Το 1996 Μιχάλης Ιγνατίου και Νίκος Μελέτης κάλυπταν τα γεγονότα από την πρώτη γραµµή. Σήµερα, 24 χρόνια µετά, επιστρέφουν µε το νέο τους βιβλίο (Εκδόσεις Πεδίο) για την ταραγµένη εκείνη περίοδο
Τέλη Ιανουαρίου του 1996. Ελλάδα και Τουρκία βρίσκονται «ξαφνικά» στα πρόθυρα ενός πολεµικού επεισοδίου. Ελληνες και Τούρκοι κοµάντος αποβιβάζονται στα Ιµια, σε απόσταση… βολής ο ένας από τον άλλον, αµφότεροι µε το δάχτυλο στη σκανδάλη.
Σημαίες ανεβοκατεβαίνουν και ένα ελικόπτερο του ελληνικού Πολεµικού Ναυτικού πέφτει παρασύροντας στον θάνατο τρεις Ελληνες στρατιωτικούς, µε την ένταση να χτυπάει κόκκινο και το ενδεχόµενο µιας γενικευµένης σύρραξης να φαντάζει πια ορατό. Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρίτσαρντ Χόλµπρουκ παρεµβαίνει πυροσβεστικά µε τη φράση «no ships, no troops, no flags». Οι σηµαίες υποστέλλονται και οι δυνάµεις αποσύρονται.
Οµως η τουρκική θεωρία των γκρίζων ζωνών, «η πιο ακραία µορφή αµφισβήτησης της ελληνικής εδαφικής κυριαρχίας», έχει έρθει για να µείνει.
Ο Νίκος Μελέτης και ο Μιχάλης Ιγνατίου καλύπτουν τότε τα γεγονότα από την πρώτη γραµµή, ο πρώτος από την Αθήνα για την εφηµερίδα «Εθνος» και την ΕΡΤ, ο δε από την Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη για το Mega και την εφηµερίδα «Εθνος».
Είκοσι τέσσερα χρόνια µετά, οι δύο πολύπειροι δηµοσιογράφοι επιστρέφουν σε εκείνη την ταραχώδη περίοδο, µε οδηγό όχι µόνο το ούτως ή άλλως πλούσιο και πρωτογενές προσωπικό τους αρχείο αλλά και µια σειρά από µέχρι πρότινος απόρρητα και εµπιστευτικά αµερικανικά τηλεγραφήµατα που βγαίνουν στο φως για πρώτη φορά µέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η συµφωνία που “γκρίζαρε” το Αιγαίο: Από τα Ιµια στη Μαδρίτη» (εκδόσεις Πεδίο)
Οπως αποτυπώνεται και στον τίτλο του βιβλίου, αποσπάσµατα του οποίου προδηµοσιεύει το «Εθνος της Κυριακής», ο Νίκος Μελέτης και ο Μιχάλης Ιγνατίου πιάνουν το νήµα από τα Ιµια (Ιανουάριος 1996), φτάνουν στη Μαδρίτη και τη συμφωνία που υπέγραψαν εκεί οι Κώστας Σηµίτης και Σουλεϊµάν Ντεµιρέλ τον Ιούλιο του 1997 (µια συµφωνία που θα σφράγιζε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις επισφραγίζοντας παράλληλα και το «γκριζάρισµα» του Αιγαίου, όπως αναδεικνύεται µέσα από τις 400 και πλέον σελίδες του βιβλίου) και συνεχίζουν καλύπτοντας όσα θα διαδέχονταν την επίµαχη συμφωνία έως και τις αρχές του 1998.
Τα παρασκηνιακά παζάρια και οι συναντήσεις, οι τουρκικές «επιρροές» και όλη εκείνη η αµερικανο-κινούµενη «σκοτεινή διαδροµή» που οδήγησε στη Μαδρίτη έρχονται πλέον στο φως, µε τη συνδροµή και σειράς δεκάδων αμερικανικών τηλεγραφηµάτων που βλέπουν το φως της δηµοσιότητας για πρώτη φορά, µέσα από τις σελίδες του βιβλίου «Η συµφωνία που “γκρίζαρε” το Αιγαίο: Από τα Ιµια στη Μαδρίτη».