«Τον Ιούνιο η χώρα ήταν καθαρή. Οπότε ο ιός ήρθε από τον τουρισμό. Από όσους ήρθαν αεροπορικώς αλλά και από τους εργάτες γης που πέρασαν από τα χερσαία σύνορα. Ειδικά στους τελευταίους δεν έγιναν καθόλου τεστ» αναφέρει κ. Ζακυνθινός
Ο καθηγητής Εντατικής Θεραπείας – Πνευµονολογίας του ΕΚΠΑ και διευθυντής της μονάδας εντατικής θεραπείας του Ευαγγελισµού, ο οποίος από τον Ιούλιο απέχει από τις εργασίες της επιτροπής των ειδικών για την αντιµετώπιση του κορονοϊού αι αποκαλύπτει
Ο κ. Ζακυνθινός τονίζει ότι η εργαλειοποίηση των επιστημόνων από την κυβέρνηση ήταν η αιτία που τον οδήγησε στην απόφαση να µη μετέχει στην επιτροπή.
Ξεκαθαρίζει ότι για το δεύτερο κύμα «χωρίς αμφιβολία ευθύνεται ο τουρισµός» και οι εργάτες γης που μπήκαν χωρίς έλεγχο στη Χώρα , ενώ χαρακτηρίζει προσβλητική την άρνηση της κυβέρνησης να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά της επιτροπής.
Επισηµαίνει µάλιστα ότι θα µπορούσε να αποφευχθεί το δεύτερο lockdown «αν κάναµε αυτά που έπρεπε µετά το πρώτο», επισηµαίνοντας ότι «τρίτο lockdown δεν πρέπει να γίνει».
Και ειδικά σε αυτό προτείνει να µελετηθεί το µοντέλο αντιμετώπισης και αναχαίτισης της υγειονοµικής κρίσης που ακολουθούν στην ανατολική Ασία, «δηλαδή να γίνουν εκατοµµύρια τεστ και όχι απλώς το αυτοκινητάκι του ΕΟ∆Υ να κάθεται σε ένα σηµείο και όποιος θέλει να το κάνει».
Λαμβάνοντας υπόψη ότι κυρίως τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης βρίσκονται σε οριακό σηµείο, ότι το 80% των τακτικών χειρουργείων αναβλήθηκε και ότι περιφερειακά ιατρεία κλείνουν, υπάρχει περίπτωση να ζήσουμε µια µικρογραφία όσων εκτυλίχθηκαν στο Μπέργκαµο της Ιταλίας;
Είµαστε στα όρια και πιστεύω ότι δεν έχει ξεφύγει ακόνη η κατάσταση. Ευελπιστώ να φρεναριστεί και να αντέξουµε. Ελπίζω πως δεν θα φτάσουµε στο σηµείο να ζήσουµε στιγµές ανάλογες µε την Ιταλία λόγω του ότι έχουν ληφθεί µέτρα, ενώ µε το νέο lockdown θα καθυστερήσει η εξάπλωση της επιδηµίας. Επίσης υπάρχουν και αρκετά κρεβάτια ακόµη που περισσεύουν και σε άλλες περιοχές της χώρας.
Επαρκούν αυτά τα κρεβάτια µε βάση την κατακόρυφη αύξηση των κρουσμάτων;
Προφανώς θα δηµιουργηθούν περισσότερες κλίνες, δεν µπορεί να μείνει ο κόσµος απέξω, και πιστεύω ότι το υπουργείο Υγείας αυτό θα κάνει. Σε περίπτωση που ξεπεραστούν τα όρια και δεν υπάρχουν κρεβάτια για κορονοϊό θα χρησιµοποιηθούν και οι υπόλοιπες κλίνες ΜΕΘ. Επιπλέον, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρέπει να ενταχθούν σε αυτή την προσπάθεια και τα ιδιωτικά νοσοκοµεία και ….όχι Κλινικές υπο πτώχευση !!
Αν κάναµε αυτά που έπρεπε µετά το πρώτο lockdown, δεν θα είχε επιβληθεί το δεύτερο. Τρίτο lockdown δεν πρέπει να γίνει. Και πρέπει να ληφθούν µέτρα πολιτικά που να αποτρέψουν κάθε νέο lockdown, γεγονός που σημαίνει ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν υπόψη τα µοντέλα διαχείρισης χωρών όπως η Κίνα, η Νότια Κορέα και η Ιαπωνία.
Δηλαδή να γίνουν εκατομμύρια τεστ και όχι απλώς το αυτοκινητάκι του ΕΟ∆Υ να κάθεται σε ένα σηµείο και όποιος θέλει να κάνει το τεστ