο της ως παροχέας ασφάλειας σε παγκόσμιο επίπεδο και να ενισχύσει, βεβαίως, το αίσθημα ασφάλειας των Ευρωπαίων πολιτών», πρόσθεσε.
Ο Υπουργός Άμυνας συνέχισε λέγοντας ότι «είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την σαφή δέσμευση της Κύπρου να συμβάλλει έμπρακτα, ουσιαστικά προς αυτή την κατεύθυνση μέσα από συγκεκριμένες δράσεις, μέσα από συγκεκριμένες πολιτικές».
«Σταθερός μας προσανατολισμός παραμένει η συμμετοχή μας σε όλες τις πρωτοβουλίες που ενισχύουν την αμυντική συνεργασία και την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων και απειλών», είπε.
Ο κ. Φωκαΐδης ανέφερε ακόμη ότι ενημέρωσε τον Στρατηγό Κωσταράκο για το εν εξελίξει πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων στην Εθνική Φρουρά αλλά «και την νέα αμυντική διπλωματία που εφαρμόζουμε, κυρίως σε ότι αφορά την ευρύτερη περιοχή μας».
«Στο πλαίσιο αυτό επισήμανα την πρόθεση της Κύπρου να συμβάλλει στην ενίσχυση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων, αλλά και να συνεισφέρει στην ενίσχυση πολιτικών της Ένωσης για την προώθηση της σταθερότητας, για την προώθηση της θαλάσσιας και ενεργειακής ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε.
Ο Υπουργός Άμυνας, ανέφερε επίσης ότι ενημέρωσε τον Στρατηγό Κωσταράκο «για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τις προσπάθειες που καταβάλλουμε αυτές τις μέρες στην Ελβετία, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις που θα τερματίζουν τον αναχρονισμό της κατοχής εδαφών μιας ευρωπαϊκής χώρας, που θα επιτρέπουν την επανένωση της Κύπρου σε συνθήκες ασφάλειας, σε συνθήκες ελευθερίας και ειρήνης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, χωρίς στρατούς κατοχής, χωρίς εγγυητές και κηδεμόνες, χωρίς αναχρονιστικά συστήματα εγγυήσεων».
Ο Πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής της ΕΕ ανέφερε από την πλευρά του ότι «οι συνομιλίες με τον κ. Υπουργό αποτέλεσαν για μια ακόμη φορά μια εξαιρετική ευκαιρία για μένα για να ανταλλάξουμε απόψεις – όπως λεπτομερώς εξήγησε και ο ίδιος – σχετικά με την τρέχουσα κατάσταση και τις μελλοντικές εξελίξεις εντός του πλαισίου δράσεων της Ένωσης, η οποία όπως ξέρουμε βρίσκεται σε μια φάση εξέλιξης και προόδου και αναβάθμισης των θεμάτων ασφαλείας».
Αλλά, πρόσθεσε, «επίσης και να ενημερωθώ από αυτόν σχετικά με τις κρίσιμες συνομιλίες που διεξάγονται αυτή τη στιγμή για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».
«Είναι γνωστό ότι η ΕΕ στηρίζει απόλυτα αυτές τις ιστορικές στιγμές, οι οποίες διαδραματίζονται στην Ελβετία για την επίλυση ενός προβλήματος τόσο σημαντικού για την Ανατολική Μεσόγειο αλλά και για τον ελληνισμό γενικότερα», σημείωσε ο ίδιος.
Ο Στρατηγός Κωσταράκος, είπε ότι νωρίτερα είχε συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Λεοντάρη, με τον οποίο έκανε «μια ουσιαστική και ολοκληρωμένη συζήτηση σχετικά με τους κοινούς στρατηγικούς στόχους και επίσης μια αξιολόγηση για την απόδοση των κοινών μας δράσεων στα πλαίσια της ΕΕ».
«Η Κύπρος έχει σημαντικό ρόλο να επιτελέσει στο πλαίσιο της ΕΕ και προσπαθούμε να έχουμε την Κύπρο στο ρόλο αυτό υπό τους ευνοϊκότερους όρους», πρόσθεσε.
Συνέχισε λέγοντας ότι η ΕΕ και τα κράτη μέλη της και οι εταίροι της μέσω της Κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας «διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή, μέσω της πολιτικής και ολοκληρωμένης προσέγγισης η οποία ακολουθείται».
Αυτός, είπε, «είναι ο μοναδικός τρόπος για την πρόληψη και τη διαχείριση των συγκρούσεων και των αιτίων τους και υλοποιείται μέσω της προβολής των βασικών αξιών της Ένωσης αλλά και των δυνατοτήτων που παρέχει».
«Αυτή η ολοκληρωμένη προσέγγιση, το ‘integrated approach’ όπως λέγεται διεθνώς είναι το ‘brand name’ της ΕΕ και είναι πολύ σημαντικό για την παγκόσμια παρουσία μας, αλλά και για τα κράτη που γίνονται αποδέκτες αυτής της προσέγγιση», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο «η συνολική στρατηγική της ΕΕ είναι η απάντηση στους Ευρωπαίους πολίτες που αναμένουν μια αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική απάντηση στους τομείς της ασφάλειας και άμυνας» και καλύπτει τόσο τις εσωτερικές όσο και τις εξωτερικές πτυχές ασφάλειας και άμυνας της ΕΕ.
Γιατί, σημείωσε, «για μας στην Ευρώπη η ασφάλεια είναι άμεσα συνδεδεμένη με την ανάπτυξη και την βελτίωση του τρόπου ζωής των κατοίκων των περιοχών όχι μόνο των πολιτών μας αλλά και όλων των γειτονικών χωρών στην περίμετρο της Ευρώπης που επηρεάζουν την διεθνή πολιτική».
Ο Στρατηγός θα είναι ο κύριος ομιλητής, απόψε, στην τελετή λήξης του πρώτου κύκλου διαλέξεων της νεοσύστατης Ακαδημίας Ασφάλειας και Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας με θέμα «Σύγχρονες Προκλήσεις Ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο και Διαχείριση Κρίσεων»
ΚΥΠΕ