Την ετοιμότητά του για νέα τριμερή συνάντηση υπό τον γ.γ. του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες εκδήλωσε χθες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μετά τη συνάντηση που είχε με την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Κύπρου.
Η δήλωση του κ. Αναστασιάδη καταγράφεται λίγες ημέρες πριν από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου αναμενόταν να πραγματοποιηθεί μια τριμερής συνάντηση, ενδεχόμενο το οποίο (έως τουλάχιστον αυτή τη στιγμή) παραμένει αμφίβολο. Από την κυπριακή κυβέρνηση εκπέμπεται σήμα ετοιμότητας, ώς ένα βαθμό και στο πλαίσιο της προώθησης μιας εικόνας προθυμίας για διαβουλεύσεις, σε μια περίοδο όπου η τουρκοκυπριακή πλευρά εμφανίζεται σχεδόν αμετακίνητη από την ανάγκη για νέες διαπραγματεύσεις που θα έχουν ως πλαίσιο μια λύση δύο κρατών. Εσχάτως ωστόσο, ιδιαίτερα μετά την επιστολή που απέστειλε ο κ. Αναστασιάδης στον γ.γ. του ΟΗΕ, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επανήλθε αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο τριμερούς στη Νέα Υόρκη.
«Εχουμε δηλώσει ότι είμαστε πανέτοιμοι να συναντηθούμε με τον γ.γ. των Η.Ε. Και στην επιστολή μου επανέλαβα το ίδιο, ότι είμαι έτοιμος και για τριμερή συνάντηση. Διαφαίνεται μια διαφοροποίηση της τουρκικής θέσης από την ανησυχία ότι ενδεχόμενα να τους επιρριφθεί ευθύνη για τη μη πραγματοποίηση ανάλογης συναντήσεως, βλέποντας ότι αφήνει κάποια να αιωρούνται στοιχεία ο κ. Τατάρ», είπε χθες ο κ. Αναστασιάδης. Εν συνεχεία ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι η ακύρωση του ταξιδιού της ειδικής απεσταλμένης του γ.γ. του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ στην Κύπρο δεν συνδέεται με άρνηση των Τουρκοκυπρίων να τη συναντήσουν. Οπως είπε, «εκείνο που αρχικά είχε προγραμματιστεί ήταν ενδεχόμενα να επισκεπτόταν την Κύπρο με τον σύζυγό της για διακοπές, αλλά και για αξιοποίηση της εδώ παρουσίας της. Εν συνεχεία ανέφερε ότι δεν θα συνδυαστεί ανάλογο ταξίδι, αλλά με την εδώ παρουσία της θα προετοιμάσει τη συνάντηση που θα πραγματοποιείτο στη Νέα Υόρκη. Και η απάντηση από τουρκικής πλευράς ήταν ότι δεν είναι έτοιμοι για ανάλογο διάλογο, για ανάλογη διαβούλευση». Ως προς τα σχόλια σχετικά με τις προτάσεις της Λευκωσίας για το Σύνταγμα του 1960, ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε πως δεν δίστασε ποτέ να υποβάλει προτάσεις «προκειμένου να διανοιχθεί ο διάδρομος για ένα δημιουργικό διάλογο».