Η απόφαση
Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης γνωμοδότησε σήμερα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έχει την υποχρέωση να τερματίσει την διοίκησή του Αρχιπελάγους Τσάγκος «το συντομότερο δυνατόν».
Το Δικαστήριο αφού ανέγνωσε το ιστορικό της απόφασης ακολούθως αναφέρθηκε στο κατά πόσο έχει την δικαιοδοσία να ασχοληθεί με την υπόθεση. Αναγνώζοντας την παράγραφο 27, αναφέρθηκε ότι το Διεθνές Δικαστήριο αποδέχθηκε την δικαιοδοσία προκειμένου να εκδώσει απόφαση.
Το Διεθνές Δικαστήριο γνωμοδότησε σε μια διαδικασία που άρχισε στις 16.00 ώρα Κύπρου, για τη μη νομιμότητα των Βρετανικών Βάσεων στον Μαυρίκιο.
Παράλληλα επιβεβαίωσε ότι η αποικιοκρατία αποτελεί παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου. Στο ίδιο πνεύμα ήταν και η παρέμβαση του Γενικού Εισαγγελέα στην αγόρευση του, εκπροσωπώντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Στην απόφαση, τονίσθηκε η αξία των εθιμικών και άγραφων νόμων του διεθνούς δικαίου.
Για πρώτη φορά τονίστηκε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση των λαών, περιλαμβάνει την πλήρη διαδικασία αποαποικιοπησης. Στην απόφαση, αναφορά έγινε και στην αποστρατικοποίηση, η οποία όπως σημειώθηκε, είναι μέρος και αυτή του διεθνούς δικαίου.
Περαιτέρω, το Διεθνές Δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Κληθείς να απαντήσει στο καίριο ερώτημα, πώς δηλαδή επηρεάζεται η Κύπρος απ’ αυτή την απόφαση, ο δρ Στυλιανού ανέφερε αρχικά ότι «πλέον θέλει πολλή δουλειά, για να μπορέσουμε ως Κύπρος να καταφέρουμε αυτό που κατάφερε ένας κοραλλιογενής ύφαλος στο μέσο του Ινδικού Ωκεανού».
Πρόκειται, τόνισε ο κ.Στυλιανού, ίσως για «την σημαντικότερη απόφαση που έλαβε το Διεθνές Δικαστήριο τα τελευταία 30 χρόνια. Πρόκειται για μια απόφαση που εξηγεί μεταξύ άλλων και σε ποιο σημείο θεωρείται ότι επιτελέστηκε πλήρης αποαποικιοποίηση», είπε ο καθηγητή