Με γερασμένα αεροσκάφη, καθώς το 25% του στόλου βρίσκεται απενεργοποιημένο με βλάβες και φθαρμένα ελαστικά, ανεπαρκείς πιστώσεις για υπερωρίες, Σαββατοκύριακα, νυχτερινά και εκτός έδρας αλλά και με τις ίδιες στολές εδώ και μία πενταετία καλείται το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της φετινής αντιπυρικής περιόδου, την ώρα που οι πυρκαγιές της άνοιξης είναι κατά 50% περισσότερες από την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
«Κινδυνεύουμε λόγω της έλλειψης χρημάτων οι 5.500 από το προσωπικό να μην μπορούν να δουλέψουν πέρα από το ωράριό τους (7 έως 3)», λέει στο «Εθνος» ο πρόεδρος της Ενωσης Αξιωματικών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, πύραρχος Γιάννης Σταμούλης, ο οποίος τονίζει την ένδεια που υπάρχει και αναφέρει:
«Εδώ και μία πενταετία δεν έχουν αντικατασταθεί οι στολές μας, ενώ 750 πυροσβέστες έχουν μόνο μία στολή, πλύνε – βάλε. Πρέπει να σκύψουν πάνω από το θέμα της δασοπυρόσβεσης, γιατί μπορεί από το 2010 και μετά να μην είχαμε δύσκολη χρονιά, αλλά φέτος δεν αποκλείεται να είναι επικίνδυνα τα πράγματα. Είχαμε πολλές βροχές και κατά συνέπεια υψηλή βλάστηση, που ύστερα από 20-25 ημέρες με περίπου 30 βαθμούς Κελσίου θα ξεραθούν και θα μπορούν πολύ εύκολα τα χόρτα να αρπάξουν από το παραμικρό».
Η μορφολογία
Η μορφολογία των ελληνικών δασών, με τις απότομες χαράδρες, τις αχαρτογράφητες περιοχές, την απουσία ζωνών πυροπροστασίας και τα δύσβατα μονοπάτια, δεν ευνοεί την πρόσβαση στα τροχοφόρα οχήματα και καθιστά αναγκαία την ύπαρξη ενός άρτια στελεχωμένου εναέριου στόλου.
Αεροσκάφη τα οποία να μπορούν να επιχειρούν ακόμα και σε ακραίες καιρικές συνθήκες, όπως είναι οι ισχυροί έως θυελλώδεις άνεμοι, που πάντα ενισχύονται πάνω από το κύριο μέτωπο της πυρκαγιάς.
«Η κατάσβεση της πυρκαγιάς είναι υπόθεση όλων μας. Γι’ αυτό προέχει να είμαστε όλοι προσεκτικοί και σε καμία περίπτωση να μην αφήνουμε “γυμνή” φλόγα στην ύπαιθρο. Επιβάλλεται να περιορίσουμε την αμέλεια.
Πρέπει να προσέχει ο κόσμος συνεχώς, αλλά ιδιαίτερα τώρα που οι θερμοκρασίες ανεβαίνουν και τα δάση μας παραπέμπουν σε… πυριτιδαποθήκη. Εμείς με τα μέσα που έχουμε προσπαθούμε έναν άμεσο και αποτελεσματικό σχεδιασμό. Προσπαθούμε να σβήσουμε τη φωτιά στην αρχή της, ώστε να μην επεκταθεί… Βέβαια, οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί και σε συνδυασμό μπορεί να οδηγήσουν σε μια δύσκολη επιχείρηση.
Το 2007, παρ’ όλο που δεν είχε δοθεί ως ένα δύσκολο καλοκαίρι, τελικά είχαμε 11 μποφόρ με 45 βαθμούς Κελσίου και 10% υγρασία, ο συνδυασμός των οποίων οδήγησε στο οδυνηρό αποτέλεσμα εκείνης της χρονιάς», επισημαίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του Πυροσβεστικού Σώματος, αντιπύραρχος Νίκος Τσόγκας.
Διανύουμε τις πρώτες μέρες της αντιπυρικής περιόδου και το δυναμικό του Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί καθημερινά, καθίσταται απογοητευτικό σε αριθμούς, εφόσον ούτε και φέτος έχουν εξευρεθεί τα απαραίτητα κονδύλια ύψους 350 εκατ. ευρώ για να ανανεωθεί ο στόλος των πυροσβεστικών αεροσκαφών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκονται ήδη σε ετοιμότητα 3.000 οχήματα, εκ των οποίων τα 1.700 υδροφόρα, 14-15 καναντέρ – η ευθύνη συντήρησης και πτήσης ανήκει στην Πολιτική Αεροπορία, 10 ενοικιαζόμενα ελικόπτερα και 5 ιδιόκτητα της Πυροσβεστικής, εκ των οποίων τα 2 είναι τύπου super puma και τα 3 DK, ενώ η Αεροπλοΐα περιλαμβάνει και 18 πετζετέλ, τα γνωστά «ψεκαστικά» που είναι έτοιμα να επιχειρήσουν.
Αυτά αν και έχουν περιορισμένη χωρητικότητα νερού (1 tn) και ο ανεφοδιασμός τους γίνεται μόνο από σταθερές αντλίες στο αεροδρόμιο, είναι τα μοναδικά εναέρια μέσα «πρώτης προσβολής» που διαθέτουμε.
Το δυναμικό
Το έμψυχο δυναμικό του Σώματος φτάνει τα 14.000 άτομα, εκ των οποίων οι 8.500 είναι μόνιμοι, οι 4.000 5ετούς υπηρεσίας και οι 1.500 εποχικοί με 5μηνη θητεία, η προκήρυξη για τους οποίους τώρα συντάσσεται, καθώς πρέπει να προσληφθούν μέχρι την αρχή του καλοκαιριού.
Για να αποτραπούν μεγάλες φωτιές, σύμφωνα με τον δασολόγο Νίκο Μπόκαρη, πρόεδρο της Πανελλήνιας Ενωσης Δασολόγων Δημ. Υπαλλήλων, και με δεδομένα τα εδώ και χρόνια μειωμένα κονδύλια, θα πρέπει να ενισχύσουμε την πρόληψη.
Επιβάλλεται να καθαριστούν τα χωράφια, τα σημεία κάτω από το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας, τα πάρκα, οι χωματερές και στοχευμένα κάποιοι χώροι αναψυχής και υψηλής επισκεψιμότητας.
«Επιπλέον χρειάζεται να δοθεί έμφαση στη συνεργασία των δασικών υπηρεσιών με την Πυροσβεστική σε όλα τα επίπεδα, με μια καλύτερη και ουσιαστικότερη οργάνωση. Αυτό που απαιτείται είναι να ξεπεραστούν τα δημοσιονομικά προβλήματα, τα οποία είναι επί μία 10ετία καθηλωμένα, αλλά παρ’ όλα αυτά οι δασικές υπηρεσίες καθημερινά και τα Σαββατοκύριακα λειτουργούν πρωί – απόγευμα, χωρίς καμία επιβάρυνση του προϋπολογισμού.
Επειδή δεν μπορούμε να προδικάσουμε μία χρονιά που μόλις ξεκίνησε, ευελπιστούμε να βοηθήσουν οι συνθήκες και εφόσον συντρέξουν ευνοϊκές καιρικές συγκυρίες, να έχουμε μία όσο το δυνατόν πιο ήπια σε σχέση με τις φωτιές καλοκαιρινή περίοδο».
Ethnos.gr