Γράφει ο Δρ. Ρηγόπουλος Δημήτριος*
H Σεμαγλουτίδη (semaglutide) είναι ένα GLP1 ανάλογο. Η κατηγορία των GLP1 ανάλογων στη θεραπεία του Διαβήτη είναι κορυφαία επιλογή. Προσφέρουν πολύ καλή ρύθμιση των τιμών του σακχάρου, σε συνδυασμό με απώλεια βάρους και μείωση των καρδιαγγειακών επεισοδίων.
Το GLP1 είναι μια ορμόνη που εκκρίνεται από τα κύτταρα του εντέρου, όταν η τροφή φτάσει σε αυτό. Ο σκοπός της έκκρισης είναι να ενεργοποιηθεί το πάγκρεας και να βγάλει ινσουλίνη, πριν ακόμα η συγκέντρωση της γλυκόζης αυξηθεί λόγω του φαγητού. Επίσης καταστέλλει την έκκριση της ανταγωνιστικής της ινσουλίνης ορμόνης, γλυκαγόνη. Η γλυκαγόνη ανεβάζει τις τιμές του σακχάρου όταν είμαστε νηστικοί. Επίσης, το GLP1 ταξιδεύει στο κέντρο της πείνας, στον εγκέφαλο και καταστέλλει την πείνα.
Η θεραπεία με GLP1 ανάλογα είναι σε ενέσιμη μορφή. Υπάρχουν σκευάσματα που χορηγούνται καθημερινά, έχουν όμως κυκλοφορήσει και σκευάσματα που χορηγούνται μια φορά την εβδομάδα.
H Σεμαγλουτίδη σε χάπι
Μια καινούρια πρόταση από την Novo Nordisk είναι ένα GLP1 ανάλογο, η Σεμαγλουτίδη σε μορφή χαπιού. Η φαρμακευτική εταιρεία μπόρεσε και συνδύασε την Σεμαγλουτίδη, με μια ουσία που ενισχύει την απορρόφηση της από το έντερο, χωρίς να καταστρέφεται από τα γαστρικά υγρά. Η ουσία αυτή είναιτο sodium N-[8 (2-hydroxylbenzoyl) amino] caprylate και προκαλεί μια τοπική αύξηση του pH, το οποίο διευκολύνει την προστασία και την απορρόφηση της Σεμαγλουτίδης.
Με αυτό τον τρόπο γίνεται δυνατή η χορήγηση της από το στόμα. Οι προτεινόμενες δόσεις για την Σεμαγλουτίδη από το στόμα είναι 2,5 mg, 5,0 mg, 10 mg, 20 mg, 40 mg, μια φορά την ημέρα.
Η μελέτη για την Σεμαγλουτίδη
Οι παραπάνω δόσεις συγκρίθηκαν με εικονικό φάρμακο και με την ενέσιμη μορφή της Σεμαγλουτίδης, για να ελεγχθεί η αποτελεσματικότητα και ασφάλεια του χαπιού. Τα αποτελέσματα της μελέτης δημοσιεύθηκαν στις 17 Οκτωβρίου, στο ιατρικό περιοδικό Journal of the American Medical Association.
Η μελέτη διήρκησε 26 εβδομάδες και έγινε παράλληλα σε 14 χώρες. Σε αυτήν συμμετείχαν 632 άτομα που είχαν γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη μεταξύ 7,0% και 9,5% και έπαιρναν σαν αγωγή για τον Διαβήτη, μόνο μετφορμίνη.
Το αποτέλεσμα ήταν η Σεμαγλουτίδη σε μορφή χαπιου, να έχει σημαντικά καλύτερες επιδόσεις από το εικονικό φάρμακο και παρόμοιες με την Σεμαγλουτίδη σε ενέσιμη μορφή. Οι δόσεις της Σεμαγλουτίδης σε χάπι, των 20 mg και 40 mg, έριξαν την γλυκοζυλιωμένη 1,6%.
Αντίστοιχα, η ενέσιμη μορφή Σεμαγλουτίδης στο 1,0 mg, την μείωσε 1,9%. Επίσης, οι τρεις αυτές επιλογές έπιασαν τον στόχο της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης του 7%, πάνω από 90% των ατόμων. Σαν παρενέργεια αναφέρθηκε μόνο η εμφάνιση γαστρεντερικών διαταραχών, κάτι αναμενόμενο για την κατηγορία των GLP1.
Το επόμενο βήμα είναι να διεξαχθεί μια μεγαλύτερη μελέτη (Φάσης 3). Αυτό σημαίνει μελέτη με περισσότερα άτομα και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επί θετικών αποτελέσματων το φάρμακο σε μορφή χαπιού θα πάρει έγκριση, για να κυκλοφορήσει.
Το άρθρο γράφτηκε από τον
*Δρ. Ρηγόπουλο Δημήτριο, Στρατιωτικό Ιατρό, Παθολόγο, εξειδικευμένο στον Διαβήτη, Παχυσαρκία και Διαβητικό πόδι,
email: dr.rigopoulos@gmail.com, www.rigopoulosdimitrios.gr,
Ιατρείο: Λ. Κηφισίας 30, Αθήνα, , τηλ.: 2107700211