Είσαι κάτοικος της Χίου ή της Λέσβου και το σπίτι σου, που βρίσκεται κοντά στα hotspots, έχει υποστεί ζημιές από πρόσφυγες ή λαθρομετανάστες, οι οποίοι έχουν προκαλέσει και φθορές στο αυτοκίνητό σου;
Σε καμία από αυτές τις περιπτώσεις δεν αποζημιώνεσαι από το ελληνικό κράτος αφού κατά τους αρμοδίους και με τον πιο επίσημο τρόπο κάτι τέτοιο “θα προκαλούσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα”!
Ειδικότερα, πριν από λίγες μέρες το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής επιχορήγησε με το συνολικό ποσό των 170.000 ευρώ τους δήμους Χίου και Λέσβου “για την αντιμετώπιση δαπανών που προέκυψαν από ζημιές των προσφύγων ή μεταναστών στις περιουσίες φυσικών και νομικών προσώπων”.
Πρόκειται για αποζημιώσεις, που θα δοθούν σε κατοίκους της ευρύτερης περιοχής της Σούδας και της τοπικής κοινότητας Χαλκείου του δήμου Χίου και σε κατοίκους στην ευρύτερη περιοχή της τοπικής κοινότητας Μόριας του δήμου Λέσβου, και αφορούν σε ζημιές, που προκλήθηκαν στις αρχές του 2017.
Οι πιστώσεις αυτές συμπεριλήφθηκαν ως άρθρο σε σχετική νομοθεσία για το μεταναστευτικό στις 22 Μαΐου 2018, στο οποίο αναφέρεται ότι από τις αποζημιώσεις των δικαιούχων στις συγκεκριμένες περιοχές “εξαιρούνται α)οι καλυπτόμενες από ασφαλιστικό συμβόλαιο σε ισχύ αποζημιώσεις οικιών, επαγγελματικών χώρων, οχημάτων, μηχανημάτων κάθε είδους, β)οι αποζημιώσεις από κλοπές σε οικίες και επαγγελματικούς χώρους και γ)αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη”.
Το πιο ενδιαφέρον όμως σε αυτή την ιστορία είναι το σκεπτικό του υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, βάσει του οποίου εξαιρούνται οι παραπάνω κατηγορίες ζημιών από πρόσφυγες και μετανάστες.
Με επιστολή του τον περασμένο Φεβρουάριο προς τον Aντιπεριφερειάρχη Χίου ο πρώην αρμόδιος υπουργός Γιάννης Μουζάλας ανέπτυσσε τη συλλογιστική του για το θέμα αυτό ως εξής: “Στις 9/5/2017 ο δήμος Χίου μας διαβίβασε την με Α.Π 270/2017 απόφασή του Δημοτικού Συμβουλίου του δήμου Χίου με την οποία εγκρίνονταν το πρακτικό της συσταθείσας από τον δήμο επιτροπή για την καταγραφή και αποτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν σε περιουσιακά στοιχεία από την παρουσία προσφύγων και μεταναστών στις περιοχές της Σούδας και της ΒΙΑΛ.
Από τον οικονομικό έλεγχο που πραγματοποίησαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, προέκυψε ότι υπήρχαν δαπάνες που δεν μπορούσαν να αποζημιωθούν είτε διότι ήταν αυθαίρετη η αναφορά τους(π.χ διαφυγόντα κέρδη, κλοπές χρηματικών ποσών ή συσκευών) είτε διότι αφορούσαν ζημιές οι οποίες καλύπτονται από υποχρεωτική ασφάλεια είτε από προαιρετικές ασφαλίσεις(π.χ κατοικίες)”.
Οπως σημείωνε ο Μουζάλας, “για το λόγο αυτό με έγγραφο που αποστείλαμε στις 20/12/2017 στον δήμο Χίου τον καλούσαμε να μας αποστείλει μία λίστα με ζημιές σε περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να στοιχειοθετήσουν αίτημα νόμιμης αποζημίωσης. Στην επιστολή μας αυτή, ο δήμος απάντησε ότι η καταγραφή προέκυψε κατόπιν αποτίμησης και έγκρισης των ζημιών από επιτροπή του δήμου και ότι όλοι οι ζημιωθέντες κάτοικοι θα πρέπει να αποζημιωθούν”.
Κατά τον πρώην υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, “θα προκαλούσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα η συμπερίληψη αποζημιώσεων για κλοπές χρηματικών ποσών και αντικειμένων(π.χ υπάρχει αναφορά σε ‘διάφορα οινοπνευματώδη’ σε ‘σέλες’ κ.λ.π) και φθορές όπου προβλέπεται ασφάλεια, προωθούμε μεταξύ άλλων, διάταξη στο πλαίσιο νομοσχεδίου του υπουργείου μας που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή, με την οποία, επιχορηγούμε το δήμο Χίου με το αντίστοιχο ποσό για την καταβολή του στους εν λόγω δικαιούχους, όπως καταγράφονται στο από 9/5/2017 πρακτικό του δήμου Χίου με τις εξαιρέσεις που σας ανέφερα”.
Μιλώντας στο “protothema.gr” για το ζήτημα αυτό ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς αναφέρει ότι “ζητάμε την πλήρη ικανοποίηση των ζημιών που αναίτια υπέστησαν δημότες της Χίου.
Πηγη Protothema.gr