To τουρκικό γεωτρύπανο, που βρίσκεται δυτικά της Κύπρου, έχει ξεκινήσει εργασίες, σύμφωνα τουλάχιστον με τους ισχυρισμούς του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξή του στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu.
Την ίδια στιγμή, η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη προς την Κύπρο κλιμακώνεται. Στην Κοινή Διακήρυξη της Συνόδου Κορυφής «Med7» της Μάλτας, στην οποία συμμετείχαν οι επτά ηγέτες των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου (Ελλάδας, Κύπρου, Μάλτας, Ιταλίας, Γαλλίας, Ισπανίας και Πορτογαλίας) εκφράστηκε «η πλήρης υποστήριξη και αλληλεγγύη τους με την Κυπριακή Δημοκρατία στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της να εξερευνά, να εκμεταλλεύεται και να αναπτύσσει τους φυσικούς πόρους της εντός της ΑΟΖ της, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό και διεθνές δίκαιο».
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάλεσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση «να συνεχίσει να εμπλέκεται σε αυτό το θέμα και την Τουρκία να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητές της, αλλά και να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της στο πλαίσιο του πλαισίου διαπραγμάτευσης.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά του πρόεδρου της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν: «Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη στην Κύπρο και στον σεβασμό της κυριαρχίας της. Η Τουρκία πρέπει να σταματήσει τις παράνομες δραστηριότητες της στην ΑΟΖ της Κύπρου». Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος εξέφρασε την πλήρη υποστήριξη του στην Κύπρο.
«Οποιος δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα έχει συνέπειες και η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας, εάν δεν τερματίσει την παράνομη δραστηριότητα της στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση της Συνάντησης.
Η σκληρή ρητορική αυτή, όμως, δεν συνάδει με την καταγγελία στην οποία προχώρησε το Πολιτιστικό Κέντρο Κούρδων στην Ελλάδα. Αναφέρει ότι υπήρξαν «παράνομες παραδόσεις», στο «αυταρχικό καθεστώς της Τουρκίας», μελών του φιλοκουρδικού πολιτικού κόμματος της Τουρκίας HDP (Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών), καθώς και Κούρδων και Τούρκων αγωνιστών, που πέρασαν στην Ελλάδα από την γειτονική χώρα, μέσω του ποταμού Έβρου. Η μακροσκελής επίσημη ανακοίνωση καταλήγει ότι ολα τα αναλυτικά στοιχεία και επίσημες μαρτυρίες είναι στη διάθεση των αρμοδίων Αρχών, «αρκεί να τα ζητήσουν».
Παρ’ όλα αυτά, οι προκλήσεις της Τουρκίας δεν ήταν το μοναδικο θέμα συζήτησης. Ο Έλληνας πρωθυπουργός, τόσο στην Σύνοδο όσο και στις δηλώσεις του μετά, αναφέρθηκε στην Συμφωνία των Πρεσπών, υπογραμμίζοντας ότι η εφαρμογή της «έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ευρώπη και τη σταθερότητα της περιοχής μας και η υποστήριξη της Ευρώπης είναι σημαντική». Δεν είναι μυστικό ότι επικρατεί απογοήτευση στα Σκόπια μετά τις δηλώσεις της Άνγκελας Μέρκελ και την άρνηση να δοθεί στη γείτονα χώρα ενταξιακή ημερομηνία για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πιθανότερο είναι ο Ζόραν Ζάεφ να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές τον προσεχή Οκτώβριο.
Η Αθήνα, φαίνεται, αποφασισμένη να στηρίξει με νύχια και με δόντια την ένταξη της Βορείου-πλέον- Μακεδονίας, αποσυνδέοντας την από αυτή της Αλβανίας. Η πρωτοφανής πολιτική κρίση που βιώνουν τα Τίρανα αναμένεται όχι μόνο να εμποδίσει την ευρωπαϊκή τους πορεία, αλλά να προκαλέσει πρόβλημα και στην ελληνική εθνική μειονότητα της Αλβανίας. Σε όλα τα παραπάνω ζητήματα, όμως, έχει πέσει βαριά η σκία από τις εκρήξεις των δύο τάνκερ στον κόλπο του Ιραν. Οι ενέργειες των ΗΠΑ θέτουν μια σοβαρή απειλή στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή.