Ουρά πεντακοσίων και πλέον ατόμων αυτήν την ώρα στον Υ/Β Παπανικολής (στην Πύλη Ε11), που περιμένουν υπομονετικά την σειρά τους … Οι Αξιωματικοί του Υποβρυχίου οδηγούν τους πολίτες σε ομάδες των εφτά ατόμων ενώ η (ξενάγηση) διαρκεί περίπου τα δέκα λεπτά !
Τη δυνατότητα να δουν από κοντά και να περιηγηθούν στους χώρους του πιο σύγχρονου συμβατικού υποβρυχίου -όχι μόνο στο Αιγαίο, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο- έχουν όσοι πολίτες βρεθούν στο λιμάνι του Πειραιά σήμερα και αύριο από τις 10 το πρωί έως τις 9 το βράδυ. Το «Παπανικολής», κλάσης 214, είναι το πρώτο υποβρύχιο αυτού του τύπου που παραγγέλθηκε παγκοσμίως, κατασκευάστηκε στα ναυπηγεία της HDW στο Κίελο της Γερμανίας και παραδόθηκε το 2010, ενώ σύντομα στις ελληνικές θάλασσες αναμένεται να το ακολουθήσουν υπόλοιπα που κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία του Σκαραμαγκά, με τις εργασίες σε τρία εξ αυτών να βρίσκονται ήδη σε προχωρημένο στάδιο.
Το υποβρύχιο ήταν επισκέψιμο και χθες το απόγευμα στην Πύλη Ε11), σύμφωνα με την εφημερίδα δημοκρατία όπου το «στολίδι» του Ελληνικού Στόλου με το «βαρύ» όνομα (είναι το τρίτο κατά σειρά που φέρει το όνομα του θρυλικού πυρπολητή!) θα βρίσκεται αγκυροβολημένο έως το βράδυ της Κυριακής, και ξεναγήθηκε στα ενδότερα του υπερσύγχρονου υποβρυχίου από τον κυβερνήτη πλωτάρχη Γεώργιο Καραγιάννη.
Ο ίδιος μίλησε για τις προδιαγραφές και τις δυνατότητες του σκάφους, αλλά και την καθημερινή ζωή του 40μελούς πληρώματος: «Ο Παπανικολής συμμετέχει σε όλες τις αποστολές, εθνικές ή διασυμμαχικές, στις οποίες μετέχουν μονάδες του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ συχνά πραγματοποιεί εκπαιδευτικές βολές τορπίλης».
Με εκτόπισμα σχεδόν 1.700 τόνους και μήκος περί τα 65 μέτρα, είναι αισθητά μεγαλύτερο από τα παλαιότερου τύπου υποβρύχια, ενώ φέρει κατευθυνόμενα βλήματα Subharpoon και τορπίλες. Το στρατηγικό του πλεονέκτημα ωστόσο σε σχέση ακόμη και με τα σύγχρονά του σκάφη είναι το σύστημα αναερόβιας πρόωσης. «Ουσιαστικά το σύστημα αυτό του δίνει τη δυνατότητα να παράγει ενέργεια χωρίς να χρησιμοποιεί “αναπνευστήρα”. Με απλά λόγια, όταν καταναλωθεί η ενέργεια της μπαταρίας του δεν χρειάζεται να αναδυθεί για να συνεχίσει την αποστολή του, καθώς το σκάφος έχει αποθηκευμένο υδρογόνο και οξυγόνο και με μια απλή χημική αντίδραση παράγει το απαραίτητο ηλεκτρικό ρεύμα» εξηγεί ο κ. Καραγιάννης.
Μένοντας μακριά από την επιφάνεια και τους κινδύνους στους οποίους εκτίθεται ευρισκόμενο σε αυτήν, το «Παπανικολής» επιχειρεί όντας αόρατο για περισσότερο από δύο εβδομάδες, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να μεταφέρει επαρκή τρόφιμα και πόσιμο νερό για πλου έως 50 ημέρες!
To video απο την τηλεόραση του STAR