Σε μια προσπάθεια να θωρακιστεί απέναντι στην Τουρκική προκλητικότητα, η Λευκωσία, προχώρησε στην παραχώρηση του οικοπέδου 7 της κυπριακής αποκλειστικής οικονομικής της ζώνης στη γαλλοϊταλική κοινοπραξία των ενεργειακών κολοσσών TOTAL και ENI.
Το υπουργείο ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ανακοίνωσε επίσης την σταδιακή ένταξη της γαλλικής TOTAL στα οικόπεδα 2,3,8 και 9 στα οποία μέχρι στιγμής είχε παρουσία είτε η ιταλική ENI είτε κοινοπραξία της ENI με την κορεατική KOGAS. Στο οικόπεδο 3 μάλιστα, το οποίο είναι και το βορειοανατολικότερο της αδειοδοτημένης κυπριακής ΑΟΖ, τον Φεβρουάριο του 2018 το ναυλωμένο από την ιταλική ENI γεωτρύπανο δέχθηκε απειλές από τουρκικά πολεμικά πλοία με αποτέλεσμα την αποχώρησή του από την περιοχή.
Συγκεκριμένα η γαλλική Τotal θα συμμετάσχει στο τεμάχιο 2 με ποσοστό 20%, στο τεμάχιο 3 με ποσοστό 30%, στο τεμάχιο 8 με ποσοστό 40% και στο τεμάχιο 9 με 20%.
Η Κύπρος επιδιώκει τη συμμετοχή της TOTAL καθώς δεν διαθέτει ναυτική δύναμη για να προστατεύσει τα χωρικά της ύδατα και από την άλλη η Γαλλία έχει ανοικτά διαμηνύσει ότι θα προστατεύσει τα συμφέροντα της χώρας στην ανατολική μεσόγειο. Μάλιστα περίπου ένα μήνα πριν στη Σύνοδο Κορυφής και ενώ οι αρχηγοί των κρατών συζητούσαν για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας ο Μακρόν φέρεται να είχε πει στον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Αναστασιάδη ότι αν χρειαστεί θα στείλει και φρεγάτες με σκοπό να περιφρουρούν την περιοχή.
Σύμφωνα με την Κυπριακή Δημοκρατία πάντως υπολογίζεται στο τέλος του 2019 με αρχές του 2020 να υπάρχουν συνολικά εννέα γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους στην κυπριακή ΑΟΖ για τους επόμενους 24 μήνες.