«Η διεθνής αναγνώριση της νέας χάραξης χωρικών υδάτων προκύπτει αυτομάτως και χωρίς αμφισβητήσεις», προσθέτουν, διότι «υπάρχει η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, την οποία έχει υπογράψει και η Ελλάδα και η συντριπτική πλειονότητα των κρατών.
Δεν έχουμε κανένα ζήτημα και δεν πρόκειται να προκύψει απολύτως κανένα, διότι ακριβώς αυτή η Σύμβαση δίνει το δικαίωμα επέκτασης στα 12 μίλια».
«Η ΑΟΖ ήταν κάτι που είχαμε στο μεταξύ συμφωνήσει με την Ιταλία ήδη πριν από επτά μήνες, είναι το επόμενο βήμα και ήταν, το τονίζουμε, προσυμφωνημένο», επισημαίνουν οι ίδιες πηγές.
Στο Ιόνιο Πέλαγος ωστόσο, εκκρεμούν οι διαφορές για την ΑΟΖ με την Αλβανία. «Όμως, η διαδικασία διευθέτησής τους συμφωνήθηκε πρόσφατα», μας υπενθυμίζουν απ’ το ΥΠΕΞ.
«Θα πάμε και οι δυο μεριές στη Χάγη. Είναι συμφωνημένο. Προσφεύγουμε στη Χάγη διότι η παλαιότερη οριοθέτηση της ΑΟΖ είχε εκπέσει στο Συνταγματικό Δικαστήριο τη Αλβανίας.
Το διευκρινίζουμε. Τριβή με την Αλβανία δεν υπάρχει. Θα λύσουμε το θέμα στη Χάγη. Η διευθέτηση της ΑΟΖ στο Βόρειο Ιόνιο, είναι η συνέχεια της συμφωνίας για την ΑΟΖ με την Ιταλία», καταλήγουν οι πηγές του ΥΠΕΞ.
Σχόλιο: Τυχαία λέτε τα Τουρκικά ΜΜΕ να γαβγίζουν ολημερίς και ολονυχτίς;