Σε μια δήλωση με ισχυρό γεωπολιτικό αντίκτυπο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επανεξέτασης της συμμετοχής των Ηνωμένων Πολιτειών στο ΝΑΤΟ μετά το τέλος του πολέμου με το Ιράν, στέλνοντας σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Ο Ρούμπιο εξαπέλυσε ευθεία επίθεση κατά της Ισπανίας, κατηγορώντας τη Μαδρίτη ότι αρνήθηκε να επιτρέψει τη χρήση του εναέριου χώρου της για επιχειρήσεις που συνδέονται με τη σύγκρουση, ενώ –όπως υποστήριξε– υπήρξε και αντίσταση στη χρήση στρατιωτικών βάσεων. Οι δηλώσεις του, που δημοσιοποιήθηκαν μέσω συνέντευξης στο Al Jazeera, αποτυπώνουν την αυξανόμενη δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για τη στάση ορισμένων συμμάχων.
Όπως τόνισε, «το ΝΑΤΟ είναι χρήσιμο γιατί μας επιτρέπει να διατηρούμε δυνάμεις και εξοπλισμό στο εξωτερικό», ωστόσο ξεκαθάρισε πως αν η συμμαχία λειτουργεί μόνο προς όφελος της Ευρώπης, χωρίς αμοιβαία υποστήριξη, τότε «δεν είναι μια καλή διευθέτηση». Με σαφή αιχμή, υπογράμμισε ότι «δεν μπορεί να είναι δρόμος μιας μόνο κατεύθυνσης».
Η αναφορά του επικεντρώθηκε ιδιαίτερα στην Ισπανία, η οποία φέρεται να έκλεισε τον εναέριο χώρο της για πτήσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στο Ιράν, ενώ είχε ήδη περιορίσει τη χρήση των βάσεων Ρότα και Μορόν στην Ανδαλουσία για αμερικανικές επιχειρήσεις. Οι βάσεις αυτές αποτελούν κρίσιμα σημεία στρατηγικής προβολής ισχύος των ΗΠΑ στη Μεσόγειο.
Ο Ρούμπιο προειδοποίησε ότι μετά το τέλος της σύγκρουσης, η Ουάσινγκτον θα εξετάσει συνολικά τη στάση των συμμάχων και τη λειτουργία της συμμαχίας, αφήνοντας να εννοηθεί πως ενδέχεται να υπάρξουν σοβαρές αναθεωρήσεις στη στρατηγική των ΗΠΑ απέναντι στο ΝΑΤΟ.
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα εκφράσει την ενόχλησή του για την –κατά την Ουάσινγκτον– περιορισμένη συμβολή των Ευρωπαίων συμμάχων, ενισχύοντας το κλίμα αμφισβήτησης εντός της Συμμαχίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Άρθρο 5 του ΝΑΤΟ, που αφορά τη συλλογική άμυνα, δεν ενεργοποιείται στην παρούσα σύγκρουση, καθώς πρόκειται για επιχείρηση που ξεκίνησε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ κατά του Ιράν, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω τις ισορροπίες στο εσωτερικό της Συμμαχίας.
Η τοποθέτηση Ρούμπιο έρχεται σε μια περίοδο αυξημένης έντασης και αναδεικνύει τις ρωγμές στη δυτική συνοχή, με το μέλλον του ΝΑΤΟ να τίθεται –έστω και έμμεσα– υπό αμφισβήτηση.















