Η ισραηλινή κυβέρνηση εναντιώνεται στη συμφωνία που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (ΚΕΕ) της Λιβύης και η Τουρκία για τα θαλάσσια σύνορα στην ανατολική Μεσόγειο, πάντως η συμφωνία αυτή δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και την Τουρκία, δήλωσε χθες Δευτέρα ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς.
Η συμφωνία της κυβέρνησης της Άγκυρας με αυτή της Τρίπολης έχει σκοπό τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου και πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για την εκμετάλλευση υποθαλάσσιων κοιτασμάτων πετρελαίου και αερίου. Η Ελλάδα, σύμμαχος του Ισραήλ, που έχει άλυτες διαφωνίες με την Τουρκία για μια σειρά ζητήματα, χαρακτηρίζει τη συμφωνία παράλογη και άκυρη, καθώς — μεταξύ άλλων — αψηφά την παρουσία του νησιού της Κρήτης μεταξύ των ακτών της Τουρκίας και της Λιβύης.
Το σχόλιο του Κατς ήταν η πρώτη δημόσια τοποθέτηση της κυβέρνησης του Ισραήλ για το ζήτημα της τουρκολιβυκής συμφωνίας. Καταγράφηκε μερικές ημέρες πριν ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ταξιδέψει στην Ελλάδα την επόμενη εβδομάδα για να οριστικοποιηθούν τα σχέδια για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού για την εξαγωγή αερίου από το Ισραήλ προς την Ευρώπη.
Η κυβέρνηση της Κύπρου γνωστοποίησε ότι ο Νετανιάχου είπε στον κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη την Παρασκευή πως η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης πρέπει να καταδικαστεί, διότι είναι «παράνομη»