Επιπλέον στις «περιορισμένες» αλλαγές αναμένεται να είναι και μικρός ο αριθμός των προαχθέντων αστυνομικών διευθυντών κ.λπ. αφού και πολλοί από τους υποψηφίους για αποχώρηση από το αστυνομικό σώμα δεν έχουν συμπληρώσει τα απαραίτητα χρόνια για συνταξιοδότηση.
Πρόκειται για υπηρεσιακές αλλαγές με έντονο παρασκήνιο αλλά τελικώς μικρού βεληνεκούς. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, ανώτατο στέλεχος της ΕΛ.ΑΣ. φέρεται, προ μερικών ημερών, να είχε αναφερθεί σε «αξιωματικούς της Αστυνομίας που είχαν φύγει από τις θέσεις τους και έτρεχαν σε πολιτικά γραφεία για να λάβουν καλύτερα πόστα».
Οι περισσότερες από αυτές τις επιλογές είχαν την έγκριση του υπουργού κ. Νίκου Τόσκα που εξέφραζε την ευαρέσκειά του τόσο για τις κινήσεις του παραμένοντος αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. κ. Κ. Τσουβάλα όσο και για την ισορροπία που υπήρχε με τους ανώτατους αξιωματικούς κ.κ. Μ. Καραμαλάκη, Χρ. Δραγατάκη και την κυρία Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η οποία χειρίζεται για τέσσερα χρόνια με απόλυτη επιτυχία το θέμα της λαθρομετανάστευσης.
Σύμφωνα με ένα βασικό σενάριο, πριν από τις κρίσεις θα υπήρχε αποχώρηση του υπαρχηγού, αντιστρατήγου κ. Αριστείδη Ανδρικόπουλου, με σημαντικές επιτυχίες σε υπηρεσίες στην Πελοπόννησο και στη Δυτική Ελλάδα αλλά και στη ΓΑΔΑ. Σύμφωνα με πληροφορίες υπήρχε «ρήγμα» στις σχέσεις του με άλλους αξιωματικούς.
Ομως φαίνεται να συνεκτιμήθηκαν εκ νέου όλα τα δεδομένα για την πορεία του ενώ φαίνεται να υπήρξε στήριξή του από κορυφαία κυβερνητικά στελέχη και να παρέμεινε στο σώμα.
Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε και η αποστρατεία του μέχρι πρότινος περιφερειάρχη Νοτίου Ελλάδος κ. Αντώνη Μπάκα που είχε σημαντικές επιτυχίες ως προϊστάμενος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας.
Ανάμεσα σε αυτές η σύλληψη του Χριστόδουλου Ξηρού, του Νίκου Μαζιώτη και της Πόλας Ρούπα, η αποτροπή του σχεδίου «Γοργοπόταμος» για τη ανατίναξη των φυλακών Κορυδαλλού. Ο κ. Μπάκας είχε αναπτύξει προσωπική σχέση, πριν από αρκετά χρόνια, με υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως καμία άλλη παρέμβαση.
Από τις περαιτέρω κινήσεις αξίζει να αναφερθεί η επιλογή του ταξιάρχου Γιώργου Ψωμά ως διοικητή Ασφαλείας Αττικής που ήταν επί σειρά ετών επικεφαλής των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. και ο οποίος είχε μετατεθεί δυσμενώς προ τετραετίας – μαζί με 5-6 ακόμη αξιωματικούς – με «θολό» πρόσχημα τη διαφύλαξη της έρευνας για τη Χρυσή Αυγή μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
Χωρίς να βρεθεί εις βάρος του οποιοδήποτε επιβαρυντικό στοιχείο και να υπάρχουν αναφορές σε ενδοϋπηρεσιακές σκοπιμότητες εκείνης της εποχής. Μάλιστα στη συνέχεια αναδείχθηκαν στοιχεία ότι η «σύγκρουση» μαζί του είχε υπάρξει για τον τρόπο εξουδετέρωσης στη Θεσπρωτία, από την ΕΚΑΜ το καλοκαίρι του 2013, του διαβόητου αλβανού δραπέτη Μάριο Κόλα, η οποία βεβαίως θεωρήθηκε επιτυχής.
Ακόμη, εντύπωση προκάλεσε η απόφαση για την απομάκρυνση από την ΕΛ.ΑΣ. του προϊσταμένου της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων κ. Αναστάσιου Αναστασάκου που θεωρείται έμπειρος αξιωματικός αλλά και στον οποίο αποδίδεται ότι οι Αδιάφθοροι της ΕΛ.ΑΣ. δεν είχαν επιδείξει σημαντικές επιτυχίες το τελευταίο χρονικό διάστημα.
Σημειώνεται ότι με παρόμοιο σκεπτικό φέρεται να είχε απομακρυνθεί προ διετίας και ο έμπειρος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. κ. Σταύρος Σταυρόπουλος, σε μία επιλογή που ακόμη προβληματίζει την ηγεσία της λεωφόρου Κατεχάκη για το τελικό αντίκρισμά της.
Στο κύκλο των αποχωρήσεων σημαντική θεωρείται αυτή του μέχρι σήμερα αττικάρχη κ. Αλκιβιάδη Ασημακόπουλου, που θεωρείται ότι είχε ιδιαίτερη ικανότητα σε θέματα αστυνόμευσης και όχι μόνο στην πρωτεύουσα.
Ομως, του αποδόθηκε ότι είχε προχωρήσει σε μη ορθές ή «υπερβολικές» ενέργειες σε περιστατικά επεισοδίων για πλειστηριασμούς, σε αυτοσχέδιους αγώνες στη Βάρκιζα, στην περίπτωση του «ληστή της ντουλάπας» όπου υπήρχαν και άλλες ευθύνες και ορισμένες άλλες.
Παραμένει όμως άγνωστο αν η απομάκρυνσή του ήταν και λόγω ενδοϋπηρεσιακών σκοπιμοτήτων ή και του σοβαρού προβλήματος υγείας που είχε αντιμετωπίσει τους τελευταίους μήνες.
Στη θέση του τοποθετήθηκε ο μέχρι πρότινος διοικητής Ασφαλείας Αττικής κ. Χρήστος Παπαζαφείρης που είχε εξαιρετικά σημαντικές επιτυχίες στην εξιχνίαση σειράς δολοφονιών (Μιχ. Ζαφειρόπουλου, Ζέμπερη κ.λπ.), στην εξάρθρωση της «μαφίας των Ρομά», των ληστών των χρηματοκιβωτίων, της πολυεθνικής συμμορίας που άρπαζε τα ιατρικά μηχανήματα κ.λπ.