Σε μια ιδιαίτερου συμβολισμού κίνηση προχώρησε χθες το Πεκίνο με την επίσκεψη του 18ου κινεζικού στόλου στο λιμάνι του Πειραιά.
Τρία μεγάλα πολεμικά πλοία του στόλου Νότιας Θάλασσας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, που εκτελούσαν αποστολές στον Ινδικό Ωκεανό, στην Ερυθρά Θάλασσα και τη Μεσόγειο, με σκοπό την προστασία εμπορικών πλοίων από την πειρατεία, θα παραμείνουν ελλιμενισμένα όλη την εβδομάδα, λόγω της κινεζικής Πρωτοχρονιάς την ερχόμενη Πέμπτη.
«Πρόκειται για μια πολύ σημαντική επίσκεψη, η οποία γίνεται σε πάρα πολύ κατάλληλη στιγμή», είχε δηλώσει με έμφαση προ ημερών σε συνέντευξη Τύπου ο πρέσβης της Κίνας στην Ελλάδα, Zou Xiaoli, αναφερόμενος στα πλοία του πολεμικού κινεζικού στόλου, που θα παραμείνουν δεμένα στο λιμάνι «Θεμιστοκλής» του προβλήτα Ι, τη διαχείριση του οποίου διεκδικεί η εταιρεία Cosco.
Η επίσκεψη αυτή αποκτά σημασία, δεδομένης της συνεργασίας των δύο χωρών στη ναυτιλία, αλλά και της επενδυτικής παρουσίας της κινεζικής Cosco στο Λιμάνι, ελέγχοντας δύο από τους τρεις προβλήτες του τερματικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του ΟΛΠ.
Η νέα ελληνική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι πρόθεσή της είναι να προχωρήσει σε διακρατικές συμφωνίες με το Πεκίνο, ενώ οι Κινέζοι από την πλευρά τους ξεκινούν επενδύσεις ύψους 230 εκατ. ευρώ στο δυτικό τμήμα του λιμανιού στο πλαίσιο του φιλικού διακανονισμού που ενέκρινε η Βουλή και διαμηνύουν ότι ενδιαφέρονται και για την απόκτηση του 67,7% του ΟΛΠ.
Την ίδια ώρα που κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους εταίρους για την εξεύρεση μιας αμοιβαία αποδεκτής λύσης, το Πεκίνο εμφανίζεται «ζεστό» για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, ζητώντας τη στήριξη της ελληνικής πλευράς για την υλοποίησή τους.
Την περασμένη εβδομάδα, μία ημέρα πριν από το έκτακτο Eurogroup, ο Ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Κινέζο πρωθυπουργό Λι Κετσιάνγκ, με στόχο την προετοιμασία επίσημης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στην Κίνα.
Στη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας των δύο πολιτικών αρχηγών συζητήθηκε η αποστολή κυβερνητικού κλιμακίου από την Ελλάδα στην Κίνα με σκοπό την προετοιμασία μιας επίσημης επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο, ενώ ο πρόεδρος της κινεζικής κυβέρνησης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από κινεζικές επιχειρήσεις για νέες επενδύσεις στην Ελλάδα.
Δύο ημέρες μάλιστα μετά την τηλεφωνική συνομιλία, το Πεκίνο προχώρησε και σε σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της κινεζικής κυβέρνησης, κάνοντας γνωστό ότι ο πρωθυπουργός της Κίνας Λι Κετσιάνγκ ζήτησε τη στήριξη της κινεζικής επιθυμίας για επενδύσεις στην Ελλάδα από τον Ελληνα πρωθυπουργό