Στην τελική ευθεία μπαίνει ένα ακόμη σκάνδαλο διασπάθισης δημοσίου χρήματος, που αφορά την υπόθεση των «χρυσών αποζημιώσεων» οι οποίες χορηγήθηκαν σε πρώην εργαζόμενους στα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα (ΕΑΣ), την τετραετία 2006 – 2010 και ζημίωσαν το Δημόσιο με περισσότερα από 60 εκατ. ευρώ.
Στο στόχαστρο των ανακριτών Διαφθοράς Χρήστου Παπακώστα και Δημήτρη Καβαλάρη βρίσκονται 21 πρόσωπα, που διετέλεσαν μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών ΠΥΡΚΑΛ, ΕΒΟ και ΕΑΣ και κατηγορούνται για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Μάλιστα, οι επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου επισύρουν μέχρι και ισόβια.
Η ώρα της απολογίας
Τη Μεγάλη Δευτέρα 14 Απριλίου απολογούνται στους ανακριτές Διαφθοράς ο πρώην διευθύνων σύμβουλος (μέχρι το 2010) Κώστας Μανούσος και πέντε πρώην μέλη των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών. Αξίζει να σημειωθεί πως μεταξύ των συνολικά 21 κατηγορουμένων -εκ των οποίων οι 15 έχουν αφεθεί ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους- είναι και ο γνωστός από το μεγάλο «φαγοπότι» των εταιρειών- παρόχων ηλεκτρικού ρεύματος Energa – Hellas Power, Στέφανος Σιαφάκας, για τον οποίο εκκρεμοδικεί επίσης σε βαθμό κακουργήματος η συγκεκριμένη υπόθεση, ενώ είχε και προφυλακιστεί.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι υπεύθυνοι της εταιρείας φέρεται να χορηγούσαν σε υπαλλήλους, που αποχωρούσαν λόγω συνταξιοδότησης, αποζημιώσεις που έφθαναν έως και τέσσερις φορές μεγαλύτερες από τις προβλεπόμενες, παρά το γεγονός ότι υπήρχε σχετική γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, η οποία προέβλεπε πλαφόν 15.000 ευρώ.
Το κόλπο με το ασφαλιστήριο
Το πιο εξωφρενικό όμως είναι το «τρικ» που επινόησαν για να αυξήσουν τα ποσά των αποζημιώσεων και να παρακάμψουν την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του κράτους από το 2006, την οποία, πλην του σχετικού νόμου περί Εταιρειών Κοινής Ωφέλειας, είχε υιοθετήσει το υπουργείο Εθνικής Αμυνας.
Η δικογραφία αναφέρει πως οι κατηγορούμενοι φέρεται να είχαν συνάψει συμφωνία για ασφαλιστήριο συμβόλαιο με την Εθνική Ασφαλιστική με κόστος 43 εκατ. ευρώ, τα οποία καταβλήθηκαν το 2010 από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων.
Με το ομαδικό ασφαλιστήριο, το οποίο πλήρωναν τα ΕΑΣ στην ασφαλιστική εταιρεία, τα μέλη των προηγούμενων διοικήσεων φαίνεται ότι είχαν ανακαλύψει τρόπο για να καταβάλλουν επιπλέον αποζημιώσεις στους εργαζόμενους, καθώς δεν μπορούσαν να δικαιολογήσουν με άλλον τρόπο τα εφάπαξ που δίνονταν παρά μόνο μέσω ασφαλιστηρίων συμβολαίων, αφού τους δέσμευε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ.
Σύμφωνα με δικαστικές πηγές, περίπου 600 υπάλληλοι έφυγαν από τα ΕΑΣ (ΠΥΡΚΑΛ και ΕΒΟ) την τετραετία 2006 – 2010 και πήραν αποζημιώσεις, οι οποίες σε κάποιες περιπτώσεις έφταναν και τα 80.000 ευρώ. Βεβαίως, το γεγονός ότι δεν έχουν καταβληθεί ακόμη χρηματικά όλες οι αποζημιώσεις, δεν μειώνει το κόστος της ζημιάς, καθώς τα ΕΑΣ έχουν λογιστικοποιήσει τα ποσά, ως ανάληψη υποχρέωσης.
