Η Πολωνία προχωρά σε μια στρατηγική απόφαση με σαφή αποτύπωση στο αμυντικό της δόγμα, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει εκ νέου την παραγωγή ναρκών κατά προσωπικού, με στόχο την ανάπτυξή τους κατά μήκος των ανατολικών της συνόρων με τη Λευκορωσία και τη Ρωσία. Πρόκειται για την πρώτη φορά από τον Ψυχρό Πόλεμο που η Βαρσοβία επαναφέρει τέτοια οπλικά συστήματα στην εγχώρια παραγωγή της, σε μια περίοδο αυξημένης ανησυχίας για την περιφερειακή ασφάλεια στην Ανατολική Ευρώπη.
Την πρόθεση αυτή επιβεβαίωσε στο Reuters ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας της Πολωνίας, Πάβελ Ζαλέφσκι, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα ενδιαφέρεται για την απόκτηση μεγάλων ποσοτήτων ναρκών το συντομότερο δυνατό. Η απόφαση εντάσσεται σε μια ευρύτερη περιφερειακή στροφή, καθώς σχεδόν όλες οι ευρωπαϊκές χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία, με εξαίρεση τη Νορβηγία, έχουν ανακοινώσει την πρόθεσή τους να αποχωρήσουν από τη Σύμβαση της Οτάβας, η οποία απαγορεύει τη χρήση και παραγωγή ναρκών κατά προσωπικού.
Η Πολωνία έχει ήδη ξεκινήσει από τον Αύγουστο τη διαδικασία αποχώρησης από τη διεθνή συνθήκη, ανοίγοντας τον δρόμο για την επανενεργοποίηση της παραγωγής. Οι δηλώσεις του Ζαλέφσκι αποτελούν την πρώτη επίσημη επιβεβαίωση ότι η Βαρσοβία προτίθεται να προχωρήσει έμπρακτα στην κίνηση αυτή, εφόσον ολοκληρωθεί η εξάμηνη περίοδος αποχώρησης.
Κεντρικό ρόλο στο νέο αμυντικό σχεδιασμό διαδραματίζει το πρόγραμμα «Ανατολική Ασπίδα» (East Shield), το οποίο αποσκοπεί στην ενίσχυση των χερσαίων συνόρων της Πολωνίας με τη Λευκορωσία και τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει σειρά μέτρων φυσικής και στρατιωτικής θωράκισης, με τις νάρκες κατά προσωπικού να αποτελούν βασικό στοιχείο αποτροπής σε περίπτωση κλιμάκωσης.
Σύμφωνα με τον Ζαλέφσκι, η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το επόμενο έτος, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της αποχώρησης από τη Σύμβαση της Οτάβας, με τον ίδιο να δηλώνει χαρακτηριστικά ότι «θα το ήθελε πολύ», τονίζοντας τις αυξημένες ανάγκες της χώρας. Η Πολωνία είχε στο παρελθόν δηλώσει ότι διατηρεί την τεχνογνωσία για την επανεκκίνηση της παραγωγής, χωρίς όμως να έχει ληφθεί επίσημη απόφαση μέχρι σήμερα.
Την υλοποίηση του σχεδίου αναμένεται να αναλάβει η κρατική αμυντική βιομηχανία Belma, η οποία ήδη προμηθεύει τον πολωνικό στρατό με διάφορους τύπους ναρκών. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Γιάροσλαβ Ζακρζέφσκι, ανέφερε ότι στο πλαίσιο του προγράμματος East Shield η Πολωνία ενδέχεται να εξοπλιστεί με 5 έως 6 εκατομμύρια νάρκες όλων των τύπων, προκειμένου να ασφαλίσει τα ανατολικά της σύνορα μήκους περίπου 800 χιλιομέτρων.
Παρότι μέχρι στιγμής δεν έχει υποβληθεί επίσημη παραγγελία από το υπουργείο Άμυνας, η Belma δηλώνει έτοιμη να αυξήσει σημαντικά την παραγωγική της ικανότητα. Όπως σημειώνεται, η εταιρεία μπορεί να φτάσει την παραγωγή έως και 1,2 εκατομμύρια νάρκες ετησίως, έναντι περίπου 100.000 που παράγει σήμερα.
Πέραν των εγχώριων αναγκών, η Πολωνία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο εξαγωγών, με κύριο αποδέκτη την Ουκρανία. Ο Ζαλέφσκι ξεκαθάρισε ότι προτεραιότητα παραμένει η κάλυψη των πολωνικών αναγκών, ωστόσο χαρακτήρισε την Ουκρανία «απόλυτη προτεραιότητα» σε επίπεδο ευρωπαϊκής ασφάλειας, επισημαίνοντας ότι η γραμμή άμυνας της Πολωνίας και της Ευρώπης βρίσκεται ουσιαστικά στο μέτωπο Ρωσίας-Ουκρανίας.
Από την πλευρά της Belma, ο Ζακρζέφσκι επιβεβαίωσε ότι εξαγωγές προς την Ουκρανία είναι εφικτές, ενώ ανέφερε ότι ενδιαφέρον για την προμήθεια ναρκών κατά προσωπικού έχουν ήδη εκδηλώσει και άλλα κράτη του ΝΑΤΟ που συνορεύουν με τη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένων των χωρών της Βαλτικής.
Η απόφαση της Πολωνίας εντάσσεται σε ένα ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο επαναξιολόγησης των περιορισμών που είχαν τεθεί μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Η Λιθουανία και η Φινλανδία έχουν επίσης ανακοινώσει ότι αναμένουν να ξεκινήσουν παραγωγή ναρκών κατά προσωπικού το επόμενο έτος, ενώ η Λετονία και η Εσθονία έχουν αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, εφόσον το απαιτήσουν οι συνθήκες ασφαλείας.















