Η Ελλάδα επιθυμεί η ΕΕ να ανακόπτει σκάφη Λαθρομεταναστών πριν καν φτάσουν στην Ευρώπη.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο POLITICO, ο νέος Υπουργός Μετανάστευσης της Ελλάδας κ. Δημήτρης Καιρίδης απηύθυνε έκκληση στην ΕΕ να ξαναρχίσει την επιχείρηση που στοχεύει να ανακόπτει τους λαθρομετανάστες πριν αναχωρήσουν από τη Λιβύη, η οποίο είναι κοινό σημείο αναχώρησης αιτούντων άσυλο στην Ευρώπη.
Η έκκληση αποτελεί προσπάθεια της Ελληνικής Κυβέρνησης να αποκρούσει αιτιάσεις για αμέλεια μετά το ναυάγιο στο οποίο έχασαν τη ζωή τους εκατοντάδες μετανάστες που αναχώρησαν για την Ευρώπη από τη Λιβύη.
Επιζώντες ισχυρίστηκαν ότι η ανατροπή του σκάφους που επέβαιναν προκλήθηκε από απόπειρα του Ελληνικού Λιμενικού Σώματος να το ρυμουλκήσει, ενώ διάφορα ΜΜΕ πρόβαλαν ότι το σκάφος ήταν ακινητοποιημένο για ώρες πριν επέμβει η ακτοφυλακή.
“Τέτοιες τραγωδίες θα συνεχίσουν να γίνονται, εκτός αν σταματήσουμε τις αναχωρήσεις των αναξιόπλοων σκαφών από τη Λιβύη και άλλα μέρη” δήλωσε ο κ. Καιρίδης. “Θα υπάρξουν, δυστυχώς, περιπτώσεις όπου θα είναι απλώς αδύνατο να σώζουμε πάντα ανθρώπινες ζωές“.
Μια λύση για να αποφευχθούν άλλες τραγωδίες, υποστήριξε ο κ. Καιρίδης, είναι η επανέναρξη της «Επιχείρησης Σοφία» από την ΕΕ, μιας ναυτικής επιχείρησης υπό την ευθύνη της ΕΕ, σχεδιασμένης να διακόψει τις διαδρομές λαθροδιακίνησης στη Μεσόγειο, η οποία διακόπηκε επίσημα το 2020.
«Υποστηρίζουμε την έναρξη μιας «Επιχείρησης Sophia+» για τη διάλυση των διαδρόμων λαθροδιακίνησης μεταναστών από τη Λιβύη», δήλωσε ο Καιρίδης στο POLITICO κατά την πρώτη του επίσκεψη στις Βρυξέλλες, όπου συνάντησε την Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, κα Ίλβα Γιόχανσον.
«Τα πλοία της ΕΕ θα σταθμεύουν στα χωρικά ύδατα της Λιβύης με τη συμφωνία της τοπικής κυβέρνησης, την οποία ελπίζω ότι θα αποδεχτεί», πρόσθεσε.
Η ΕΕ δεν έχει αποφασίσει πώς πρέπει να αντιδράσει στο ναυάγιο του Adriana. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστήριξε την Πέμπτη ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα που προτρέπει την ΕΕ να δημιουργήσει μια πανευρωπαϊκή επιχείρηση έρευνας και διάσωσης για λαθρομετανάστες.
Ωστόσο, ορισμένοι διπλωμάτες φοβούνται ότι αυτό θα ενθαρρύνει μόνο τις αναχωρήσεις μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική και θα πριμοδοτήσει τον τρόπο δράσης των διακινητών.
Η κα Johansson αρνήθηκε να υποστηρίξει αυτήν την προσέγγιση κατά τη διάρκεια μιας τεταμένης ακρόασης την περασμένη Τετάρτη.
Ωστόσο, η ελληνική πρόταση είναι ελαφρώς διαφοροποιημένη από την πρόταση της Ευρωβουλής. Ουσιαστικά, στοχεύει στην παρεμπόδιση της αναχώρησης των σκαφών, και κατ’ αυτό τον τρόπο στην εξουδετέρωση των διαδρομών λαθροδιακίνησης μέσω της Μεσογείου.
Πάντως, οι επικριτές επισημαίνουν ότι η Λιβύη ήταν παραδοσιακά απρόθυμη να αφήσει πλοία της ΕΕ να εισέλθουν στα χωρικά της ύδατα για τέτοια εγχειρήματα και ότι τα κέντρα κράτησής της παραβιάζουν τα δικαιώματα των λαθρομεταναστών.
Επίσης, ο Καιρίδης υπερασπίστηκε την ελληνική ακτοφυλακή έναντι της κριτικής ότι αγνόησε πολλαπλές προσφορές βοήθειας από την υπηρεσία συνόρων της ΕΕ, Frontex.