Η υπόθεση έφτασε στη Δικαιοσύνη μετά από σχετική αναφορά της διοίκησης των ΕΑΣ, το έτος 2012, όταν διαπιστώθηκε μαύρη τρύπα και οικονομική αιμορραγία της επιχείρησης. Η εισαγγελία ξεκίνησε έρευνα για την υπόθεση, με τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης από τον εισαγγελέα Αντώνη Ελευθεριάνο.
Στη συνέχεια ασκήθηκαν ποινικές διώξεις, μετά από παραγγελία της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Ράικου, για απιστία σε βαθμό κακουργήματος, με τις επιβαρυντικές μάλιστα διατάξεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ
Οι επιχορηγήσεις γίνονταν αποζημιώσεις και ασφαλιστήρια
Στο πλαίσιο της έρευνας, που διενεργήθηκε από τον επίκουρο εισαγγελέα Διαφθοράς Αντώνη Ελευθεριάνο, εξετάστηκαν αρχικά 19 κατηγορούμενοι, οι οποίοι αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ φέρεται να ισχυρίστηκαν ότι τα ΕΑΣ δεν ανήκουν στις επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωσή τους πλαφόν στις αποζημιώσεις.
Ωστόσο, η άποψή τους δεν έγινε δεκτή από τις δικαστικές Αρχές, καθώς για τη φύση των υπηρεσιών που παρέχει η επιχείρηση υπήρχε η γνωμοδότηση του ΝΣΚ από το 2006 και επιπλέον μία αντίστοιχη που εκδόθηκε το 2011, η οποία κατέτασσε τα ΕΑΣ στις Επιχειρήσεις Κοινής Ωφέλειας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, οι επιχορηγήσεις που δόθηκαν στα ΕΑΣ από το 2003 έως το 2010 φτάνουν τα 500 εκατ. ευρώ, από τα οποία 40 εκατ. σε μετρητά και τα υπόλοιπα ως κεφαλαιοποίηση. Ακόμα, δόθηκαν συνολικά 18,8 εκατ. ως αποζημιώσεις σε μετρητά και 43 εκατ. ευρώ με το ομαδικό ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
Το πόρισμα
Από την εισαγγελική έρευνα προκύπτει πως:
- Οι κατηγορούμενοι, κατά παράβαση του νόμου αλλά και σχετικής γνωμοδότησης του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από το 2006 μέχρι και το 2010, καταστρατήγησαν το πλαφόν που όφειλαν να εγκρίνουν για όσους αποχωρούσαν από τα ΕΑΣ λόγω συνταξιοδότησης, καταβάλλοντας μέχρι και το τετραπλάσιο των χρημάτων που δικαιούνταν, με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημιά στην επιχείρηση ύψους 18,8 εκατ. ευρώ.
- ΤΑ ΕΑΣ είχαν συνάψει ασφαλιστήριο με την Εθνική για λογαριασμό των εργαζομένων το οποίο πλήρωνε η εταιρεία. Ωστόσο και σε αυτή την περίπτωση είχε τεθεί πλαφόν πολλαπλάσιο από το νόμιμο, προκαλώντας ζημία 43 εκατ. ευρώ.
Εν μέσω κρίσης
Σύμφωνα με πληροφορίες, το 2010 διαπιστώθηκε ότι η εταιρεία ΕΑΣ είχε λάβει επιχορήγηση ύψους 40 εκατ. ευρώ, χρήματα που προέρχονταν εν μέσω δημοσιονομικής κρίσης από το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, μέρος και αυτών των χρημάτων διατέθηκε για την εξόφληση αποζημιώσεων και ασφαλιστηρίων όσων αποχώρησαν το διάστημα εκείνο από την υπηρεσία τους.
Αρχικά οι κατηγορούμενοι είχαν κληθεί από τον Εισαγγελέα να καταθέσουν με την ιδιότητα του υπόπτου. Τότε φέρεται να υποστήριξαν ότι τα ΕΑΣ δεν είναι επιχείρηση Κοινής Ωφέλειας και ως εκ τούτου δεν ισχύει πλαφόν στις αποζημιώσεις.
ΜΑΙΡΗ ΜΠΕΝΕΑ
Πηγή: Ethnos.gr