Σοβαρές ενστάσεις για τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία εκφράζει ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, με συνέντευξή του στην κυριακάτικη Καθημερινή, μία μόλις ημέρα πριν την επίσημη έναρξή τους, επαναλαμβάνοντας αυτό το οποίο είχε διατυπώσει σε παλιότερη συνέντευξή του, ότι «με πειρατές δεν κάνεις διάλογο».
Την ίδια ώρα, η Τουρκία δεν αποδέχεται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας. Προχωράει σε απειλές χρήσης βίας, πράγμα που απαγορεύει η ιδρυτική διακήρυξη του ΟΗΕ, Γενικά γράφει όλο τον κόσμο στα παλιά της τα παπούτσια και θέτει συνεχώς νέα ζητήματα εις βάρος μας» αναφέρει ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τουρκικές διεκδικήσεις στη δυτική Θράκη. «Η επόμενη αιχμή της τουρκικής απειλής είναι η Θράκη! Όπου ζητούν ήδη αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης» επισημαίνει ενώ αναφέρεται επίσης και στις τουρκικές αμφισβητήσεις.
«Αμφισβητεί ότι τα νησιά μας έχουν οποιαδήποτε κυριαρχικά δικαιώματα (εκτός από περιορισμένη αιγιαλίτιδα ζώνη). Ζητάει αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου. Εποικίζει την Αμμόχωστο και ζητάει δύο χωριστά κράτη στην Κύπρο.
Πραγματοποιεί γεώτρηση στην κυπριακή ΑΟΖ και γυροφέρνει επί μήνες σε ελληνική υφαλοκρηπίδα. Προσπαθεί να δημιουργήσει τετελεσμένα εις βάρος της Ελλάδας με το τουρκολιβυκό σύμφωνο» επισημαίνει ο Αντώνης Σαμαράς και καταλήγει: «Αυτή είναι η “διευρυμένη ατζέντα” που θέτει Τουρκία!
Και όλα αυτά τα κάνει υπό την πίεση συνεχών προκλήσεων όπως οι αλλεπάλληλες NAVTEX. Αυτά όλα που θέτει η Τουρκία, ασφαλώς, δεν τα συζητάμε. Δεν είναι απλώς κόκκινες γραμμές είναι κατακόκκινες γραμμές…».
Ο Αντώνης Σαμαράς εκφράζει για ακόμα μία φορά τη διαφωνία του για την προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, καθώς, όπως υποστηρίζει, θα πρόκειται για μία προσφυγή όχι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου, το οποίο η Τουρκία δεν αποδέχεται. Σύμφωνα με τον πρώην πρωθυπουργό αυτό ισοδυναμεί με παραίτηση της Ελλάδας από όσα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο, από τη στιγμή που θα κατατεθεί συνυποσχετικό μεταξύ των δύο χωρών.
Ο Αντώνης Σαμαράς αναφέρεται και στα μνημόνια συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Σκοπίων τα οποία πρέπει να κυρωθούν από τη Βουλή ενώ εκφράζει τη διαφωνία του σχετικά με την επιτυχία της Συμφωνίας των Πρεσπών. «
Πρώτον, δεν λύσαμε κανένα πρόβλημα. Απλώς το πρόβλημα που είχαμε μετασχηματίστηκε σε άλλο – πιο επικίνδυνο! Που εμπλέκει και την Βουλγαρία και την Αλβανία και το Κόσοβο. Και άλλους, με πολλών ειδών ορέξεις…» αναφέρει και συμπληρώνει
«Δεύτερον, η διείσδυση της Τουρκίας στην περιοχή δεν ανακόπηκε μετά τη συμφωνία των Πρεσπών. Αντιθέτως, ενισχύθηκε» σημειώνει. «Επομένως ούτε το πρόβλημα λύθηκε ούτε κανένα καλό είδε η Ελλάδα.
Μόνο μία αφόρητη εθνική ζημιά δίνοντας όνομα, ταυτότητα, γλώσσα! Τι περιμένετε λοιπόν να κάνω;» κατέληξε ο Αντώνης Σαμαράς.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ελλάδας εκφράζει και τον σκεπτικισμό του για τη στάση της Γερμανίας όπως και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία.
Για τη μεν Γερμανία αναφέρει ότι «μόνο φιλικά δεν έχει φερθεί έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου» ενώ για την Ευρωπαϊκή Ένωση σημειώνει ότι δεν μπορεί να υπερασπιστεί δύο κράτη μέλη της –Ελλάδα και Κύπρο- που δέχονται απειλές από την Τουρκία. Χαρακτηρίζει δε ως «αδιανόητο» το γεγονός ότι Γερμανία και Ισπανία εξοπλίζουν την Τουρκία για να απειλεί κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.